Dette er et debatindlæg. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
På trods af at entreprenører og bygmestre har haft meget store indtægter de senere år, er resultaterne af overenskomstforhandlingerne meget begrænsede.
3,75 kroner mere på mindstelønnen i år og 3,50 kroner de næste to år dækker knapt nok inflationen og giver ikke os bygningsarbejdere en passende del af de værdier, vi skaber ved vores arbejde.
Til gengæld er stigningen på én procent i arbejdsgiverens pensionsbidrag et fremskridt.
Det er de to procent mere på fritvalgsordningerne og to ugers længere betalt barsel også.
Til dem der siger, at fagforeningerne har udspillet deres rolle, må man spørge: Tror I, at arbejdsgiverne havde givet os disse fremskridt af egen god vilje?
Vi kan ikke leve med, at vore overenskomstpartnere kan snyde ved at hyre underentreprenører.
Men til gengæld kom der overhovedet ingen forbedringer i forhold til kontrol med underbetaling af udenlandsk arbejdskraft – “social dumping”, som det kaldes.
Ude fra arbejdspladserne lød kravet til vore forhandlere: “Vi vil have kædeansvar, så hovedentreprenøren hæfter for snyd hos underentreprenørerne”.
Kravet har til formål at sikre, at en overenskomstdækket entreprenør ikke kan tage en underentreprenør uden overenskomst, som så kan give et billigt tilbud, fordi han kan underbetale sine folk.
Tager vi blot de tre største arbejdspladser i Hillerød – Novo Nordisk, Fuji Film og sygehuset – har 3F sager om underbetaling alle tre steder.
På sygehuset har bygherren, Region H, krævet kædeansvar, så her kan vi forfølge sagerne.
Novo og Fuji vil ikke lade fagforeningerne kontrollere forholdene for de mange hundrede udenlandske arbejdere, så det er kun, hvis de selv kommer til os, at vi kan skride ind over for underbetaling og dårlige forhold.
Det tør de ikke, for de har som regel fået besked om, at de kan pakke deres ting og drage hjem, hvis de kontakter fagforeningen.
Dette undergraver den danske model, og vi kan ikke leve med, at vore overenskomstpartnere kan snyde ved at hyre underentreprenører.
Når overenskomstforslaget ikke indeholder en løsning – kædeansvar – må vi som bygningsarbejdere stemme nej til mæglingsforslaget. Men det angår ikke bare os – underentreprenører og fupfirmaer findes i alle brancher, det er bare mest udbredt i byggeriet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.