Så kom blå bloks landbrugsløgn endeligt frem i lyset
Hvis højrefløjen skal virke bare den mindste smule grøn, er det på tide, at den tager klimakrisen seriøst ved at anerkende, at der er brug for en reduktion af den animalske produktion.Valgkampen er skudt i gang, og det er tydeligt for enhver, at der i Danmark er mange ting, som lige nu vejer tungere end klimakrisen.
Hvordan stabile økosystemer og et sikkert levegrundlag for samtlige kommende generationer ikke er en ubestridt førsteprioritet, er stadig surrealistisk for mig, hver dag jeg vågner op.
Når klimadebatten så endelig titter frem, er det ofte, når snakken falder på landbruget. Her har især Venstre længe turneret rundt med især to løgne, der har været deres hovedargumenter for ikke at komme med konkrete planer for landbrugets omstilling. De to løgne er nu én gang for alle afkræftet.
“Globale klimahelte”
Den første løgn har gået på, at arbejdspladserne i landbruget knyttet til den animalske produktion vil flytte ud af Danmark og opstå i udlandet, hvis vi omstiller landbruget til mere plantebaseret.
De Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd estimerer, at de udledninger, der ville opstå på ny i udlandet, ville svare til omkring 20-25 procent af dem, der ville forsvinde fra Danmark. Der ville således stadig være en reel drivhusgasreduktion på 75-80 procent.
Den anden løgn har gået på, at de danske fødevareprodukter har et lavere klimaaftryk end udenlandske – og at de danske landmænd derfor er “globale klimahelte”, idet de angiveligt skulle producere de mest klimabelastende varer på den mindst klimabelastende måde.
Problemet er bare, at det langt fra er sandt. Eksperter har netop fastslået, at der intet belæg er for den påstand.
Reduktion af den animalske produktion
Der er altså ikke længere nogen gode argumenter for ikke at tage fat om roden af problemet i landbruget: Den animalske produktion, som står for 90 procent af sektorens udledninger.
Hvis højrefløjen skal virke bare den mindste smule grøn, er det på tide, at den tager klimakrisen seriøst ved at anerkende, at der er brug for en reduktion af den animalske produktion.
Der er derfor behov for en høj og ensartet klimaafgift på landbruget samt klare mål om at reducere den animalske produktion, hvis vi nogensinde skal nå vores klimamål.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.