Offentligt arbejde for milliarder skal foregå på ordentlige vilkår
Det skal være slut med, at vi giver offentlige penge til fup og fusk-firmaer, mens dygtige og ordentlige virksomheder og deres ansatte forbigås, fordi andre byder sig til med kunstigt lave priser.Hvert år køber den offentlige sektor varer og tjenesteydelser for 380 milliarder kroner – svarende til cirka 10 Storebæltsbroer i 2022-priser. En del af de mange skattekroner havner hos firmaer, der underbyder danske løn og arbejdsvilkår eller ligefrem har en kriminel baggrund – ofte udenlandske firmaer.
Det mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at Folketinget skal sætte en stopper for, når udbudsloven i den kommende tid skal genforhandles.
Især indenfor store, offentlige byggeprojekter, som det offentlige bruger cirka 60 milliarder kroner på hvert år, har der været stribevis af sager om overtrædelse af reglerne og arbejde på dårlige vilkår. For eksempel har der været skandalesager på byggeriet af de nye sygehuse i Odense og Køge, metro- og letbanebyggerier, renoveringen af Århus Universitet, den nye Storstrømsbro og Femern Bælt. Listen er lang og fortsætter.
Offentlige ordregivere skal forpligtes til at afsætte penge til kontrol med, at deres arbejdsklausuler rent faktisk overholdes. For hvis kontrollen er for overfladisk, så kan det i stedet skjule problemernes virkelige omfang.
Men også på andre områder har der været eksempler på, at løfter om både lav pris og ordentlige arbejdsvilkår har været for gode til at være sande. Det gælder for eksempel kommunal madudbringning med Intervare, der står bag Nemlig.com. De dårlige vilkår breder sig på trods af, at langt de fleste offentlige myndigheder har arbejdsklausuler, der på papiret sikrer ordentlige arbejdsvilkår.
Problemet er, at de ikke bliver håndhævet og kontrolleret godt nok. For eksempel har kun 40 procent af kommunerne afsat penge til kontrol med, om klausulerne bliver overholdt. Og kun 20 procent har en central kontrolenhed til formålet. Det viser en undersøgelse fra sidste år, som Analyse og Tal lavede for 3F.
Opstramning af udbudsloven er nødvendig
Derfor er det nødvendigt, at politikerne strammer markant op på udbudsloven. Og en opdatering af udbudsloven forhandles netop i denne tid på Christiansborg.
Offentlige ordregivere skal forpligtes til at afsætte penge til kontrol med, at deres arbejdsklausuler rent faktisk overholdes. For hvis kontrollen er for overfladisk, så kan det i stedet skjule problemernes virkelige omfang.
Det har de konstateret i Københavns Kommune, som gik fra at finde kun 14 procent overtrædelser, da man havde en ekstern stikprøvekontrol, til hele 82 procent overtrædelser, da kommunen selv hjemtog kontrolopgaven og oprettede et internt indsatsteam, der tager ud på arbejdspladserne.
Og Statens Kontrolenhed for Arbejdsklausuler fandt sidste år hele 43 tilfælde af løndumping hos statens egne entreprenører.
Skærpet kontrol
Regeringen har nu sendt et forslag til en ny udbudslov i høring – et forslag som tager alt for små skridt, når FH vurderer det. Derfor foreslår vi, at det skal være et lovkrav for offentlige ordregivere at bruge arbejdsklausuler, og offentlige ordregivere skal forpligtes til at afsætte penge til kontrol. Der skal være et krav om en bevilling eller anden betryggende finansiering hos den offentlige ordregiver, så der sikres løbende kontrol med at klausulerne bliver overholdt.
Og så må myndighederne få gang i et samarbejde om kontrol, så de ikke alle sammen skal ‘opfinde den dybe tallerken’.
Flere udelukkelsesmuligheder
FH mener også, at de såkaldte udelukkelsesgrunde skal indskærpes, så virksomheder, der er dømt for økonomisk kriminalitet, er sortlistet i andre lande eller har domme i Arbejdsretten, bliver udelukket fra at kunne byde på offentlige opgaver. Og så skal ordregiverne forpligtes til at tage hånd om lærlinge.
Forligspartierne bag ‘Danmark kan Mere I’-aftalen har allerede lappet lidt på den nuværende lov med nogle nye elementer. Men det er slet ikke nok!
Når loven bliver fremsat, må partierne lægge lappegrejet væk og få skiftet hele hjulet engang for alle – ellers må de stå på mål for, hvorfor offentlige penge fortsat skal kunne gå til firmaer, der ikke overholder spillereglerne.
I sidste ende er metoden til at løse problemerne ikke det afgørende – vi skal bare få det løst!
Det skal være slut med, at vi giver offentlige penge til fup og fusk-firmaer, mens dygtige og ordentlige virksomheder og deres ansatte forbigås, fordi andre byder sig til med kunstigt lave priser.