Den berygtede Guantánamo-lejr på den amerikanske flådebase på Cuba synes helt glemt. Under den nu overståede amerikanske valgkamp blev torturfængslet overhovedet ikke nævnt selv om cirka 30 fanger fortsat sidder indespærret. Nogle har været tilbageholdt på ubestemt tid i mere end 20 år – uden sigtelse eller adgang til en forsvarer og udsat for årelang systematisk tortur. Guantánamo er en international skamplet.
Efter det første FN-besøg nogensinde på Guantánamo kunne FN’s særlige rapportør til beskyttelse af menneskerettigheder, Fionnuala Ni Aolain, på den internationale FN-dag mod tortur 26. juni 2023 konkludere, at Guantánamo-fangerne fortsat udsættes for en behandling i strid med FN’s konvention mod tortur. Fionnuala Ni Aolain opfordrede USA’s regering til at lukke fængslet og give en garanti for, at torturen på Guantánamo ikke gentages.
En opfordring til lukning af Guantánamo vil tillige kunne styrke den danske plads i FN’s Sikkerhedsråd fra nytår.
USA’s tidligere præsident Barack Obama lovede ved sin tiltræden i 2009 at lukke Guantánamo-lejren inden for ét år. Som daværende vicepræsident udtalte Joe Biden i februar 2009: “Vi vil respektere rettighederne for dem, vi vil holde ansvarlige, og vi vil lukke fangelejren ved Guantánamo Bay”.
Under valgkampen i 2020 lovede Joe Biden, at han ville lukke Guantánamo, før hans embedsperiode sluttede. Kamala Harris undlod at nævne Guantánamo under den netop overståede valgkamp, og der er ingen tegn på, at Donald Trump så meget som overvejer at lukke Guantánamo. Da Donald Trump senest var præsident, sikrede han i 2018 Guantánamo-lejrens fortsatte eksistens.
Efter Donald Trumps valgsejr forleden slutter Joe Bidens tid som præsident 20. januar 2025. Derfor haster det med at få lukket Guantánamo.
Selv om Danmark traditionelt har været et internationalt foregangsland i arbejdet mod tortur, har skiftende regeringer udvist en larmende tavshed om Guantánamo. Danske statsministre fra Anders Fogh Rasmussen (V) til Mette Frederiksen (S) har under deres møder med USA’s præsidenter fra George W. Bush til Joe Biden aldrig nævnt, at USA burde lukke Guantánamo og retsforfølge de ansvarlige for tortur.
I SVM-regeringens pragmatisk-idealistiske udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi hedder det: “Dansk udenrigspolitik skal fortsat bygge på vores grundlæggende værdier, ikke mindst demokrati og menneskerettigheder”, som lovprises med flotte ord: “Friheden til at kunne ytre sig, tænke, tro og forsamles frit” og især “retten til et liv fri for tortur”.
Med afsæt i “retten til et liv fri for tortur” bør den danske regering bruge det nære allianceforhold og det strategiske transatlantiske broderskab med USA til at opfordre præsident Joe Biden til – mens tid er – at gøre alvor af løftet om at lukke Guantánamo, der om noget repræsenterer en bestialsk global underminering af “retten til et liv fri for tortur”.
Danmark bør i lighed med FN og internationale menneskerettighedsorganisationer kræve en lukning af Guantánamo. Om nødvendigt bør Danmark række USA en hjælpende hånd ved at tilbyde at modtage nogle af de torterede fanger fra Guantánamo. Med relativt få tilbageværende fanger er det en overskuelig opgave, og Danmark har årelang erfaring og ekspertise i rehabilitering af torturofre.
Hvis Danmark presser på for, at Biden opfylder løftet om at lukke Guantánamo, vil det bidrage til igen at gøre Danmark til et foregangsland i arbejdet mod tortur. En opfordring til lukning af Guantánamo vil tillige kunne styrke den danske plads i FN’s Sikkerhedsråd fra nytår.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.