Tirsdag den 14. januar ved middagstid offentliggjorde generaladvokaten fra EU-domstolen en foreløbig udtalelse om EU’s mindstelønsdirektiv. Han opfordrer Domstolen til at annullere direktivet, når der endelig skal tages stilling til det.
Generaladvokaten sagde at: “Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2041 af 19. oktober 2022 om passende mindstelønninger i Den Europæiske Union annulleres i det hele, eftersom dette direktiv er uforeneligt med artikel 153, stk. 5, TEUF og dermed med det princip om kompetencetildeling, der er fastsat i artikel 5, stk. 2, TEU.”
EU-kommissionen og det store flertal af EU-lande, som er tilhængere af direktivet, vil finde på forskellige krumspring for at få ideen om lovbestemt mindsteløn i de enkelte lande igennem.
Nu ses der hen til den endelige afgørelse, men umiddelbart ser det ud til, at Kommissionen har lidt et stort nederlag, og at Danmark og Sverige har vundet. De to lande havde indbragt sagen for EU-domstolen med krav om annullering af direktivet. Den danske regering blev presset hertil af fagbevægelsen.
Folkebevægelsen mod EU hilser EU-domstolens udtalelse velkommen, og vi må konstatere, at Unionen ikke skal blande sig i den danske arbejdsmarkedsmodel. Vi må også konstatere, at vi kun er kommet hertil, fordi fagforeninger og arbejdspladser har været aktive i modstanden mod direktivet og presset regeringen og Fagbevægelsens Hovedorganisation til at sige nej. Det viser, at konkret EU-modstand giver resultater.
Men sagen er ikke afgjort endnu. EU-domstolen skal på et eller andet tidspunkt her i 2025 tage endelig stilling til direktivets skæbne. Og fagbevægelsen og EU-modstanden skal ikke hvile på laurbærrene. Presset på EU skal fastholdes.
Vi må også forvente, at EU-kommissionen og det store flertal af EU-lande, som er tilhængere af direktivet, vil finde på forskellige krumspring for at få ideen om lovbestemt mindsteløn i de enkelte lande igennem. Det er led i deres bestræbelser på at videreudvikle EU til en egentlig statsdannelse, der blander sig i alle forhold i medlemslandene.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.