Rettighedsløse hænder bærer dansk landbrug
En del af dansk økonomi hviler på udnyttelsen af rettighedsløse arbejdere. Politisk passivitet lader profitten veje tungere end menneskeliv, skriver Victoria Velásquez i denne blog.Når man de seneste måneder igen har kunnet læse om virksomheder, der sender deres arbejdere ind i asbestfyldte dødslotterier, så afsløres kapitalismen i sin brutale kynisme.
Den kapitalistiske kalkule lyder som følger: Hvis det er billigere at slække på sikkerheden, gør man det. Hvis det er billigere ikke at udbetale løn, gør man det. Og hvis der falder en arbejder i svinget, er det blot en kalkuleret omkostning.
Heldigvis har vi organiseret vores samfund på andre værdier end rå kapitalisme. Men så længe det kan betale sig at udnytte arbejdere, så vil asociale – og i nogle tilfælde ligefrem kriminelle – virksomheder give det et forsøg.
Landbruget står på ryggen af migrantarbejdere
Rettighedsløse migrantarbejdere er ikke en del af en “skyggeverden”. De er desværre en integreret del af vores økonomi. Alene i det danske landbrug udgør migrantarbejdere cirka halvdelen af de beskæftigede, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er også i landbruget, at flest migranter dør på arbejde ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Når landbruget bliver hyldet som en del af dansk kulturarv, så husk, hvem det står på ryggen af. Desperate migranter, der er villige til at arbejde for en meget lav løn uden rettigheder!
Så når landbruget bliver hyldet som en del af dansk kulturarv – en idyllisk fortælling om grønne marker og flittige hænder – så husk, hvem det står på ryggen af. Desperate migranter, der er villige til at arbejde for en meget lav løn uden rettigheder! Det kan vi ikke acceptere.
Sådan er det med kapitalismen, fristes man til at sige. Hjulene ruller hurtigere, når vi har en billig, fleksibel og tilgængelig arbejdsstyrke i samfundet, der nemt kan ansættes i gode tider og afskediges igen, når økonomien vender – helst uden udgifter til kontanthjælp eller andre omkostningstunge rettigheder. Men sådan er det heldigvis ikke med demokratiet. Der har mennesker rettigheder og værdi.
Besparelser på Arbejdstilsynet
Hvad gør vi så som samfund for at stoppe denne udnyttelse? Ikke meget. Samme dag, hvor nyheden kom om, at to arbejdere var døde på jobbet, kunne man læse, at regeringen skærer et tocifret milliardbeløb på Arbejdstilsynet, og at Arbejdsmiljørådet nedlægges. Det er ellers Arbejdstilsynet, der er med til at forebygge dødsulykker, som netop migrantarbejdere har øget risiko for. Efterfølgende døde yderligere en af de tilskadekomne i den alvorlige arbejdsulykke.
Man kan spekulere i, om regeringen overhovedet ønsker at gøre noget ved problemerne. Hvis regeringen vil stå på mål for vores respekt for menneskeliv, solidaritet og menneskers værdighed, så må de stramme sig an. Ingen handling er også handling.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.