I 2025 skal Folketinget igen stemme om en forhøjelse af pensionsalderen.
Denne gang skal pensionsalderen forhøjes til 70 år. Socialdemokratiet kastede en pensionsbombe ved at varsle et mere socialt retfærdigt pensionssystem på partiets sommergruppemøde 2024. Mette Frederiksen vil nemlig sætte en stopper for den automatiske stigning i folkepensionsalderen, som er på vej til at blive den højeste tilbagetrækningsalder i Europa.
Selv om danskernes levealder stiger, er det ikke det samme, som at den enkelte får flere arbejdsduelige år. Det er alene skranteperioden, som bliver forlænget.
Men – der var et men. Både medier og repræsentanter for fagbevægelsen åd historien råt og sagde pænt ja tak – uden at problematisere, at Mette Frederiksen samtidig bekendtgjorde, at det altså først bliver efter 2025, at pensionsalderen skal holde op med at stige. For partiet har tænkt sig at stemme for at forhøje pensionsalderen for alle, der er født efter 1. januar 1971, til 70 år.
I LFS mener vi, at den fortsatte stigning i pensionsalderen er bunduretfærdig, utryghedsskabende og ulighedsskabende. Højtuddannede med ikke-fysisk krævende jobs lever længere end lavt uddannede med fysisk krævende jobs. Sidstnævnte får derfor færre år på pension og dermed færre gode år, selv om de ofte er begyndt på arbejdsmarkedet længe før de højtuddannede og derfor arbejder i langt flere år.
LFS mener også, at den præmis, som hele velfærdsforliget og dermed de fortsatte stigninger i pensionsalderen bygger på, er urealistisk: Selv om danskernes levealder stiger, er det ikke det samme, som at den enkelte får flere arbejdsduelige år. Det er alene skranteperioden, som bliver forlænget.
Der bliver fortsat ikke skrevet eller talt om det urealistiske og umenneskelige i at skulle arbejde som vuggestuepædagog, SOSU-assistent eller jord- og betonarbejder som 69-årig. Eller 65-årig, 66-årig, 67-årig eller 68-årig for den sags skyld. For det er faggrupper, der ikke har haft et guldrandet arbejdsliv med mulighed for selv at finansiere en tidligere tilbagetrækning, som tilfældet er for bankdirektøren og tandlægen.
På tre årtier er vi gået fra tryghedsskabende til utryghedsskabende politik ved at rive den bygning ned, som fortidens generation møjsommeligt byggede, og som rimede på tryghed, vished og sikkerhed igennem hele livet for alle.
LFS mener, at den stigende pensionsalder skal bekæmpes.
• Første opgave for en samlet fagbevægelse er at skabe en folkelig bevægelse, som kan forhindre, at Folketinget vedtager stigningen til 70 år i 2025. Det skal ske under overskriften: Ret til et værdigt liv. Efter arbejdslivet.
• Anden opgave bliver at kræve en opbyggelse af tidlig tilbagetrækning, som er markant bedre end den fedtede regnearksløsning Arne-pension og seniorpension, som kræver, at man er slidt helt ned til sokkeholderne.
• Tredje opgave bliver, at fagbevægelsen rejser kravet om at sænke pensionsalderen for alle til 65 år og dermed kommer i overensstemmelse med flertallet af danskerne, som siger nej til højere pensionsalder.
LFS’ Repræsentantskab opfordrer hermed alle partier til at stemme imod endnu en forhøjelse af pensionsalderen og i stedet straks indlede forhandlinger om en mere retfærdig pensionsmodel.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.