tak for godt og relevant indlæg .
Vestantarktis og Dommedags-gletscheren smelter
Siden enden på coronapanikken for halvandet år siden har ubæredygtig vækstøkonomi og afbrænding af fossile brændstoffer nået nye højder. Ensbetydende med at blandt andet verdens gletschere smelter stadigt hurtigere, skriver Jesper Petersen.Så skete det igen. Ny forskning afslører, at klodens is smelter hurtigere end først antaget. Eller rettere, hurtigere end senest antaget. For tidshorisonten for klimakaos bliver i disse år forkortet igen og igen.
”Der er stadig tid, men vi skal handle nu; og der er brug for mere forskning”, er blevet en afslutningsfloskel, når endnu en videnskabelig rapport eller nyhedshistorie har beskrevet, at det fortsat går den helt forkerte vej.
Hele ti procent af gletscherne i Schweiz er smeltet bort de seneste to år.
Et halvt år inde i coronakrisen med reduceret økonomisk vækst samt CO2-forureningen – endelig! – lød en beregning fra Aarhus Universitet, at der, målt i negativ væksteffekt, var brug for ikke mindre end 18 coronakriser om året fremover for at nå Parisaftalens klimamål.
Siden enden på coronapanikken for halvandet år siden har ubæredygtig vækstøkonomi og afbrænding af fossile brændstoffer nået nye højder.
Ensbetydende med at blandt andet verdens gletschere smelter stadigt hurtigere. I adskillige år fremover.
Rekordafsmeltninger
Hele ti procent af gletscherne i Schweiz er smeltet bort de seneste to år, viser aktuel forskning.
Hidtil er årlige istab på bare to procent blevet anset for at være ekstremt.
Også længere mod syd smelter en endnu større isklods mere og mere.
I sidste måned, hvor Antarktis’ årlige isudbredelse er størst, var vinterisudbredelsen den mindste nogensinde. Lidt over en million kvadratkilometer is manglede, målt sammenlignet med den, indtil i år, mindste isudbredelse i september 1986.
Siden 1979 er Antarktis’ isdække løbende blevet satellit-overvåget. De allerseneste år har vinterisdækket støt ligget under gennemsnittet.
Især i Vestantarktis’ ishyldeområde er afsmeltningen særlig kraftig blandt andet som følge af stigende havtemperaturer især i Amundsenhavet.
Thwaites Gletscher, også kaldet Dommedagsgletscheren, som er på størrelse med Florida, befinder sig her. Ny forskning viser, at den kan være bortsmelte så tidligt som om fem år.
Når det sker, hæves havniveauet med op til tre meter. Følger Thwaites omkringliggende ishylder med ud i Amundsenhavet, bliver havstigningen endnu større.
Læs mere om dette på den amerikanske nyhedskanal ABC NEWS.
Bjørn Lomborg tog fejl
Omkring årtusindskiftet var et af Bjørn Lomborgs (politolog, red.) overeksponerede effektive modargumenter mod bekymringen over den smeltende ismasse på Arktis, at det ikke var noget problem, fordi Nordpolens istab blev kompenseret af en tilvækst i is på Antarktis.
Troværdige forskeres begrundede mistanke om, at Sydpolen snart fulgte efter Arktis, druknede i Lomborgs selvsikre retorik med alt for begrænset forståelse for planetens livsprincipper.
Lomborgs tankesæt har et betydeligt medansvar for års forsinkelse af industrikulturens klimatilpasning. En forsinkelse, der kan vise sig fatal.
Margaret Thatchers klimarådgiver for et halvt århundrede siden og Gaia-teoriens fadder, professor James Lovelock, gav os i 2008 max 20 år til at forebygge klimakaos. Om senest 4-5 år er klimaet ifølge Lovelock ude af kontrol og menneskehedens livsmuligheder drastisk begrænsede.
Lovelock er A-krafttilhænger. Men med de 20 år, det tager at opføre atomkraftværker, er denne omdiskuterede energiform næppe længere et brugbart redskab mod global opvarmning.
Og med de støt stigende spændinger og militære konflikter vokser desuden risikoen hastigt for at A-kraftværker i fremtiden bliver mål for terrorangreb. Udført eksempelvis med droner og med katastrofal virkning.
Verden befinder sig med andre ord mellem en klippe og et hårdt sted, som amerikanerne siger – ikke forbedret af, at det er de højreorienterede politikere, der i disse dramatiske år bedst får deres budskab ud. Donald Trump, Bolsonaro med flere.
Sidstnævntes præsidentvalgnederlag ved årsskiftet til Lula i Brasilien er et lille lys i mørket.
I vor egen lille andedam må man græmmes over regeringens primært fupgrønne politik styret af storkapital, spekulationsøkonomi og regnearksidioti.
For eksempel bliver det fra 1. januar op til 13 procent dyrere at køre med kollektiv trafik. Det burde være gratis som det er med succes i flere europæiske lande – blandt andet Luxembourg.
Når selv et så indlysende bæredygtigt og centralt tiltag saboteres herhjemme og mange andre steder, er én ting desværre helt sikkert: Endnu mere smeltet is, oversvømmede (sommer)huse og det, der er værre.
Læs også: ”Polarhavet smelter med stadig større hast”
Dette er et blog-indlæg, der alene er udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.