Sund fornuft er nu ikke så tosset
Den private organisation Folk & Sikkerhed har uddelt folder på Bornholm med mange råd til, hvordan man forbereder sig på en krise. En del af de anbefalede anskaffelser kan købes hos folderens sponsor, skriver Dennis Kristensen i denne blog.“Hvis De under en spadseretur i Nordsjælland lægger mærke til, at køerne ligger døde på markerne ”uden synlig årsag”, og at græsset og træerne har antaget ”et sygeligt udseende”, bør De omgående melde Deres iagttagelse til nærmeste politimyndighed. På vej til politistationen eller sognefogeden må De kun trække vejret gennem næsen, og De skal være iført regnfrakke og handsker. Hvis De herefter også selv føler Dem syg eller utilpas, anbefales det at søge læge.
Grunden til køernes pludselige død, plantevækstens sygelige udseende og Deres egen upasselighed kan muligvis være en biologisk krig, påført os af Sverige eller en anden ildesindet nabonation. Under en sådan biologisk krig vil det være fornuftigt ”så vidt muligt at afstå fra selskabelighed” og ”undgå teater- og biografbesøg”. Desuden bør De – allerede i fredstid – vaske Deres hænder, ”hver gang De har været på toilet”. Det indskærpes videre, at ”gode spisevaner, god søvn” og ”daglige hensigtsmæssige øvelser” yder god beskyttelse mod de biologiske våben, også kaldet B-våben.” (1.)
Citatet stammer fra en artikel, Hans Scherfig skrev, da jeg var syv år gammel, og Den Kolde Krig var på sit højeste.
Scherfig afsluttede artiklen med en ironisk opfordring til at sprede anbefalingerne mest muligt: “Denne pjece er virkelig affattet sådan, at den kan bidrage til at frelse os alle fra krig og katastrofe. Det er en nyttig pjece. Den bør snarest udsendes gratis til samtlige husstande i Danmark …”
Opfordringen til en husstandsomdeling af anbefalingerne ved angreb med atomare, biologiske og kemiske våben var nærmest profetisk. Et par år efter artiklen udsendte den socialdemokratiske statsminister Viggo Kampmann til alle landets husstande en uddybet udgave i pjecen “Hvis krigen kommer”. Den blå pjece med en varslingssirene på forsiden kom også gennem brevsprækken i mit barndomshjem i Vanløse. (2.)
Forberedelse på en krisesituation
Jeg kom til at tænke på Scherfigs artikel og statsministeriets pjece, da jeg for nylig på Bornholm faldt over pjecen “Hvad nu hvis?” som indeholder ti anbefalinger fra organisationen Folk & Sikkerhed af metoder til, hvordan vi alle kan forberede os til “oversvømmelser, en ny pandemi, cyberangreb, krise, terror eller nedbrud på vores forsyningsnet”. (3.)
Det er ikke så lidt, vi hver især skal anskaffe os eller finde frem. Pjecens tjekliste rummer mere end fyrre punkter. Fra forloren skildpadde på dåse over kontanter i mindre sedler og mønter til forsikringspolicer på papir. Og Folk & Sikkerhed har lært af storkonflikten på arbejdsmarkedet i 1998, så gær står med på tjeklisten.
Egentlig en lidt pudsig tanke, at det, Folk & Sikkerhed betragter som uhyre vigtig folkeoplysning, åbenbart i virkelighedens verden skal anses for at være reklame.
En del af de anbefaledede anskaffelser kan – sjovt nok – købes hos folderens sponsor “Grejfreak.dk. Kun det fede grej”. Man kan på firmaets hjemmeside forstå, at vores muligheder for at erhverve det fede grej spænder vidt: “Outdoor, spejder, friluftsliv, skydesport, træning, militær, jagt, politi og vagt.”
Folk & Sikkerhed beskriver sig selv som “Danmarks største forsvars-, beredskabs- og sikkerhedspolitiske organisation” med 100.000 medlemmer i tilsluttede organisationer og virksomheder. Der er ikke tale om en offentlig myndighed, men om en helt privat organisation med private sponsorer.
Trusler og sund fornuft
Jeg gætter på, at det var den organisation – dengang med navnet Folk & Forsvar – som en kollega i LO’s (nu FH) forretningsudvalg, første gang vi hilste på hinanden, forsøgte at få mig til at melde mig selv og FOA ind i. Det havde jeg nu intet personligt ønske om, og FOA’s næstformand Margit Vognsen og jeg var helt enige om, at det emne lå milevidt fra FOA’s mandat fra medlemmerne.
Pjecen er i første omgang uddelt til alle husstande på Bornholm på nær de, der har frabedt sig reklamer. I praksis er pjecen derfor ikke dumpet ned i lidt mere end hver fjerde postkasse på klippeøen. Egentlig en lidt pudsig tanke, at det, Folk & Sikkerhed betragter som uhyre vigtig folkeoplysning, åbenbart i virkelighedens verden skal anses for at være reklame.
Jeg ved ikke, om mine forældre i sin tid fik læst de mange besynderlige råd om at smide sig langs vægge eller under borde, når atombomben sprænges. Jeg stødte heller ikke derhjemme på det anbefalede forråd, men den blå koldkrigspjece forblev i reolen og flyttede siden med over i min reol, hvor den i dag står ved siden af Hans Scherfigs “Krigs ABC”, som jeg selv var med til at genudgive et par årtier senere. Pjecen minder om, at man på den ene side skal tage trusler alvorligt, men at sund fornuft på den anden side ikke er så tosset endda.
Noter:
1. Hans Scherfig: ABC-Krig Råd og vink? Land og Folk, 24. januar 1960. Indeholdt i ”Krigs ABC”. Forlaget Tiden 1961
2. Statsministeriet: Hvis Krigen kommer. Januar 1962
3. Folk & Sikkerhed: Hvad nu hvis? 2024
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.