Psykiatriens elendighed
Det er tragisk, når undersøgelser viser, at i hver fjerde drabssag er den dømte psykisk syg, og at tre ud af fire drab og drabsforsøg begået af psykisk syge kunne være undgået, hvis de syge havde fået en tilstrækkelig behandling. Og det er tragisk, at psykisk syge ifølge Psykiatrifonden begår over halvdelen af alle selvmord, skriver formand for FOA Århus Inge Jensen Pedersen.Vi kan næppe forestille os en situation, hvor mennesker med ubehandlede åbne benbrud sidder forpinte i busserne eller slæber sig gennem gaderne. Eller hvor mennesker med lungebetændelse og høj feber vakler halvt bevidstløse rundt uden at få hjælp.
Men når vi bevæger os i det offentlige rum, møder vi alle fra tid til anden alvorligt psykisk syge, der har en adfærd, som viser, at de slet ikke får den nødvendige hjælp.
Tal fra Region Midtjylland viser, at en fjerdedel af psykiatriens udskrevne patienter bliver genindlagt senest 30 dage efter.
DR har afsløret, at når praktiserende læger henviser psykisk syge patienter til psykiatrien, fordi de praktiserende læger vurderer, at deres egen behandling er utilstrækkelig, så afviser psykiatrien en fjerdedel af henvisningerne. Det tilsvarende tal for somatisk – fysisk – syge kunne være interessant til sammenligning.
Og tal fra Region Midtjylland viser, at en fjerdedel af psykiatriens udskrevne patienter bliver genindlagt senest 30 dage efter, at de psykiatriske hospitalsafdelinger har udskrevet patienterne. Også her kunne det tilsvarende tal for somatiske patienter være interessant.
Når en somatisk syg patient bliver udskrevet fra hospitalet, er der flere muligheder for hjælp, hvis patienten endnu ikke kan klare sig selv.
I Århus fungerer kommunale Vikærgården som en overgang mellem hospital og hjem, og hjemmeplejen skal hurtigt kunne hjælpe udskrevne til hjemmet, der stadig har brug for pleje. Systemet er desværre ikke fejlfrit, men det eksisterer.
Når en psykisk syg bliver udskrevet og stadig har brug for hjælp, så mangler Århus pladser på psykiatriske bosteder, der er døgnbemandede, så de syge for eksempel kan få hjælp til at huske deres medicin. Og det kan tage uger før en psykisk syg kan få bevilget bostøtte hjemme.
Tragedier
Det er tragisk, når undersøgelser viser, at i hver fjerde drabssag er den dømte psykisk syg, og at tre ud af fire drab og drabsforsøg begået af psykisk syge kunne være undgået, hvis de syge havde fået en tilstrækkelig behandling. Og det er tragisk, at psykisk syge ifølge Psykiatrifonden begår over halvdelen af alle selvmord.
De tragiske tal er dog også toppen af et isbjerg, hvor mange får en utilstrækkelig behandling og lider unødigt, men hvor konsekvenserne heldigvis ikke er fuldstændig fatale.
En tredjedel af befolkningen får i løbet af livet en psykisk sygdom, og ligesom når det gælder somatiske sygdomme, vil mange have brug for mere hjælp, end de kan få fra deres praktiserende læge. Og her er det uacceptabelt, at behandlingstilbuddene er markant ringere, end når det gælder somatisk sygdom.
FOA’s medlemmer i psykiatrien og andre faggrupper har i årevis fortalt om problemerne og peget på løsninger. Der er brug for flere sengepladser og mere personale i hospitalspsykiatrien, og flere døgnbemandede og bedre bemandede socialpsykiatriske bosteder, ligesom hurtigere bostøtte er vigtig.
Der skal være en sammenhæng mellem den regionale og kommunale behandling og hjælp til psykisk syge, så ingen falder mellem to stole.
Elendighed skal stoppe nu
Regeringen og dens politiske flertal har i deres forståelsespapir lovet en ti-årsplan, der skal forbedre psykiatrien afgørende. Og Sundhedsstyrelsen har senere lavet en detaljeret plan for, hvordan det kan ske.
Ingen folketingspolitiker har erklæret, at psykiatrien IKKE bør have flere ressourcer. Regeringen har indkaldt til psykiatriforhandlinger, som skal køre til september. De forhandlinger skal føre til en anden og langt bedre psykiatri.
Psykiatriens elendighed skal stoppe nu.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.