Otte ugers barsel før termin kan bane vej for flere kvinder i byggebranchen
I dag har kvinder ansat i byggebranche kun ret til fire ugers barsel inden termin. En fordobling af barselsperioden inden termin vil gøre det nemmere for kvinder at træde ind i en ellers mandsdomineret branche.Kvinder i byggeriet har akut brug for bedre barselsvilkår, det omhandler især barslen før terminen. Som det er nu, har kvinder i byggeriet kun ret til at gå på barsel fire uger før termin. Det bliver nødt til at blive sat op til minimum otte uger, hvis vi vil have nogen som helst chance for, at ønsket om at få flere hænder og kvinder i byggebranchen bliver en realitet.
Det er vigtigt, at mændene i byggebranchen bakker op om kvinderne. Kvinder i byggeriet er i massivt undertal i forhold til mændene.
Dog opleves det heldigvis, at rigtig mange mænd bakker kvinderne op i deres kamp for bedre barselsvilkår. Det kunne jo være, at deres egen søster eller datter selv ville være håndværker en dag.
Dette er et problem, som står Caroline meget nært.
Mit navn er Caroline, jeg er 24 år, og jeg er i slutningen af min læretid som tømrer. Jeg drømmer om at få børn, og det vil jeg gerne stadigvæk, efter at jeg har fundet ud af, hvilke rettigheder jeg har i forbindelse med barsel.
At tvinge kvinder til at arbejde under disse forhold helt op til fire uger før termin er ikke bare uretfærdigt, det er yderst farligt og ikke noget, som vi burde acceptere i et veludviklet velfærdssamfund som Danmark.
Jeg er bekymret, når jeg ser på mine kvindelige kolleger i byggebranchen, som må gå op til 10.000 kroner ned i løn om måneden eller sygemelde sig midt i graviditeten grundet for fysisk hård belastning på kroppen. Ikke nok med det så skal vi slide og slæbe op til fire uger før termin, før vi kan gå på barsel. Det gør mig oprigtig ked af det, når jeg kigger på udsigterne til min graviditet. Noget som skal være det smukkeste i hele verden, et menneske der gror sit eget menneske indeni sig. Er det for meget at bede om som minimum blot at have de samme forhold som resten af Danmarks kvinder?
Graviditeten er for kvinder en ekstremt sårbar periode. Svimmelhed, væskeophobninger, bækkenløsninger, rygsmerter, kvalme, dårlig balance, træthed og meget mere er noget af det, som kvinder må døje med under graviditeten.
Ud over det vil enhver læge fraråde tunge løft, anstrengende og gentagende fysisk hårdt arbejde under graviditeten. Dette er både farligt for den kommende mor og fosteret. I værste fald kan det resultere i for tidlig fødsel, ufrivillig abort, hæmmet vækst hos fosteret eller endda død. At tvinge kvinder til at arbejde under disse forhold helt op til fire uger før termin er ikke bare uretfærdigt, det er yderst farligt og ikke noget, som vi burde acceptere i et veludviklet velfærdssamfund som Danmark.
I det offentlige har kvinder ret til at gå på barsel i op til 10 uger før terminen. Det betyder, at kvinder i offentlige jobs har en mulighed for at forberede sig fysisk og mentalt på at bringe et barn til verden samt undgå at overanstrenge deres krop op til fødslen. Det er altså ikke et urealistisk krav. Hårdt slidende kvinder i en allerede fysisk belastende branche burde og skal have samme mulighed, det burde allerede være prioriteret.
Kan det virkelig passe? Er vi ikke mere værd?
Byggebranchen er allerede en ekstremt mandsdomineret branche, hvor det kan være svært for kvinder at begå sig. Den manglende ret til ordentlig barsel før terminen er en del af den sexisme, som holder kvinder ude af faget, på trods af at der fra branchens side er et ekstremt behov for flere hænder. Her er flere kvinder essentielt en del af løsningen.
Mange politikere mener, at der skal fødes flere børn. Det at føde børn er også en ret, som kvinder har. En ret som kvinder praktisk talt får indskærpet, når de vælger at begå sig i byggebranchen. Hvis retten til en sikker graviditet og fødsel ikke kan sikres for kvinder i branchen, så kan vi ikke nære nogen forhåbninger om nogensinde at få mere diversitet i byggebranchen. Det er også en af årsagerne til, at det ifølge Dansk Industri kun er tre procent af håndværkere, som er kvinder. Under halvdelen af de tre procent er i den fødedygtige alder eller yngre.
Vi kræver, at kvinder i byggeriet får mulighed for at gå på barsel minimum otte uger før terminen. Dette er et strukturelt problem, der står i vejen for flere kvinder i branchen. Det skal ændres nu – ved OK25.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Ud over Caroline Dreholt så støtter følgende medlemmer af 3F Ungdom og BJMF Ungdom budskabet i den faglige blog: Johnny Juul Østberg, Mikkel, Søren, Skipper og Christoffer.