I haverne på Amager vokser der vilde blomster og venskaber på tværs
Socialpsykiatriske botilbud på Amager har gang i et haveprojekt, der tænker miljø og biodiversitet ind i arbejdet med at skabe meningsfuld beskæftigelse og fællesskab blandt beboerne, fortæller Lene Reinseth i denne blog.Der er nok, man kan være stolt af på Amagers land der midt i alt det grønne.
Miljøugen er for nyligt vel overstået med fint besøg af socialborgmester Karina Vestergård Madsen. Hun udtrykte stor begejstring for det, hun så og oplevede, og med rette, for det er virkelig gæve og flittige folk, der har knoklet gennem det sidste års tid.
Haverne mellem de grå betonbygninger på botilbuddene Røde Mellemvej og Sundbygårdsvej på Amager er som forvandlet. Det samme gælder Sundbyhus lidt længere henne ad vejen. Deres gårdmiljø er blomstret op som aldrig før. Det spirer og vokser med uterligt grønt. Haverne er rene oaser.
“Vi har en masse projekter, som omhandler biodiversitet og inddragelse. Vi laver vilde haver med blomster, insekthoteller og fuglehuse, som vi selv bygger. Vi har regnvandsopsamling, kompostprojekt og meget mere”, fortæller Mikkel fra Team OP.
Her samarbejder Den vilde Mission med Team OP om at involvere de borgere, der bor på de tre socialpsykiatriske tilbud på Amager, i at tage del i den grønne tanke. Miljø, biodiversitet og meningsfuld beskæftigelse er ingredienserne i den muld, der skal forme de udearealer, der er på bostederne.
Derudover dyrkes der spirer i alle former, der kan anvendes som sprød og smagfuld topping på den mad, der serveres i botilbuddet. Fra jord til bord. Alt sammen udført af gode folk der tænker grønt og bæredygtigt.
Meningsfuld beskæftigelse
Sidder man en dag på bænken i en af de grønne haver og betragter, hvad der sker, kan man være næsten sikker på at få øje på en af de mange borgere, der har valgt at være en del af projektet.
Måske er det manden med trillebøren, du ser. Ham havde man ikke regnet med at se i haven. Men en dag i det tidlige forår træder han ind i haven, tager fat i en skovl og giver sig til at fylde en trillebør med jord.
Han tager fat i trillebøren med begge hænder og løfter op i den. Den er fyldt med jord, der skal flyttes hen et andet sted, så den er tung og svær at balancere med. Han har sat sig for, at det her er noget, han kan og har lyst til at være en del af. Hans krop ranker sig, idet han løfter trillebøren op og traver afsted med den i sine store gummistøvler.
Samvær og fællesskab er en vigtig faktor i Den vilde Mission. Her dyrkes ikke kun frø og planter men også selvværd og venskaber på tværs.
Han går frem og tilbage med trillebøren så mange gange, at det ikke længere kan tælles på to hænder.
Næste dag vender han igen tilbage og tager fat, der hvor han slap dagen før. Han tilbringer mange timer i haverne sammen med sine medbeboere. Det er arbejdet og fællesskabet, der trækker. Om aftenen er han meget træt. Følelsen i kroppen er god efter at have været i gang hele dagen. Han falder i en dyb naturlig søvn.
Der skal jo i virkeligheden ikke så meget til for at skabe meningsfuldhed i tilværelsen, når det at have noget at stå op til og det at have et sted at høre til er en mulighed. Faktorer som fleksibilitet, tilgængelighed og imødekommenhed er tænkt med ind i ligningen.
Individuel tilgang
De borgere, der vælger at blive en del af beskæftigelsen i Den vilde Mission, får ydermere en oplevelse af at slå til og ikke mindst, at de kan leve op til både egne og andres forventninger.
Der bliver justeret og slebet til for at finde en ramme, der kan passe til den enkelte. At være en del af beskæftigelsen skal være en succes.
Alt for mange af disse mennesker har alt for mange gange oplevet det modsatte. At de slet ikke har kunnet leve op til de krav, der er blevet stillet til dem. Den vilde Mission og Team OP er der for borgerne. Ikke omvendt.
Der er bygget fuglehuse, kvashegn, plantet blomsterfrø, og ruderne ud til den store verden er blevet malet med finurlige blomster og vanddyr.
I køkkenet slår en gruppe borgere et brød op, der senere skal blive til snobrødsbagning over bålet i haven. Her kan man sidde med sin pind over ildens flammer og nyde varmen og de knitrende lyde.
Samvær og fællesskab er en vigtig faktor i Den vilde Mission. Her dyrkes ikke kun frø og planter men også selvværd og venskaber på tværs.
At have noget og nogen at stå op til hver dag er den vigtigste ingrediens i tilværelsen.
Meningsfuld beskæftigelse står højt på agendaen i Københavns Kommunes socialpsykiatri og heldigvis for det. For det er tydeligt for enhver, der måtte lægge vejen forbi Den vilde Mission på Amager, at her betyder det alverden, at en del af borgergruppen har udviklet grønne fingre.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.