Når profitten sættes over mennesker, bliver arbejdspladsen en slagmark. Det ser vi i byggebranchen, hvor migrantarbejdere arbejder under livsfarlige forhold, mens andre høster profitten.
Afsløringer i Den Sorte Svane og Underdanmark har vist os det dystre billede: Sultelønninger, farlige arbejdspladser og elendige boligforhold er blevet hverdag for mange udenlandske arbejdere.
Vi skal kræve en byggebranche, hvor fællesskab og ordnede forhold ikke kun er idealer, men realiteter.
Vi ser det tydeligt i malerfaget, hvor nogle aktører er begyndt at “male uden for stregerne”. Håndværket og fagligheden erstattes af lavpristilbud, der udelukkende kan realiseres gennem snyd og udnyttelse.
Arbejdsulykker bliver skjult, og ansvaret sendes længere op ad kæden, hvor ingen ønsker at tage det. Kun hver femte arbejdsulykke blandt migrantarbejdere bliver anmeldt. Hvordan kan vi kalde os et solidarisk samfund, når vi tillader, at mennesker udnyttes på denne måde?
En vigtig høring på Christiansborg
På onsdag den 27. november sætter Folketingets Beskæftigelsesudvalg fokus på social dumping og arbejdslivskriminalitet ved en høring på Christiansborg. Høringen er en oplagt anledning til at kræve handling.
Danske Byggefag – en sammenslutning af syv fagforbund på byggeområdet, herunder Malerforbundet – deltager med et klart budskab: Arbejdskriminalitet og social dumping kan kun bekæmpes gennem stærkere lovgivning, bedre kontrol og en fælles indsats.
Et fællesskab under pres
Byggebranchen er i sin natur afhængig af fællesskab – fra planlægning til udførelse. Men fællesskabet bliver splittet, når ansvarsløse beslutningstagere i toppen af værdikæden sætter bunden af kæden under et urimeligt pres. Resultatet er en skævvridning af markedet, hvor lovlydige virksomheder og fagfolk, der kæmper for ordnede forhold, bliver presset ud.
Dette er ikke kun en trussel mod arbejderne, men mod hele det danske arbejdsmarked. Når vi ser gennem fingre med social dumping, svigter vi det sammenhold og den solidaritet, som har opbygget vores stærke faglige traditioner.
Solidaritet og handling
Løsningerne er kendte: Kædeansvar, strengere kontrol og sanktioner mod de aktører, der bevidst bryder loven. I stedet for at lade sagerne drukne i bygningsstøv bør politikerne træde i karakter og tage arbejdskriminalitet lige så alvorligt som andre former for organiseret kriminalitet.
I malerfaget har vi i årevis kæmpet for at sikre kvalitet og faglighed. Vi arbejder med præcision – vi ved, at de små detaljer skaber det store billede. Men når vi maler med den brede pensel, er det tydeligt, at billedet af det danske arbejdsmarked bliver mørkere, hvis vi ikke står sammen.
Vi skal kræve en byggebranche, hvor fællesskab og ordnede forhold ikke kun er idealer, men realiteter. Kun gennem solidaritet og stærkere lovgivning kan vi genskabe tilliden og sikre, at ingen arbejder under forhold, der sætter liv og helbred på spil.
Lad høringen den 27. november blive startskuddet til en fremtid, hvor byggeriet igen bygger på fællesskab, solidaritet og respekt for dem, der udfører arbejdet. Det er tid til handling. Lad os male fremtiden i de rette farver – sammen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.