Tid til at være elev og tid til fordybelse
En vejleder har et kæmpe ansvar for, at eleverne ikke skrider fra uddannelsen. Tag hånd om eleverne, og giv dem den tid, de har brug for. Husk, det er kommende kollegaer.Mette spørger: “Skal vi have vejledning nu?”
Maja svarer: “Vi kan ikke nå det i dag. Kan vi tage den i morgen?”
Det kan godt være, at jeg begynder dette debatindlæg på en noget mærkelig måde. Men det er sådan, det er. Jeg kender Mette, som læste til social- og sundhedsassistent. Hun kom på et praktiksted, som til at begynde med virkede meget godt, men glæden varede kort. Vejlederen tog ikke ordentlig hånd om Mette og gjorde ikke ligefrem sit arbejde som vejleder til ug med kryds og slange. Mette blev taget helt ud af plejen, da de skulle have ældretilsyn.
Det vil sige, at Mette ikke kunne få fat i sin vejleder, da hun blev lukket inde på et kontor med nogle andre social- og sundhedsassistenter for at få styr på nogle tilstande i forhold til borgerens pleje og medicin med mere i det system, vi arbejder i.
Mette gik til kommunen, og vejlederen fik besked på, at hun skulle bruge en halv time på Mette. Det gik også, men kun i en kort periode. Det endte med, at Mette blev indkaldt til møde, og hendes praktik blev forlænget i tre måneder. Dog valgte Mette efter 14 dage på et nyt praktiksted at rykke over på social- og sundhedshjælperuddannelsen, og Mette bestod sin sidste praktik med succes og ros og skal nu gøre hjælperuddannelsen færdig.
Grib eleven – ellers skrider han/hun
Nu er jeg selv uddannet vejleder, og jeg ved om nogen, hvad det vil sige at blive taget godt imod. Dengang jeg var i gang med min uddannelse til social- og sundhedshjælper, glædede jeg mig som alle andre til at komme i praktik og begynde på det fedeste uddannelsesforløb, men jeg blev klogere.
Den første dag møder jeg i en alder af bare 23 år lidt usikker ind på mit praktiksted. Jeg ser min vejleder, siger godmorgen og siger: “Jeg er Malik.” Hun præsenterer sig og siger så: “Jeg havde forventet noget andet.” Så var stilen ligesom lagt, og det byggede hun bare på ved at læse mit navn.
Det var ikke det eneste. Jeg havde ikke det fedeste forløb i praktikperioden. Til at begynde med var det godt, og jeg var glad, men så skete der noget, som fik det hele til at vende. Jeg var ikke længere glad og var egentlig kommet til et punkt, hvor jeg bare tænkte: “Fuck det, jeg stopper, og så kan det være lige meget det hele.” Men jeg havde nogle fantastiske mennesker omkring mig, som talte mig fra det, og ja, det giver sig selv – jeg stoppede ikke min uddannelse, men kæmpede videre, og jeg kom i mål den 18. marts 2021. Til min afsluttende eksamen gik jeg ud med et 12-tal, hvilket var en kæmpe sejr for mig efter det, jeg havde været igennem med hensyn til min praktik og vejleder.
Hvorfor blev jeg så vejleder?
Så kom jeg ud og skulle begynde at praktisere alt det, jeg havde lært på SOSU H. Jeg skulle nu ud og vise alt det, jeg kunne. Da min leder tilbød mig at komme på vejlederkursus, så vidste jeg med mig selv, at jeg ikke behøvede tænke et sekund over dette. Jeg sagde ja, kom på vejlederkursus og blev færdig med det i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor jeg den dag i dag fortsat arbejder.
Jeg sagde til mig selv, at jeg ikke ville være som den vejleder, jeg selv eller Mette havde haft. Jeg vil være en vejleder, som vil give mine elever den tid til fordybelse, de hver især har brug for og har krav på, og synes de, noget er svært, så har jeg en forventning om, at de kommer til mig. Og at de stoler på, at de godt kan sige til, hvis der er det mindste. Jeg vil støtte og hjælpe mine elever hver især, da elever lærer og arbejder forskelligt. Så alt i alt vil jeg egentlig bare give dem alt det, som jeg ikke selv fik under min uddannelse som social- og sundhedshjælper.
Mit budskab til dig som vejleder: Vær omkring din elev og sørg for, at de får den bedste tid. Du skal tænke på, det er vores kommende kollega, som du er med til at uddanne til den bedste social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Giv dem plads til at være elever og til i den grad at være nysgerrige, for så har jeg en formodning om, at det ikke kan gå helt galt.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.