For at markere FN’s internationale fredsdag mødtes cirka 100 deltagere fra Rusland, europæiske lande, USA og Canada i Sankt Petersborg off- og online for at diskutere den aktuelle situation med militariseringen af de baltiske og arktiske regioner og de stigende risici for global militær konfrontation og forbindelserne til det forværrede klima og andre miljøkriser.
Deltagerne opfordrede til en øjeblikkeligt standsning af eskaleringen af krigen i Ukraine og opfordrer indtrængende vestmagterne til at stoppe våbenleverancer til Ukraine samt alle parter oprigtigt til at arbejde for en permanent fredelig løsning af konflikten.
De arktiske og baltiske områder bør gøres til atomvåbenfrie og demilitariserede fredszoner.
Endvidere opfordrer deltagerne til følgende:
– I stedet for det militariserede sikkerhedsbegreb, læg vægt på menneskelig og fælles sikkerhed, prioriter fred, klimasamarbejde, miljømæssig bæredygtighed, retfærdig ressourcefordeling samt social-, sundheds- og uddannelsessikkerhed. Prioriter også FN’s initiativer, resolutioner og traktater.
– Flyt pengene fra militæret til akutte menneskelige og miljømæssige behov.
– Rusland skal inkluderes i alle fremtidige møder i Helsinki-kommissionen (HELCOM) for at tage fat på alvoren af miljøsituationen i Østersøen. Vi opfordrer til fælles storstilet oprydning.
– Arbejdet i Arktisk Råd skal genoprettes og omfatte Ruslands fulde deltagelse. Endvidere bør samarbejde mellem oprindelige folk på tværs af de arktiske grænser fremmes.
– Eliminering af den nukleare trussel og at de arktiske og baltiske stater underskriver og ratificerer traktaten om forbud mod atomvåben (TPNW); som et første skridt fjernelse af atomvåben fra højberedskabsstatus, forlængelse af varslingstider og vedtagelse af en politik om ingen førstebrug af atomvåben; øget beredskab for potentielle radioaktive emissioner fra atomdrevne skibe i arktiske og baltiske farvande og udelukkelse af alle militære aktiviteter omkring civile nukleare anlæg samt etablering af sikkerhedszoner omkring dem.
De arktiske og baltiske områder bør gøres til atomvåbenfrie og demilitariserede fredszoner.
– Åbne grænser, facilitering af mellemstatslige udvekslinger og genoprettelse af folk til folk-programmer.
– Opdyrkning af en fredskultur. Implementering af UNESCO’s mandat til at opbygge fred gennem internationalt samarbejde inden for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation som er afgørende for at imødegå den nuværende verdensspænding og militarisering. Det er nødvendigt at tilskynde til fornyet kontakt og samarbejde med UNESCO og se visionen og programmet om en fredskultur som en vigtig, omfattende, humanistisk ramme for vores fælles indsats for at lære at leve fredeligt sammen.
Endelig opfordrer deltagerne til, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE)’s inkluderende mandat tilbageføres som en nødvendig ramme for fred i Europa og verden.
Vi opfordrer til et OSCE-topmøde i 2025 for at markere dets 50-års-jubilæum – og i ånden fra Helsinki-topmødet i 1975 – for at inkludere Rusland og et bredt spektrum af civilsamfundet.
Vi tror på sikkerhedens udelelighed, hvilket betyder, at ingen er sikre, før alle er sikre. Fred opnås ved diplomati, samarbejde, “grænseoverskridende aktiviteter”, aktiv involvering af diasporaen og en feministisk dagsorden, der regner med beskyttelse, meningsfuld deltagelse og forebyggelse i alle faser af konflikten.
Link til liste over underskriverne af denne erklæring
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.