Klimaforandringer: En voksende trussel
Klimaforandringerne truer forsikringsbranchen. De næste ofre kan blive banker og pensionsselskaber.
2024 var det varmeste år, der nogensinde er registreret, og det første, hvor temperaturerne var 1,5 grader over det førindustrielle niveau – en vigtig tærskel, som forskere har advaret om, at vi ikke bør overskride.
Ud over at sætte temperaturrekorder var der i 2024 hidtil usete oversvømmelser, tørker, hedebølger og orkaner, der skabte kaos på alle kontinenter.
Genforsikringsselskabet MunichRe har bekendtgjort, at naturkatastrofer i 2024 medførte rekordstore økonomiske omkostninger og skadesforsikringsudbetalinger.
2025 startede med ødelæggende skovbrande i Los Angeles, som ødelagde hjem, krævede liv og forårsagede skader for milliarder af dollars. Og dette er kun begyndelsen.
Den finansielle sektor, herunder pensionsselskaberne, burde se en egeninteresse i at mindske skaderne fra klimaforandringer.
Verden er i øjeblikket på vej mod mere end tre graders opvarmning inden 2100. Dette vil resultere i meget mere dramatiske og potentielt katastrofale konsekvenser, der vil gøre nogle steder ubeboelige og ikke efterlade nogens liv eller levebrød uberørt.
Myndigheder advarer om store omkostninger for den finansielle sektor
De stigende udledninger af drivhusgasser risikerer endda at udløse vippepunkter i klimaet (tipping points), altså kritiske tærskler, som, hvis de overskrides, kan føre til en betydelig og potentielt irreversibel systemisk ændring.
Der er altså risiko for “kaskaderisici” eller en dominoeffekt, hvor en klimarelateret påvirkning kan udløse andre problemer, såsom en tørke, der fører til brande og/eller fødevaremangel, som igen kan forårsage konflikt eller tvungen migration og politisk ustabilitet. Til sammen kan disse risici få dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien.
For nyligt har Petra Hielkema, formand for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA), meldt ud, at et stigende antal husholdninger fremover ikke vil ikke være i stand til at forsikre deres hjem, og at de stigende tab fra naturkatastrofer kan destabilisere bankerne.
Lignende advarsler er kommet fra direktøren for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. Og hvis først banker og realkreditinstitutter bliver ramt, så ser vi ind i en fremtid, hvor hele den finansielle sektor påvirkes negativt, herunder pensionssektoren.
Finanssektoren bør skubbe på for øget klimapolitisk handling
Den finansielle sektor, herunder pensionsselskaberne, burde se en egeninteresse i at mindske skaderne fra klimaforandringer.
Derfor, hvis finanssektorens grønne skåltaler skal omsættes til handling, så betyder det ikke blot, at de i højere grad skal tage stilling til, hvad der skal investeres i (for eksempel virksomheder og projekter, der hjælper verden med at forhindre klimaforandringer), og hvad der ikke skal investeres i (for eksempel virksomheder, der lobbyer mod grøn omstilling, og som ikke reducerer deres udledninger).
Det betyder også, at de i fællesskab skal opfordre politikere og regeringer til at beslutte en ny regulering, der forhindrer klimaforandringerne i at ske.
Hvis pensionsselskaberne ikke gør det, så vil det være et brud på deres juridiske forpligtelse til at sikre deres medlemmers opsparing og hensynet til samfundet som sådan.
Omvendt, ved at handle bidrager de til verdens fælles indsats for at afbøde klimaforandringerne og dermed sikre vores fælles fremtid.
Denne blog er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.