Det burde en almen pligt, at fagforeninger året rundt i alle forbund 24 timer i døgnet, kom rundt og sørgede for, at alle unge – som ældre fik den løn, de havde krav på. Det skal ikke kun være i en forholdsvis kort sommerferieperiode, man beskæftiger sig med at kontrollere og informere unge om deres faglige rettigheder rundt i sommerlandet – samt retten til et psykisk af narko upåvirket og sundt arbejdsmiljø. Det ser ikke ud til, at “socialdemokrater” kan klare den opgave heller. vhjannfp
Jobpatrulje, fagforening, overenskomst og medlemsfordele
Mødet med aktivisterne i Jobpatruljen er måske første gang mange unge stifter bekendtskab med en fagforening. De lokale fagforeninger skal følge op på Jobpatruljens indsats, for det handler både om den danske model og overenskomstdækningen - om solidaritet.Om 2 måneder tager fagforeningen igen på rundtur til landets arbejdspladser for at snakke med unge ansatte under 18 år og deres arbejdsgiver.
Denne årlige sommerkampagne er kendt som Jobpatruljen og har til formål at afdække, om de unge i deres fritidsjob får den løn og de tillæg, de er berettiget til, samt beskyttes mod blandt andet tunge løft og for mange arbejdstimer.
Filosofien bag Jobpatruljen er i bund og grund at komme i kontakt med de unge, som i fremtiden kan blive fagforeningens kernemedlemmer, og hvor de her for måske første gang stifter bekendtskab med en fagforening.
Og hører om, at det ikke er en lovgivning, men en fagforening som gennem sine overenskomster har kæmpet kampen for, at der er aftalte goder, som gælder for alle ansatte på arbejdspladsen. Og dermed også de unge under 18 år – og dette uanset om de er medlem af fagforeningen eller ej.
De nævnte goder er dog betinget af, at der er indgået en overenskomst på arbejdspladsen. Hvis ikke er de ansatte overladt til den løn, som den enkelte arbejdsgiver ønsker at betale.
Jobpatruljens opgave er ikke at kæmpe den kamp, som fagforeningen i dagligdagen ikke selv har formået at løse. Jobpatruljen starter altså ikke en diskussion med arbejdsgiveren om en manglende overenskomst. Men Jobpatruljens resultater kan bruges af fagforeningen til selv at følge op og sikre en overenskomst der, hvor den mangler. På samme måde som det er den lokale fagforening, som følger op, hvis man konstaterer, at der ikke betales det, som en eventuel overenskomst kræver.
De nævnte goder er betinget af, at der er indgået en overenskomst på arbejdspladsen. Hvis ikke er de ansatte overladt til den løn, som den enkelte arbejdsgiver ønsker at betale.
Så langt så godt – hvis der altså sker denne opfølgning.
Noget man desværre godt kan stille spørgsmålstegn ved, da antallet af arbejdspladser uden overenskomst er stigende, hvilket er uholdbart for fagbevægelsen.
Det samme er situationen omkring medlemskab af en fagforening, hvor tallene viser, at flere og flere fravælger medlemskab af en fagforening. Den fagforening, som er den eneste garanti for fremtidig sikring af overenskomstmæssige rettigheder.
Og tingene hænger sammen.
Derfor handler Jobpatruljens indsats ikke kun om at tjekke løn- og arbejdsforhold. Men mindst lige så meget at oplyse de unge om hvordan den danske model på arbejdsmarkedet fungerer. Og som kræver, at man selv bidrager og ikke blot ganske gratis høster frugten af andres arbejde og kontingentbetaling. Det vi kender som solidaritet.
Og de enkelte fagforeninger skal efter Jobpatruljens sommertur ud og følge op. Sikre en overenskomst, hvor den mangler, og udbrede forståelsen for at kun gennem et aktivt medlemskab kan vi sikre en udbygning af de aftalte goder.
Alternativet kender vi desværre godt – lovgivningsmæssig mindsteløn. Og dette vil aldrig blive til gavn for arbejderne.
Fagforretningerne med tilbud til kunderne
Men de gule fagforretninger har jo lært, hvordan det hænger sammen. De tilbyder, at man kan blive kunde hos dem, undgå betaling til fællesskabet og samtidig bevare sine overenskomstmæssige rettigheder. Dette lukrative tilbud frister selvfølgelig også de unge, som er vant til at tage stilling til gode og hurtige tilbud.
Så derfor er tiden kommet til at ændre på dette. Få skabt specielle goder for de ansatte som er medlem af fagforeningen, så de selv kan opleve forskellen og fordelene ved et medlemskab.
Selvfølgelig på en måde så arbejdsgiveren ikke sparer penge ved at ansatte “et ikke-medlem” – men det kan sagtens løses. Det har de grafiske overenskomster bevist gennem mange år.
Det nytter jo ikke, at vi fortsat lever i troen på, at alle ønsker at betale til fællesskabet, når virkeligheden og tallene viser noget andet. Eksklusivaftalerne har jo været væk i flere år, og den liberale frihed påberåbes af mange igen og igen.
Men så må vi tilpasse vores aftaler til den nye virkelighed og herigennem få forståelse for et fagligt medlemskab.
Bak op om Jobpatruljen
Jobpatruljens sommerkampagne er vigtig på mange måder – og skal have al mulig opbakning og anerkendelse for sit virke.
Men den overenskomstbærende fagforening skal i langt højere grad følge indsatsen op. Følge op med aktiv handling for en overenskomst og følge op og sikre medlemskab fra de ansatte.
Og dette uanset alder. Det handler ikke om kontingentindtægten, men om styrken ved fællesskabet og styrken ved forståelse af solidariteten.
Og kræver det specielle goder til fagforeningens egne medlemmer, så skal vi sikre dette.
Der er ikke lang tid til OK23 – og vi kan ikke vente længere.
Og det er trods alt os selv, som på vegne af medlemmerne forhandler overenskomsten.