Dette indlæg er skrevet den 4. oktober 2024.
I sin afgørelse, der blev læst op klokken 09.55 i morges den 4. oktober 2024, har EU-domstolen (CJEU) konkluderet, at alle EU’s appeller af den tidligere dom om EU’s handelsaftaler med Marokko er afvist. Den fulde dom offentliggør de i dag fredag.
Find pressemeddelelsen fra Retten om fiskeri- og handelsaftalerne her.
Præsidenten for EU-domstolen, Koen Lenaerts, uddybede, at EU og Marokko’s handels- og fiskeriaftaler, der omfatter territoriet Vestsahara, skal sløjfes inden for et år.
Domstolen havde allerede annulleret handels- og fiskeriaftalerne mellem EU og Marokko i dommene fra 2016 og 2018, som EU ankede. Domstolen udtaler, at Vestsahara er et “separat og særskilt” territorium, som Marokko ikke har nogen suverænitet eller administrationsmandat over. Som sådan kan EU’s aftaler med Marokko kun omfatte Vestsahara med udtrykkeligt samtykke fra befolkningen i Vestsahara i henhold til deres ret til selvbestemmelse.
I stedet for at søge dette samtykke – og uden respekt for domstolens afgørelser – forhandlede EU-institutionerne med Marokko om at udvide aftalernes geografiske rækkevidde til Vestsahara. En efterfølgende høring af udelukkende marokkanske interessenter blev brugt til at skjule modstanden fra det saharawiske folk – som ikke så nogen anden mulighed end at gå til domstolene. I september 2021 udtalte Domstolens første kammer sig igen til fordel for det saharawiske folk. I dag afviste Domstolen den appel, som EU-rådet og Kommissionen havde iværksat i december 2021.
– Denne afgørelse markerer en betydningsfuld sejr for befolkningen i Vestsahara. Det er nu på tide, at EU respekterer sin egen domstols afgørelser: Vestsahara er ikke Marokko og kan ikke indgå i EU’s omgang med bosætterne, siger Sara Eyckmans fra Western Sahara Resource Watch (WSRW).
– Vi opfordrer alle private virksomheder, der deltager i Marokkos plyndring af territoriets ressourcer, til at respektere den internationale retsorden og øjeblikkeligt afslutte deres involvering i den sidste koloni i Afrika. De udenlandske virksomheder, der arbejder for Marokko i Vestsahara, skal virkelig være opmærksomme på den juridiske gråzone, de opererer i, fortsætter hun.
Morten Nielsen fra Global Aktion påpeger, at “danske statslige institutioner og private virksomheder, der er aktive i Vestsahara, øjeblikkeligt skal forlade territoriet i respekt for EU’s øverste domstols afgørelse i dag.”
Afgørelserne kommer efter en tid med alvorlige spændinger mellem EU og Marokko, efter den såkaldte ‘Moroccogate’-korruptionsskandale, der rystede EU-Parlamentet.
Indtil videre har der været syv afgørelser fra EU-domstolene om muligheden for EU-Marokko-aftalerne til at omfatte det besatte Vestsahara. Tidslinjen over de afgørelser kan ses her:
- I 2015 annullerede EU-domstolen handelsaftalen mellem EU og Marokko, der omfattede Vestsahara ( T-512/12 ).
- I 2016 afsagde EU-Domstolen dom i den appel, som EU-Kommissionen havde indledt over dommen fra 2015, og dommen konkluderede, at handelsaftalen mellem EU og Marokko ikke kunne omfatte Vestsahara ( C-104/16 P ).
- I februar 2018 fastslog EU-Domstolen, at fiskeriaftalen mellem EU og Marokko ikke kunne omfatte Vestsaharas havområde i en sag rejst af den britiske højesteret ( C-266/16 ).
- I juli 2018 konkluderede EU-retten igen, at fiskeriaftalen mellem EU og Marokko var ugyldig. T-180/14 ).
- I november 2018 afgjorde EU-domstolen, at luftfartsaftalen mellem EU og Marokko ikke kunne omfatte Vestsahara ( T-275/18 ). (Bemærk: EU-kommissionen erklærede, at den ikke ville appellere denne afgørelse)
- I september 2021 afsagde EU-domstolen kendelse om ændringen af handelsaftalen mellem EU og Marokko ( T-279/19 ) og fiskeriaftalen ( T-344/19 og T-356/19 kombineret).
I alle disse afgørelser konkluderer EU-domstolen, at Vestsahara er et territorium, der er adskilt og særskilt fra Marokko, og at Marokko ikke har nogen suverænitet eller administrationsmandat over territoriet. Som sådan er befolkningen i Vestsahara en tredjepart i aftalerne mellem EU og Marokko og bør udtrykkeligt give deres samtykke, da de er påvirket af disse aftaler.
Afgørelsen fra september 2021 tilføjede, at samtykke skal opnås gennem den FN-anerkendte repræsentant for befolkningen i Vestsahara, Polisario. EU-kommissionen endte dog med blot at forhandle med Marokko om at ændre begge aftaler til at inkludere ordet “Vestsahara” i deres geografiske anvendelsesområde og iværksatte en høring af udelukkende marokkanske interessenter. Læs alt om det i rapporten “Above the Law“, udgivet af WSRW i december 2020.
Domstolen tog også stilling til spørgsmålet om mærkning af produkter fra Vestsahara og fastslog, at landbrugsprodukter ikke kan mærkes som fra Marokko.
Yderligere kommentarer og informationer fra Morten Nielsen, Global Aktion kan fås på mobil: 25396557
Læs også
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.