Rigmanden og det nordiske arbejdsmarked
Elon Musks mål er at fjerne forhindringerne, altså den nordiske model, der forhindrer ham i at få mest muligt profit ud af sin virksomhed, skriver Rikke G. F. Carlsson i denne blog.
Konflikten i Sverige på Teslas fabrikker, hvor den svenske fagforening IF Metal vil tegne overenskomst for medarbejderne på værkstederne, er stadig i fuld gang. Men hvad er det, der gør, at verdens fjerde rigeste mand ikke kan undvære et par småører til sine arbejdere?
Elon Musk, ejer af Tesla, X (tidligere Twitter), Space X og en personlig formue på 180 milliarder dollars, kæmper en principiel kamp, ikke kun mod løn- og arbejdsforhold, men mod fagbevægelsen generelt.
Musks firmaer betaler så lidt skat som muligt på verdensplan og opererer i høj grad fra diverse skattely. Hans firmaer accepterer ikke fagforeninger og prøver at knuse alle forsøg på faglig organisering. En reaktion på det ser vi nu i Sverige. Her strejker arbejderne for at få overenskomstmæssig løn. Der er allerede kommet mange sympatistrejker, og dem skal der være flere af. Konsekvensen, hvis Musk vinder, er katastrofal.
Kampen er konstant
Elon Musks mål er at fjerne forhindringerne, altså den nordiske model, der forhindrer ham i at få mest muligt profit ud af sin virksomhed.
Så tænker vi, “gudskelov vi undgik EU’s mindstelønsdirektiv”. Vi fik et samlet Folketing og selv arbejdsgiverforeningen bag os. De stod last og brast bag den samlede fagbevægelse i både Sverige og Danmark. Ingen skal røre den nordiske model – altså så længe vi har en organisationsprocent på 80.
Elon Musk med en personlig formue på 180 milliarder dollars kæmper en principiel kamp, ikke kun mod løn og arbejdsforhold, men mod fagbevægelsen generelt.
Vi vil ikke have en lovbestemt mindsteløn. Den skal vi selv forhandle. Men det kræver kun, at et enkelt villigt fjols (tænk brandmand) rejser sagen for EU-domstolen og kræver sin ret til ikke at være organiseret.
Det er jo ikke den danske fagbevægelse, der har forfattet EU’s arbejdsmarkedsdirektiver, og de er heller ikke skrevet for at gavne os. Musk er som den europæiske elite, der gennem lobbyisme konstruerede “arbejdskraftens fri bevægelighed”. Den betød, at de kunne hente billig udenlandsk arbejdskraft ind over grænserne og bruge dem til løndumping. Det må man sige har været effektivt. En af de største årsager til at arbejderne i Nordengland vandt brexit.
Store kræfter
Elon Musk går nu skridtet videre. Ifølge Finans har han et nyt jobopslag til Tesla – en medarbejder der kan tage kampen op mod den nordiske model. En public policy and business devolopment manager med base i Stockholm eller Oslo, der skal hjælpe med at sikre, at “de politiske, reguleringsmæssige og skattemæssige rammer i Norden understøtter Teslas mission”.
Det skal være en person med betydelig erfaring med påvirkning af nordisk lovgivning og regulering samt en dokumenteret succesrate med gennemførte reguleringsændringer i Norden. På pæredansk oversættes det til at: Vi må forvente kommende udtalelser i aftenshows, fra Folketingets talerstol, i medierne, historier om hvor hårdt det er at blive mast af fagbevægelsen og sikkert også flere massive reklamer fra de gule fagforretninger.
Står det til Musk og resten af den lille klike, der ejer størstedelen af verdens profit, ja så skal vi alle leve som de børnearbejdere, der for et par glasperler og en brødskorpe arbejder i miner og udvinder kobolt og andre metaller, der skal bruges til batterier. Musks og kapitalens dilemma er desværre, at børnene, hvis de når at blive voksne, aldrig får råd til at købe hans produkter, så som en Tesla. Men så langsigtet er og tænker kapitalen ikke.
Os mod dem
Musk er ikke alene. Han ejer for eksempel bare 12,5 procent af aktierne i Tesla. Hvis vi undersøger ejerstrukturen i selskaberne, ser vi, at det er tre store amerikanske investeringsfonde, som har store ejerposter i IT-selskaberne: Det drejer sig om BlackRock, Vanguard og State Street.
Alene BlackRock forvalter 9400 milliarder dollars globalt og er verdens største investeringsfond. Men de tre fonde har også de største ejerandele globalt i våbenindustrien, bankerne, medierne, lægemiddelindustrien, agrobusiness og mærkevarer. Og de har samme principielle holdning til fagbevægelsen. Så det er store kræfter, vi er oppe imod.
Fagbevægelsens havnearbejdere og chauffører i Danmark, Sverige og Norge fortsætter med blokader, hvis de ikke kommer til enighed på Tesla-fabrikken. Og det er bare med at bakke op.
De ubeskriveligt mange penge Elon Musk har, bruger han til blandt andet Space X, som er et hobbyprojekt, hvor han forbereder rumturisme til Mars inden for de nærmeste år. Men indtil det lykkes, forurener han med en gigantisk mængde CO2, da raketterne har det med at springe i luften inden for få minutter.
Hvor grønt er det? Det er jo den såkaldte grønne omstilling, Tesla sælges på? Og vi skal alle bidrage, fortæller politikerne os. Nu trænger verden til noget rød politik. Og Elon Musk forarger os alle. En mand som ikke bidrager med noget som helst. Tværtimod.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
82% af 750.000 DKK
614.346 DKK nået totalt
STØT
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér