3F frygter, at regeringens aftale med USA om at oprette militære baser i Danmark vil betyde øget underbetaling og social dumping.
– Aftalen åbner op for, at danske arbejdsvilkår kan tilsidesættes. Det kan åbne op for omfattende social dumping og underbetaling. Alle udenlandske arbejdere er velkomne – men de skal arbejde på de løn- og arbejdsvilkår, der gælder i Danmark, siger forhandlingssekretær i Den Offentlige Gruppe i 3F Nikolaj Hillemann til Arbejderen.
Han har været med til at udarbejde 3F’s høringssvar.
I høringssvaret advarer 3F blandt andet om, at: “Vi kan være bekymrede for, at denne lov og aftale kan danne en uheldig præcedens for, at internationale samarbejder fraskriver sig anerkendte lønmodtagerrettigheder”.
Udbud af baseopgaver sætter danske regler ud af kraft
Aftalen åbner op for, at USA’s militær kan udlicitere eksempelvis håndværkeropgaver, rengøring eller madlavning. Hvis USA vælger at udlicitere opgaver på de amerikanske baser i Danmark, så “frafalder alle krav og regler”, advarer 3F.
USA’s militær i Danmark skal nemlig kun leve op til amerikansk lovgivning – og er altså ikke underlagt de danske love og regler.
Det er et problem, advarer 3F i sit høringssvar:
“Netop fordi arbejdsmarkedet og reglerne er så forskellige fra USA til Danmark, mener 3F, at det er vigtigt at understrege, at arbejde udført for USA skal følge de vilkår, som gælder i Danmark for at undgå sager om underbetaling og social dumping”.
Aftalen åbner op for, at danske arbejdsvilkår kan tilsidesættes. Det kan åbne op for omfattende social dumping og underbetaling.
Nikolaj Hillemann, 3F
– Hvis aftalen bliver vedtaget, frygter vi, at USA’s militær vil indgå kontrakter, der fører til underbetaling og social dumping. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være et problem at overholde danske regler og dansk lovgivning på baserne. Og så frygter vi, at aftalen vil være en glidebane for, at man kan indgå internationale aftaler om arbejde på dansk grund på udenlandske løn- og arbejdsvilkår, understreger Nikolaj Hillemann.
Der er i forvejen store problemer med social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark, advarer 3F og påpeger, at “… samarbejdsaftalen (baseaftalen med USA, red.) åbner unødigt op for yderligere problemer ved helt at fraskrive sig alle regler og hensyn”.
3F henviser til, at FN’s internationale arbejdsorganisation (ILO) har vedtaget en konvention (ILO konvention 94), der slår fast, at når en myndighed udbyder arbejde, skal det underlægges samme vilkår, som er de gængse inden for det land, som arbejdet udføres indenfor.
FH: Ikke til lønmodtagernes fordel
FH ønsker ikke at stille op til interview om baseaftalen, men FH’s arbejdsretschef Jeppe Wahl-Brink skriver i en mail til Arbejderen, at:
“Lovforslaget indeholder enkelte bestemmelser, der med FH’s øjne ikke er til lønmodtagernes fordel. Men henset til at loven er en implementering af en aftale med USA, og vi derfor vurderer, at det i realiteten ikke vil være muligt at påvirke lovforslaget, har vi valgt ikke at afgive høringssvar”.
Hos Dansk Metal har man ingen kommentarer til aftalen og henviser til Forsvarsministeriet.
Folketinget skal fredag den 11. april førstebehandle beslutningsforslaget om baseaftalen med USA samt det lovforslag, der skal føre aftalen ud i livet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.