Den danske fagbevægelse har siden sin stiftelse kæmpet for bedre løn- og arbejdsvilkår, for kollektive rettigheder.
Gennem historien har man også kæmpet for at skabe større balance mellem arbejde og fritid. Denne kamp har været en kamp for kortere arbejdstid, der i 1990 kulminerede med indførelsen af 37-timers arbejdsuge. Både før og siden har forskellige dele af fagbevægelsen rejst krav om at sætte arbejdstiden yderligere ned.
Dette er desværre, 34 år senere, i 2024, ikke blevet gennemført.
Det handler om mennesker!
Den teknologiske udvikling og den økonomiske vækst har skabt endnu større grundlag for, at lønmodtagernes arbejdstid og arbejdspres kan sænkes. I stedet øges presset på lønmodtagerne, både når det kommer til arbejdstid, produktivitet og pensionsalder. Inden for mange fag bliver den ansatte slidt fysisk ned og, hvis man når den høje pensionsalder, er det med fysiske mén og piller som følgesvend.
Men hvorfor skal det ikke komme lønmodtagerne til gode, at vi har et rigere og rigere samfund? Vejen er ellers banet for, at det kan blive et bedre og mere overskueligt arbejdsliv, uden at nogen skal lide under det. Det er lønmodtagerne, der skaber værdierne, og tiden er inde til skabe en større balance mellem arbejde og fritid – til gavn for mennesker og samfund.
34 år er længe nok at vente på, at der skabes bedre balance. Derfor bør overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked i 2025 være tidspunktet, hvor ventetiden er ovre. Arbejdstiden skal ned. At arbejdstiden skal ned, er hovedbudskabet, der skal lyde fra de faglige kræfter, der har valgt at mødes til OK-Initiativets konference lørdag den 21. september 2024.
Ethvert krav fra faglige organisationer, der har til formål at få sænkelse af arbejdstiden på forhandlingsbordet, bør støttes, og det er OK-Initiativets opgave at bakke op om alle gode kræfter, der rejser spørgsmålet om dette krav. Det er lønmodtagerens tur til balance mellem arbejde og fritid. Sænk den ugentlige arbejdstid, men med fuld lønkompensation. Der er råd! Det handler om mennesker!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.