Mette Frederiksen svarede tirsdag den 7. ds. Trump med at sige, at “diskussionen om Grønland starter og slutter i Nuuk”. Hun glemmer derved, at grundlovens §1 bestemmer, at “Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks Rige”. Hvis der for eksempel efter en velbetalt Trump-kampagne ved en folkeafstemning blandt de få tusind vælgere i Grønland for løsrivelse opnås et flertal på 51 procent eller mere, er det klart grundlovsstridigt derved at kaste Grønland i armene på Trumps USA.
Mette Frederiksen har selv skrevet under på, at hun vil overholde grundloven.
Som helhed er befolkningen i Grønland og i Danmark beskyttet af, at det danske folk ved en folkeafstemning skal kunne sige ja eller nej til enhver form for løsrivelse.
Mette Frederiksen har selv skrevet under på, at hun vil overholde grundloven, og hun kan i øvrigt svare Trump, at også USA’s egen forfatning og NATO-pagten henviser til staternes suverænitet og deres egen “rule of law”.
Når det grønlandske folk boende i Grønland og i Danmark politisk har taget stilling til, hvad det vil være med til, bliver næste etape ændringen af grundloven i hele riget, hvor vi kan benytte lejligheden til at modernisere grundloven og gøre den til et mere brugbart værktøj for demokratiet med ajourførte rettigheder som for eksempel klima, miljø, sociale forhold og andre i årtier nu påtrængende ajourføringer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.