Vi har brug for et folketing i stedet for et akademikerting
Hvorfor fylder den skæve sammensætning af Folketinget med kæmpe overrepræsentation af akademikere og alt for få arbejdere ikke mere i den offentlige debat, spørger Thomas Skriver Jensen i denne blog.
Jeg er hamrende frustreret over, at medierne knap interesserer sig for folketingskandidater/medlemmers uddannelses- og erhvervsbaggrund i et ligestillingsperspektiv.
Journalister og redaktører siger altid, at man går op i en større repræsentation i sin dækning, men sandheden er, at man slet ikke ønsker følge skåltalerne om repræsentation til dørs. Tværtimod.
Lad mig slå fast. Jeg kender og møder mange dygtige kvinder, som hver dag kæmper for at blive ligestillet med deres mandlige kolleger. Og det her er ikke en kamp mellem den kønslige ligestilling og uddannelsesbaggrunden. Mange kvinder har urimelige arbejdsvilkår, hvor de bliver diskrimineret eller sat bagud, bare fordi de er født med det kvindelige køn. Det skal vi aldrig finde os i.
Jeg vil dog vove den påstand, at det enorme fokus vi har på den kønslige ligestilling, er med til at hjælpe mange kvinder, sikre tiltag i de enkelte partier om for eksempel kvotefordeling, og det er med til, at vi går i den rigtige retning, selvom det går langsomt.
Jeg vil også vove at påstå, at kvinder har markant lettere adgang til medierne og til at få medierne til at dække de udfordringer, deres køn giver dem i ligestillingen mellem mænd og kvinder.
En fare for demokratiet
Den fremgang og den adgang oplever jeg overhovedet ikke som faglært politiker.
Jeg har ikke tal på, hvor mange borgere jeg har mødt, der fortæller mig, at de savner politikere på Christiansborg med en faglært baggrund.
Jeg har ikke tal på, hvor mange politikere der prøver at fremstille sig selv som “arbejdere”, fordi deres forældre har været skolelærer eller ansat på en produktionsvirksomhed, mens de selv læste på universitetet og boede i storbyen.
Mange mennesker i Produktionsdanmark fortæller, at de ikke kan spejle sig i politikerne på Christiansborg. De oplever, hvordan politikerne ikke aner noget om deres hverdag.
Jeg har ikke tal på, hvor mange debatter jeg har hørt, hvor medier og politikere diskuterer, hvordan vi sikrer en bredere repræsentation i dansk politik og i, hvem der optræder i debatspalterne.
Desværre følges der sjældent op på de gode intentioner. Der lægges til stadighed større vægt på ligestilling blandt køn end på ligestilling blandt uddannelsesbaggrunde.
Jeg bliver frustreret og bekymret for vores demokrati, når jeg gang på gang oplever, hvordan medierne altid taler om repræsentation i folkestyret, men aldrig taler med os der mangler.
Et skævt folketing
Tillad mig at underbygge min påstand om dårlig repræsentation med lidt fakta.
Efter folketingsvalget i 2019 så det sådan her ud:
Fire procent af folketingsmedlemmerne har grundskolen som højst afsluttede uddannelse, hvorimod det gælder for 24,4 procent af befolkningen. 9,1 procent af folketingsmedlemmerne har en erhvervsfaglig uddannelse som højst afsluttede uddannelse, hvorimod det gælder for 32 procent af befolkningen.
Til gengæld har 45,1 procent af folketingsmedlemmerne en lang videregående uddannelse som deres højst afsluttede uddannelse. Det samme gælder for 9,4 procent af befolkningen.
Det er bekymrende tal og jeg forstår ikke, hvorfor medierne ikke interesserer sig mere for den del af ligestillingsdebatten.
I forbindelse med lanceringen af Det Politiske Akademi i august 2022, var jeg overrasket over, hvor mange medier der pludselig interesserede sig for det her spørgsmål.
Men jeg blev hurtigt skuffet igen. Jeg oplevede hvordan medierne og de erfarne politikere talte om “dem” og “os”. Jeg oplevede, at de forsøgte at sætte ord på mange af de udfordringer, der er ved at gøre vores folkestyre mere repræsentativt. Men de talte hen over hovedet på folk som mig og de mennesker, jeg møder i mit arbejde som industritekniker. De forstod ikke problemet.
Skuffelsen blev ikke mindre, da det gik op for mig, at ingen medier faktisk gad at tale med os med faglig baggrund, der faktisk stiller op til folketingsvalget.
Vores folkestyre og mediedækning har behov for en bredere repræsentation, hvis man vil have et bæredygtigt demokrati.
Svælg mellem folket og Christiansborg
Som tillidsmand har jeg mødt mange mennesker i Produktionsdanmark, som også taler om “dem og os” i forhold til Christiansborg. Mange af dem fortæller, at de ikke kan spejle sig i politikerne på Christiansborg, og de oplever, hvordan politikerne ikke aner noget om deres hverdag.
Den kløft, som begge sider har et ansvar for, bliver dybere og dybere, hvis man ikke tager det her alvorligt.
Jeg vil vove at påstå, at den manglende ligestilling har stor betydning for, hvilken politik der bliver ført.
Jeg var selv elev på en erhvervsskole, mens Venstre hvert år sparede to procent på skolerne. Jeg havde klasselokale i et rum, hvor der var tremmer for vinduerne, og jeg oplevede, hvordan skolen ikke have råd til at indkøbe de maskiner, som vi bruger på virksomhederne. Jeg oplevede lærere løbe mellem lokaler og værksteder, fordi de havde flere hold på én gang, fordi der manglede undervisere.
Jeg tror, at vores erhvervsskoler ville blive prioriteret markant højere, hvis vi havde flere politikere, der selv havde gået der. Jeg tror også, at man ville forstå alvoren af, hvor afgørende en ordentlig dagpengesats er, hvis man havde prøvet at være på dagpenge, fordi fabrikken lukkede og flyttede ud af landet.
De fleste politikere har ingen anelse om, hvordan det er at stå op hver morgen, smøre madpakken, hoppe i arbejdsskoene og stemple ind på fabrikken. De fleste forstår ikke, hvordan hverdagen er på en produktionsarbejdsplads eller en erhvervsskole, fordi så få af dem har mødt det i deres liv.
Jeg er overbevist om, at beslutninger truffet i størst mulig mangfoldighed altid bliver bedst. Jeg er også overbevist om, at vores demokrati bliver bedre, hvis det afspejler vores samfund. Jeg er også overbevist om, at der er rigtig mange forskellige løsningsmodeller på problemet.
Men jeg ved og mærker hver dag, at medierne ikke løfter deres opgave godt nok i forhold til at se på den manglende ligestilling i Folketinget. Det kan gøres langt bedre.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
82% af 750.000 DKK
614.346 DKK nået totalt
STØT
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér