Klimaintegration indenfor fødevaresikkerhed, landbrug og naturressourcer
Farmers' Clubs-modellen er udbredt og velafprøvet. Småbønder arbejder sammen om at øge landbrugsproduktionen for at opnå fødevaresikkerhed året rundt. Det sker ved hjælp af metoder tilpasset virkeligheden i en krise med global opvarmning og klimaforandringer.CISU, Civilsamfund i Udvikling, en sammenslutning af danske udviklingsorganisationer, afholder en række Klimatorsdage som online-webinarer.
CISU skriver blandt andet dette om indholdet: ”Indenfor udviklingsarbejde er der et stadig større fokus på at adressere de klimaudfordringer, vi står overfor. Hvor målrettede klimaindsatser ofte udgør selvstændige projekter, er der også et stort behov for at indtænke klimahensyn og tilpasning til klimaforandringer i indsatser indenfor en række sektorer. Det gør sig også i høj grad gældende indenfor landbrug, forvaltning af naturressourcer og fødevaresikkerhed.”
En torsdag fik jeg mulighed for at præsentere projektet Farmers’ Clubs i Guinea-Bissau. Guinea-Bissau har en befolkning på knap to millioner mennesker og er et af verdens fattigste lande; mere end to tredjedele af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Landets økonomi afhænger hovedsagelig af landbrug. Som i mange andre fattige lande er landbruget udfordret af global opvarmning og miljøforandringer.
Farmers’ Clubs
Farmers’ Clubs er en projektlinje hos Humana People to People. Projekterne gennemføres i syv lande i Afrika, blandt andet Guinea-Bissau. Umiddelbart inden Klimatorsdagen bad jeg UFF-Humanas samarbejdspartnere i Farmers’ Club-projektet nævne de fem største aktuelle udfordringer, der har med global opvarmning og klimaforandringer at gøre. Svaret er her:
- Uregelmæssige vejrmønstre/forsinkelse af regnen. Regnsæsonen starter normalt i midten af maj, men indtil videre har det ikke regnet. Når regnen forsinkes, ophører den også for tidligt, og produktionen af visse afgrøder bliver derfor for lille.
- Stigende temperaturer som påvirker produktionen af mango og cashewnødder, fordi blomsterne tørrer, hvilket forårsager lav produktion og resulterer i sult.
- Kraftigt stormvejr der ødelægger huse. I Bissora blev omkring 200 huse ødelagt af storme og efterlod mange mennesker hjemløse.
- Skovrydning på grund af agerbrug og behov for brændsel. På grund af manglen på træ kræves det, at folk bruger jernstænger til bygning af huse, men jern er dyrere. Fattige mennesker har ikke råd til det.
- Uddøen af forskellige arter af vilde dyr. Som resultat vil børn og unge ikke have mulighed for at lære disse dyr at kende.
Farmers’ Clubs-modellen er udbredt og velafprøvet. Småbønder arbejder sammen om at øge landbrugsproduktionen for at opnå fødevaresikkerhed året rundt. Det sker ved hjælp af metoder tilpasset virkeligheden i en krise med global opvarmning og klimaforandringer. Ved at organisere sig og tilegne sig den viden og de værktøjer, der er nødvendige for at drive deres egen Farmers’ Club, bliver bønderne herrer over deres eget liv.
Fødevaresikkerhed og sundhed
Bønderne i Farmers’ Clubs ved, hvad de skal gøre for at imødegå nogle af udfordringerne, som blev nævnt:
- Deltagelse i forskellige kurser for at forstå konsekvenserne af global opvarmning og klimaforandringer.
- Sædskifte for at undgå at agerjord udpines og må opgives, med risiko for et liv som nomader.
- Undgå ”slash and burn”-landbrug for at bevare artsrige, sunde og frodige økosystemer.
- Indførelse af økologisk landbrug for at dyrke afgrøder der er mere nærende.
- Udvikling af nye afgrødesorter der modnes hurtigere, og man dermed kan producere mere.
- Intensivere produktionen af afgrøder som er tørkebestandige.
Bøndernes arbejde i Farmers’ Clubs er koncentreret om fødevaresikkerheden og den øgede sundhed, som følger med. Måske bliver der også råd til at kunne sende børnene i skole eller at gennemføre forbedringer på husene.
Den femte udfordring viser, at bønderne er optaget af andre vigtige forhold i livet end fødevaresikkerhed. De ved, at tab af en art er et virkeligt tab, både for vores opfattelse af livets mangfoldighed, men også for bevidstheden om naturens sundhed og helhed.