Sagerne om børn, som sættes til at rive asbestplader af og andre livsfarlige ting ned, viser med al tydelighed, hvad der efterhånden er foregået i mange år. “Pæne” firmaer med fine certificeringer og overenskomst antager underentreprenører til dumpingpris.
Disse firmaer ansætter udenlandske folk uden kendskab til de farer, der er ved opgaverne. Så de går bare til den uden stillads og masker og instruktion.
Nu mangler vi bare, at de store entreprenører i DI accepterer at få kædeansvar med i overenskomsterne, så er vi et godt stykke ad vejen mod et ordnet arbejdsmarked.
Desuden aflønnes de enten sort eller under de danske overenskomster. Når fagforeningen så får tvunget en overenskomst igennem, udsteder de falske lønsedler på 37 timer, selv om folkene arbejder 60 timer.
Den seneste sag, hvor J. Jensen lægger sig fladt ned og undskylder, viser tydeligt, at han er for klog til at benægte fakta – det er heller ikke nødvendigt, for han kan få nye underentreprenører til at tage ansvaret for de næste ulovligheder.
Jeg er derfor meget glad for, at Hillerød Kommunes Økonomiudvalg i dag (23. oktober, red.) har godkendt mit forslag om, at der skal laves retningslinjer for, hvordan vi kan have kædeansvar i vores udbud og entrepriser.
Når det er indført, kan vi stille hovedentreprenøren til ansvar, selv om underentreprenøren er gået fallit eller forsvundet i udlandet.
I sin tid fik jeg indført arbejdsklausuler (ILO-konvention 94) over for vores leverandører. Det medfører, at de ikke må stille deres arbejdere dårligere end de kollektive overenskomster (de ægte overenskomster). Men med kædeansvar vil vi kunne sikre os langt bedre mod svindel.
Nu mangler vi bare, at de store entreprenører i DI accepterer at få kædeansvar med i overenskomsterne, så er vi et godt stykke ad vejen mod et ordnet arbejdsmarked.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.