Der har været ændringer i arbejdsmarkedspensionen de sidste par gange, der er landet overenskomstforlig. Der har været stigning i arbejdsmarkedspensionen, fra 10 procent til 11 procent arbejdsgiverbetalt. Med lønmodtagers 2 procent er der samlet 13 procent af lønnen til indbetaling på arbejdsmarkedspensionen.
Det har udløst nogle tanker om dens langsigtede konsekvenser for vores velfærdssystem, især folkepensionen. Mens øgede pensionsindbetalinger umiddelbart lyder som en fordel, er der måske en risiko for, at det kan føre til en gradvis udhuling af folkepensionen.
Vi skal huske at passe på og pleje vores folkepension.
I 1993 begyndte de første indbetalinger til arbejdsmarkedspensionerne at strømme ind. Lønmodtagernes nye opsparing betød, at det ikke længere kun var et fåtal forundt at have en økonomisk tryg alderdom. (Arbejdermuseet).
Arbejdsmarkedspensionen er baseret på individuelle opsparinger, optjent gennem arbejdsgiverne. Hvilket betyder, at pensionsudbetalingerne afhænger af den enkeltes indbetalinger og dennes pensionsselskabs investeringsafkast.
Folkepensionen blev indført i 1956 for at sikre en fair indkomst til alle pensionister og er dermed et grundlæggende element i vores velfærdssystem, uanset deres tidligere indkomst eller opsparing. Den er baseret på et solidarisk princip, hvor alle bidrager til at sikre en værdig alderdom for alle.
Med det øgede fokus på arbejdsmarkedspensionen er der vel en reel risiko for, at folkepensionen gradvist vil blive nedprioriteret. Det tænker jeg ikke er en fjern tanke for især de politikere, der hælder lidt til højre.
Og hvad med Socialdemokratiet? Ja, det er nu ikke utænkeligt, de kunne finde på det. Med tanke på de tider vi er i nu, og der skal massive investeringer i Forsvaret, og hvor skal man skære? Kan man få os lønmodtagere til at tage en del af slæbet?
En sådan en udvikling med afskaffelse af folkepensionen er dog nok lidt langt ude i tiden.
Arbejdsmarkedspensionen er stadig forholdsvis ny, hvis man tager de lange briller på, og de første mange år var indbetalingerne ikke ret høje. Og så skal vores indbetaling på arbejdsmarkedspensionen noget længere op, for at vi skal kunne opretholde en god tilværelse i alderdommen.
Men blev der ikke gjort plads til det under OK23? Hvor vi lønmodtagere gik fra at indbetale 4 procent til 2 procent. Får arbejdsgiverne lusket 2 procent mere indbetaling pålagt lønmodtageren?
Med tanke på folkepensionen vil sådan en udvikling ramme de mest sårbare pensionister hårdest, da de er mest afhængige af folkepensionen. Vores arbejdsmarkedspension er en fantastisk opfindelse, men vi skal huske at passe på og pleje vores folkepension.
Afskaffelse af folkepensionen underminerer det solidariske princip, der er grundlaget for vores velfærdssystem. Derfor er det vigtigt, at vi har en åben og kritisk debat om, hvordan vi sikrer en bæredygtig og retfærdig pensionsordning for fremtiden, hvor både arbejdsmarkedspension og folkepensionen sameksisterer i en fin balance.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.