Det er med skuffelse, at vi har gennemgået byggeforliget. At arbejdsgiverne skriver under, overrasker os ikke, men vi retter en skarp kritik af vores egne forhandlere og dem, der nu anbefaler aftalen og kalder den solidarisk.
Vi konstaterer, at vores forhandlere ikke har lyttet til os på de møder, hvor vi har diskuteret krav til OK23. Her har vi igen og igen sagt, at bunden skal løftes, og at vi er parate til at give på akkordfortjenesterne til de lavest lønnede. Det var det mandat, vores forhandlere blev sendt afsted med, men i stedet for at mindske afstanden mellem top og bund bliver den nu større.
Vi ville have et effektivt værn mod social dumping, og her mener vi, at en markant forhøjelse af mindstelønnen og kædeansvar er de bedste værktøjer. Vi har ikke fået nogen af delene, men bliver præsenteret for et boligtillæg på 25 kroner i timen til nogle af de udenlandske kolleger. Tillægget skal alle bygningsarbejdere ovenikøbet betale – også de, der går på mindstelønnen. Vi synes ikke, det er spor solidarisk, at de lavest lønnede skal være med til at betale for andre lavtlønnede.
Forhandlerne roser også, at der sker forbedringer i forhold til arbejdsmiljøet, men det klinger hult, når der samtidig åbnes op for fire-dages arbejdsuge.
Vi ved, at det bliver fagforeningerne, der kommer til at kontrollere, om tillægget bliver udbetalt korrekt. Har de tid til det?
Forhandlerne roser også, at der sker forbedringer i forhold til arbejdsmiljøet, men det klinger hult, når der samtidig åbnes op for fire-dages arbejdsuge. Ganske vist stiger den samlede nedslidning ikke på grund af fire dages-uge, men til gengæld er det velkendt, at antallet af arbejdsulykker stiger, når arbejdsdagene bliver længere.
Endelig er der store bededag. Forliget nævner den ikke med et ord. Vi får alle med ét slag en ekstra arbejdsdag om året, og i løbet af et helt liv bliver det til 40, 50 eller endnu flere ekstra arbejdsdage. Det er en helt forkert vej at gå. Vi skal ikke arbejde mere, men mindre.
Så alt i alt kan vi kun anbefale at stemme nej, når forliget sendes til afstemning.
Vi har simpelthen ikke fået tilnærmelsesvis det, vi havde forventet. Vi har været igennem en tid med historisk høj inflation og voldsomme prisstigninger på mad og energipriser, mens virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen i perioden 2018 til 2021 øgede deres overskud med over 90 procent pr. ansat.
Derfor havde vi forventet et meget bedre resultat, og at vores forhandlere havde taget vores krav alvorligt.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.