I begyndelsen af december underskrev EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen en handels- og investeringsaftale med de sydamerikanske Mercosur-lande Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay. Det sker efter over 20 års mere eller mindre hemmelige forhandlinger. Igennem hele periode har aftalen været udsat for massiv kritik fra miljøorganisationer, landbrugsorganisationer, enkelte regeringer og politikere i EU-parlamentet og i de nationale parlamenter.
I folkemunde har aftalen fået betegnelsen “bøffer for biler”, da intentionen med den er, at den europæiske industri skal eksportere biler og andre industriprodukter til Sydamerika, og vi skal importere råstoffer og landbrugsvarer som oksekød og kyllinger til skade for det europæiske landbrug.
Der kommer en kamp om aftalen i EU.
Aftalen viser klart EU’s sande ansigt som redskab for de europæiske monopoler og imperialistiske politik. EU vil udpege Mercosur-landene til at være råstofleverandører, hvad der vil koncentrere endnu mere politisk og økonomisk magt hos den sydamerikanske storkapital i mine- og landbrugssektoren.
Aftalen bliver til stor skade for miljø, biodiversitet og klima. Vi kan forvente, at endnu mere regnskov bliver ryddet i Amazonas for at gøre plads til landbrugsproduktion. I Europa vil aftalen gå ud over de traditionelle familielandbrug, der producerer lokale råvarer.
Aftalen er også led i EU’s konkurrencekamp mod Kina. Håbet er, at Sydamerika kan levere flere kritiske råvarer til den europæiske industri, som ellers importeres fra Kina. Så aftalen skal også ses i dette storpolitiske perspektiv, hvor EU vil opbygge sig til en stormagt i konkurrence med USA og Kina.
Selv om aftalen er underskrevet, så er den endnu ikke vedtaget. Der kommer en kamp om aftalen i EU, hvor blandt andre Polen, Holland og Frankrig er imod den. Vi kan også forudse, at der kommer modstand i de enkelte lande fra landbruget, miljøorganisationer og progressive kræfter. Det vil også ske her i Danmark. Kommunistisk Parti vil være med til at rejse og gennemføre denne kamp.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.