Dette er et debatindlæg. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark Mette Bossen Linnet (V) beskriver i JydskeVestkysten 2. maj, at regionen nu vil anvende uddannede egne sikkerhedsvagter i forhold til psykiatribrugere, der vurderes som farlige for sig eller andre, herunder det psykiatriske personale. Hermed udvikles et system med offentligt ansatte i stedet for private vagter, hvilket over en fire-årig periode har kostet 41 millioner kroner.
Der er et udtalt behov for flere midler og omprioritering fra militaristisk hysteri og krigsretorik i hele samfundet til en holdbar og værdig sundheds- og psykiatripolitik.
Ved at have eget uddannet vagtpersonale i daglig og vedvarende kommunikation med pleje- og psykiatripersonale kan der skabes bedre voldsforebyggelse, ligesom der kan fremmes en mere patientvenlig daglig praksis. Sådan betragter vi fra Kommunistisk Parti dette tiltag, og det vil jeg gerne rose Mette Bossen Linnet for. Men det ændrer jo på ingen måde alle de øvrige udfordringer i forhold til psykisk udsatte medborgere.
Det er da positivt, at det – langt om længe – er gået op for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark, at der er ekstreme og helt uløste problemer og udfordringer inden for den regionale psykiatri. For det første er der alt for få psykiatriske sengepladser, for lidt uddannet personale og alt for begrænsede økonomiske ressourcer.
De voldsomme problemer inden for psykiatrien i hele Danmark er opstået efter mange års underprioritering af psykiatrien. Dertil kommer en stor stigning i antallet af børn- og unge med psykiske udfordringer gennem de seneste år.
Flere og flere børn og unge mistrives psykisk eller får en psykiatrisk diagnose, hvilket giver et stort pres på børne- og ungdomspsykiatrien. Især efter covid 19-nedlukningen og den dermed forbundne isolation siden 2020-2021 er antallet af patienter steget voldsomt.
Alene fra 2019 til 2022 steg antallet af unge i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien fra 36.105 til 42.367, viser tal fra Danske Regioner, ligesom tal fra Rigsrevisionen viser, at i 70 procent af tilfældene udredes børn og unge ikke inden for de lovpligtige 30 dage, tværtimod steg den gennemsnitlige ventetid fra 76 dage til 115 dage i perioden 2020-2022.
Det svarer til, at over 27.000 børn og unge i perioden 2019-2022 ikke er blevet udredt inden for 30 dage. Ventetiden til udredning er steget fra i gennemsnit 76 dage til 115 dage i løbet af de tre år.
Der skal andre boller på suppen, psykiatriens brugere og deres pårørende skal have øget indflydelse på deres egen situation, og der er et udtalt behov for flere midler og omprioritering fra militaristisk hysteri og krigsretorik i hele samfundet til en holdbar og værdig sundheds- og psykiatripolitik.
Også derfor er der god grund til fornyelsen. Stem kommunister ind i kommuner og regioner! Dermed sættes fokus på menneskeværd over bureaukrati og papirvælde – også i vores regionsråd!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.