Sygeplejerskeindgreb i strid med menneske-rettighederne
Folketinget overtrådte den 27. august FN’s konventioner om retten til at konflikte og statens pligt til at føre reelle forhandlinger og samme pligt i EU’s Charter om Grundrettigheder. Ingen sygeplejerske bør idømmes nogen bod før sagen er afgjort i Geneve.Regeringen og Folketinget godkendte i 1981 FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO’s konvention nr. 151, hvoraf det i artikel syv fremgår, at den danske stat og regering har forpligtet sig til “…at befordre og fremme den fulde udvikling og udnyttelse af procedure for forhandlinger om arbejdsvilkår mellem de pågældende offentlige myndigheder og offentlige ansattes organisationer…”.
I artikel otte er indsat en pligt til på det offentlige område reelt og loyalt at lave arbejde for, at konflikter “…søges bilagt ved forhandling mellem parterne…”.
Mette Frederiksen-regeringen med tilslutningen fra V, RV, KF, NB og LA har overtrådt disse regler med det vedtagne lovindgreb, som derfor er konventionsstridigt og juridisk derfor ikke bør lægges til grund for idømmelse af bod eller nogen anden forpligtende virkning.
Statslige indgreb overfor retten til at føre frie forhandlinger og faglig organisering er en del af FN-konventionerne. Men dette “glemmes” ikke bare af stater, regioner og medier, men også af faglige topledere. Danmark er i 12 tilfælde blevet dømt for krænkelse af kollektive rettigheder.
Har ret til at organisere sig
Principperne i den “danske model” går ud på, at lønmodtagere har ret til at organisere sig og føre fri forhandling uden indgreb fra regeringen eller Folketinget. De kollektive rettigheder fremgår af konventioner, som Danmark har skrevet under på med FN’s arbejdsmarkedsorganisation i Geneve, ILO.
Konventionerne forbyder lovindgreb, når der ikke er livsfare. Sygeplejerskerne havde netop undtaget bl.a. den slags arbejde.
I Arbejdsretten bør FH og Dansk Sygeplejeråd anfægte indgrebsloven og bodspligten.
De kollektive menneskerettigheder er udviklet ud fra erkendelsen af, at det drejer sig om demokratiske grundrettigheder, der er nødvendige for at undgå en totalitær statsmagt, der fastsætter løn- og arbejdsbetingelser som det sås i 1920’erne og 1930’erne i Italien og Tyskland. I 2021 har vi så Mette Frederiksen & Co.
Danmark overtræde de kollektive rettigheder
På verdensplan hylder Danmark (hyklerisk sammen med bl.a. USA) “demokrati” og “menneskerettigheder”.
Men når emnet bliver aktuelt her i landet, glemmer både regering og opposition emnet, endda på trods af, at Danmark siden suspensionen af dyrtidsreguleringen i 1982 i et tocifret antal tilfælde er blevet underkendt som overtræder af de kollektive menneskerettigheder.
Mængden af tilfælde fører til, at FN snart må bringe Danmark for Den Internationale Domstol i Haag i lighed med forskellige diktaturstater, der også krænker kollektive arbejderrettigheder.
At regering og folketingsflertal ignorerer internationale konventioner og de mange alvorlige tidligere sager er politisk motiveret og dybt forkasteligt. At SF og Enhedslisten lader emnet ligge i stilhed er en gåde, pænt sagt. Situationen er uforståelig, ikke mindst når det tages i betragtning, at Thorning-Schmidt-regeringen for lovindgrebet i lærerkonflikten i 2013 modtog alvorlig kritik fra ILO.
I Arbejdsretten bør FH og Dansk Sygeplejeråd, der har repræsentationsretten for sygeplejerskerne, vågne op og anfægte indgrebsloven og bodspligten som stridende 180 grader mod de kollektive menneskerettigheder.