Vil ældreområdet snart bryde sammen?
Med de kommunale budgetter for 2024 er der igen besparelser på ældreområdet. Kvaliteten er faldet markant, både når det handler om personlig pleje og rengøring hos de ældre. Vi risikerer, at ældreområdet bryder sammen, skriver Peter Kay Mortensen i denne blog.
Hvis ikke der her over de kommende måneder findes holdbare løsninger, vil ældreområde snart bryde sammen. Det handler både om hænder og ikke mindst økonomi.
Alle områder af velfærden er samlet set siden 2015 og frem til 2023 blevet underfinansieret med 22,5 milliarder kroner ifølge en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det til trods for at den socialdemokratiske regering fra 2019 i de kommunale aftaler har garanteret at tilføre midler til dækning af det demografiske træk. Disse midler har selvfølgelig mindsket de værste besparelser, men de har ikke dækket de stigende udgifter især på ældreområdet.
Mange af de ekstra midler er blandt andet gået til at gennemføre den minimumsgaranti, som regeringen også gennemførte, samt de stigende udgifter til det specialiserede socialområde og handicapområdet.
Mange penge er brugt på skattelettelser
Med de budgetter, der er gennemført for 2024, er der stadigvæk besparelser på ældreområdet, og kvaliteten er faldet, både når det handler om personlig pleje samt rengøring hos de ældre.
Mange vil formentlig spørge, hvad de 22,5 milliarder er blevet brugt til. De fleste er brugt til skattelettelser. Fra 2015 til 2019 gennemførte VLAK-regeringen lettelser for 20 milliarder, og S-regeringen har gennemført lettelser for cirka ni milliarder kroner.
Den nuværende regering agter ligeledes at gennemføre skattelettelser. I regeringsgrundlaget er der nævnt skattelettelser for fem milliarder kroner, men der er snak om yderligere skattelettelser.
Hvis ikke der sker en væsentlig forbedring af ældreområdet nu, er der risiko for, at ældreområdet bryder sammen med uoverskuelig virkning for de ældre.
Finansloven for 2024 indeholder ekstra midler til kommuner og regioner. I finanslovsforslaget er der afsat en milliard kroner. Derudover er der afsat midler til løntillæg med det formål at få flere hænder. Der er ligeledes over de kommende år afsat mange midler til løft af sundhedsområdet.
Men det dækker ikke det problem, at der bliver flere ældre og flere, som får behov for hjælp. Der bliver frem mod 2030 160.000 flere ældre over 80 år. Samtidig kommer der til at mangle mere end 20.000 ansatte i ældreplejen.
Så udviklingen er skæv, og man bliver nødsaget til at finde flere midler til ældreområdet, samtidig med at der sættes fart på rekruttering.
Pengene er der
Spørgsmålet er, om der er penge nok? Hvis man ser på de offentlige finanser, er der her i 2023 en markant overholdbarhed, der svarer til 1,5 procent af BNP. Det er et skøn, der kommer fra Finansministeriet.
Det er rigtigt, når statsminister Mette Frederiksen siger, at vi har penge nok. Derfor må regeringen finde en løsning på den skæve udvikling med besparelser på ældreområdet.
Om det sker her i forbindelse med det forslag til ældrelov, der fremsættes her i efteråret, eller om der rettes op i forbindelse med de kommende aftaler mellem regering og kommuner og regioner, ved vi ikke.
Jeg tror, at der internt i regeringen er en kraftig debat om fremtidens velfærd. Skal velfærdssamfundet være skattefinansieret, eller skal den være forsikringsfinansieret? I den debat svigtes ældreområdet.
Hvis ikke der sker en væsentlig forbedring af ældreområdet nu, er der risiko for, at ældreområdet bryder sammen med uoverskuelig virkning for de ældre. For nylig fik vi en dokumentation for, hvor galt det står til.
Seneste erfaringsopsamling fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at ud af mere end 500 tilsyn i plejesektoren var der på hver fjerde tilsyn større eller kritiske problemer, og der blev givet påbud. Det var galt med medicinhåndtering, manglende plan for pleje og behandling for nogle af de allersvageste ældre og manglende forebyggende indsats, blandt andet i forhold til ældre med tryksår.
Den dårlige tilstand har formentlig medført en for tidlig død for flere af de ældre. Det kan vi ikke være bekendt, og det er ikke værdigt i et velfærdssamfund.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.