Pas godt på arbejdskraften
Det vil være nemmere at rekruttere nye medarbejdere og fastholde nuværende, hvis arbejdsgiverne sikrer et bedre arbejdsmiljø. Samtidig skal de blive mere realistiske i forventningerne til fravær og effektivitet.Både de private og offentlige arbejdsgivere klager over, at de mangler arbejdskraft. Klagesangene lyder stadigt højere, og tilsyneladende har arbejdsgiverne misset et oplagt faktum: Det er dumt at fyre sine ansatte, når man har for få medarbejdere.
I FOA Århus oplever vi nemlig tit, at offentlige arbejdsgivere for hurtigt fyrer syge, som de kunne have forsøgt at fastholde. Alligevel hører vi ofte, at offentligt ansatte har flere sygedage end privatansatte. Hvilket først og fremmest afspejler, at private arbejdsgivere generelt set fyrer de syge endnu hurtigere end de offentlige. Hurtige fyresedler er nemlig den eneste sikre opskrift på et flot, lavt sygefravær.
Både de offentlige og private arbejdsgivere undergraver deres egen indsats for at sikre sig tilstrækkelig arbejdskraft, når de hurtigt griber til fyresedler.
Til gengæld undergraver både de offentlige og private arbejdsgivere deres egen indsats for at sikre sig tilstrækkelig arbejdskraft, når de hurtigt griber til fyresedlerne. Det er rent ud sagt dumt, når arbejdsgiverne fyrer erfarne og dygtige medarbejdere, der stadig kunne bidrage på arbejdspladserne, hvis ellers arbejdsgiverne havde en bedre forståelse for medarbejdernes situation.
Bedre arbejdsmiljø
Skal arbejdsgiverne have nok egnet arbejdskraft, så må de forstå og acceptere, at lønmodtagere lever hele, virkelige liv. I løbet af et langt arbejdsliv får mange mennesker helt naturligt fraværsperioder og perioder, hvor de er mindre effektive. Og det må arbejdsgiverne anerkende og tolerere, hvis de skal kunne fastholde deres medarbejdere i mange år.
Arbejdsgiverne kan selv mindske problemet, hvis de forbedrer det arbejdsmiljø, som de jo har ansvaret for. Men selv i den bedste af alle verdener bliver medarbejdere og deres pårørende syge og oplever kriser og nedture, der kan påvirke arbejdsevnen.
Urealistiske arbejdsgivere
Så når mange arbejdsgivere forventer, at alle ansatte altid skal kunne yde 110 procent, så er det simpelthen urealistisk, og det bliver svært for dem at sikre sig tilstrækkeligt mange medarbejdere.
Hvis arbejdsgiverne får mere fornuftige forventninger til medarbejdernes fravær og effektivitet, så vil det måske i særlig grad hjælpe rekrutteringen til fag, som har et lidt blakket ry hos mange unge, og hvor arbejdskraftmanglen er stor. Eksempler kunne være håndværksfagene og social- og sundhedsfagene, der er kendt som fag, hvor nedslidningen er stor. Og hvis arbejdsgiverne samtidig er kendt for en lav tolerancetærskel, når det gælder fravær og arbejdstempo, så er det en virkelig uheldig kombination.
Omvendt vil det hjælpe på rekrutteringen, hvis fagene får et bedre arbejdsmiljø og mere forstående arbejdsgivere.
Så et godt råd til både private og offentlige arbejdsgivere må være: Når I nu mangler arbejdskraft, så bør I passe godt på den arbejdskraft, som I allerede har.