På generalforsamlingen tog klubben stilling til overenskomstforhandlingerne og vedtog enstemmigt en udtalelse med vores holdning.
De sidste forhandlinger er ved at være på plads, og nu skal vi til stemmeboksen. Det er nemlig flere måneders intriger om store bededag, lønkrav og kædeansvar, der munder ud i det endelige “mæglingsforslag”, altså en samlet pakke af alle de fornyede overenskomster.
Lige nu kan vi se frem til en mindstelønsstigning på 9 kroner over to år, hvilket ikke engang kompenserer for kerneinflationen. Nationalbanken forudser en stigning på 10,7 procent i kerneinflationen, hvilket ville kræve en lønstigning på 14 kroner. Hvad angår tillæg, sker der ikke det store, da den eneste ændring er genetillæggene, der stiger med 2,2 kroner over to år.
Som fagligt aktive bør vi ikke tage til takke med lappeløsninger, men turde stille krav til de virksomheder, der tjener kassen på vores arbejde.
Derudover er ingen af de krav, vi som klub stillede til forhandlingerne, blevet realiseret. Her kan nævnes: Højere grundløn til unge som ikke er skolepligtige, 100 procent tillæg hele den 24. og 31. december samt at al forberedelsestid (e-learning, managermøder med flere) selvfølgelig skal være lønnet. Ingen af disse, som blot er et udsnit af vores samlede krav, er blevet hørt i forhandlingerne.
Der opfordres til, at hver enkelt restaurant eller franchise får lokalaftaler, der sikrer en højere løn end mindstelønnen. I virkeligheden er dette dog komplet urealistisk, og ingen restaurant eller franchise har haft sådan en lokalaftale, på trods af at muligheden har eksisteret i lang tid.
De nye aftaler indeholder masser af pæne ord om bedre muligheder for tillidsrepræsentanter, heriblandt et helt udvalg der skal sørge for bedre samarbejde mellem disse og virksomheden. Der er dog ingen konkrete beviser på, at dette nogensinde kommer til at blive overholdt, og tværtimod hører vi ofte, hvordan fastfoodvirksomheder bekæmper tillidsrepræsentanterne.
Vi stemmer heller ikke kun på vores egne vegne, da mange andre fag og brancher også oplever de nye overenskomster som værende uretfærdige. Af andre faglige afdelinger og klubber, der stemmer “NEJ”, kan nævnes:
BJMF
Jernbanearbejdernes Landsklub
Snedker- og Nichefagenes Brancheklub
Murerarbejdsmændenes Faglige Klub København
3F Esbjerg Industri
Dansk El-Forbunds Ungdom
Alt i alt kan vi ikke stå inde for det nuværende mæglingsforslag, vi skal stemme om. Som fagligt aktive bør vi ikke tage til takke med lappeløsninger, men turde stille krav til de virksomheder, der tjener kassen på vores arbejde.
Derfor anbefaler 3F Fastfood Workers Copenhagen et klart “NEJ” til OK23!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.