Ny olieskandale?
Det var en skandale, da den danske stat for 50 år siden overgav rettighederne til alle olie- og gasforekomster til A.P. Møller. Forekomsten af nye og klimavenlige energikilder bør der skattemæssigt være opmærksomhed på, så samfundet ud over nytten får en fair andel af den økonomiske gevinst.
For 50 år siden overgav den danske stat rettighederne til alle olie- og gasforekomster til A.P.Møller. Det har siden været en krig at få rettet lidt op på den historiske fejltagelse. Nu er olien heldigvis på vej til at være slut. Godt for klimaet. Grønne energier tager over, og dermed har vi faren for en ny olieskandale: De grønne energier, vind, sol og så videre, er baseret på kilder, der er i fælleseje. Derfor skal fællesskabet ikke bare styre udnyttelsen, men også sikre, at vi alle får en rimelig andel i den økonomiske gevinst. Det skal ikke igen gå som med olie- og gas-forekomsterne, hvor A.P.Møller, Shell og andre multinationale olieselskaber – nu med Total i spidsen – gennem årene har haft urimeligt store fortjenester på statskassens bekostning.
Lovgivningen og tilladelserne til udnyttelse af energikilder skal ud over normal beskatning indeholde muligheden for at kunne indføre en skat på overnormal profit.
I ugen startede det, man kalder et nyt erhvervseventyr på linje med vindmøllerne, CCS – fangst og lagring af CO2. CO2 fanges og pumpes ned i et tømt oliefelt. En god ide så længe det ikke bruges som undskyldning for at blive ved med at brænde fossile brændstoffer af. Og en teknologi, der kan udvides i Nordsøen også til andre områder end tømte oliefelter, herunder på fastlandet. Der er skønnet plads til 700 gange Danmarks CO2-udledning. Store perspektiver og som der stod i en avisoverskrift: “For olieselskaberne en ny guldgrube.” Det sidste skal blive løgn. Som oliefelterne var fælles ejendom, tilhører de tømte oliefelter og retten til at udnytte dem fællesskabet.
Politisk er der lært lidt af olieskandalen. Det er aftalt, at staten skal deltage med 20 procent i CCS-licenser. Men det betyder, at private løber med 80 procent af guldet. Det skal der rettes op i de forhandlinger, der er aftalt senere på året. Ud over almindelig skat skal der åbnes for en skat på overnormal profit, hvis den kommer, akkurat som kulbrinteskatten på olien dog højere.
Tidligere i år vakte det stor opsigt, da staten stoppede for en række store havvindmølleparker. Ærgerligt fordi det bremser den grønne omstilling, men alligevel lidt godt fordi det giver mulighed for at forhindre en ny olieskandale.
Retten til at opføre vindmøller til havs var blevet så lukrativ, at selskaber var begyndt at betale for at få rettigheder i stedet for som tidligere at kræve statsstøtte for at bygge vindmøller på havet. Alligevel fortsatte den såkaldte åben dør-ordning, der var lavet for, at mindre lokale vindmølleprojekter kunne komme i gang uden for mange bureaukratiske forhindringer.
Den mulighed skal fortsat være der, men nu var det enorme vindmølleparker, der stod til at kunne få tilladelse uden at betale staten en øre. Det fandt myndighederne heldigvis ud af at stoppe, før det var for sent. Baggrunden for stoppet er fortsat lidt uklart, men nu kan reglerne laves om.
Det skulle have være sket for længst i stedet for som nu at forsinke projekterne. Selv Berlingeren taler for at staten skal have betaling: “danske vindgiganter skal selvfølgelig ikke have havbunden gratis.” Og betalingen skal ikke bare være en engangsbetaling. Også her skal der åbnes for en skat på overnormal profit.
Tilsvarende overvejelser bør gøres med solceller. Skal det alene være jordejeren og energiselselskaber, der skal tjene på den energikilde. Kender ikke økonomien i dem, men muligheden for en retfærdig beskatning bør være åben.
Endelig en lidt mere anonym energikilde, geotermi. I mindre omfang er udnyttelsen af denne ressource i årevis sket i enkelte lokalområder – fra Bornholm til Thisted. Men nu er de i gang i industriel målestok. Selskabet Innargi med Mærsk, ATP og energiselskabet NRGi som ejere, har allerede indgået en aftale om at levere energien til 20 procent af fjernvarmen i Aarhus.
Lignende aftaler er på vej med fem andre kraftvarmeselskaber, herunder et stor aftale i København. Også denne nyttige og klimavenlige energi bør der skattemæssigt være opmærksomhed på, så samfundet ud over nytten får en fair andel af den økonomiske gevinst.
Beskatning af energikilder skal selvfølgelig ikke have en karakter, så de hæmmer udbygningen af grøn energi. Men lovgivningen og tilladelserne til udnyttelse skal ud over normal beskatning indeholde muligheden for at kunne indføre en skat på overnormal profit, uden de slagsmål med A.P. Møller og politiske begrænsninger der var, da bare lidt mere rimelige men fortsat utilstrækkelige skatter på olien blev vedtaget, da indtægterne viste sig at være enorme. Der skal være rettidig omhu, som Mærsk har haft som slogan.
88% af 750.000 DKK
656.428 DKK nået totalt
STØT
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér