I Danmark fik vi udsat DCA-aftalens behandling a tre runder i Folketinget til efter Folketingets sommerferie, og Folketinget åbner op i oktober og skal derefter føre store finanslovforhandlinger som skal være landet inden 31. december. Finansloven træder altid i kraft pr. 1. januar.
Det vil altså først og fremmest have regeringens bevågenhed, indtil de forhandlinger er i hus.
Derfor er vores prognose nu – efter samtaler med Folketingets fuldmægtig – at DCA-aftalerne kommer for i folketingsåret fra tidligst oktober 24 – maj 25. Mest sandsynligt er det imidlertid, at de tidligst kommer til behandling først en gang i det nye kalenderår 2025.
Dertil kommer, at der både i Sverige og Danmark nu er opstået en ny situation med en “DCA-tillægsaftale” til DCA-basisaftalen, og den vil kræve sin egen politiske procesgang og yderligere forlænge den politiske proces med at få vedtaget DCA-basisaftalen – og senere DCA-tillægsaftalen.
Samme DCA-tillægsaftale som lige er blevet behandlet og vedtaget i Stortinget i Norge.
Vi skal altså forvente, at der kommer yderligere en DCA-tillægsaftale til behandling i Folketinget henholdsvis Rigsdagen.
I Sverige er DCA-aftalen i Rigsdagen berammet til 18. juni 24 – medmindre vi når at få sanktioneret en udsættelse. Dertil kommer så efterfølgende en DCA-tillægsaftale, der ligeledes skal berammes til behandling i Rigsdagen og Folketinget, og som vi ikke kender datoen på endnu.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.