Hvorfor sker al den forråelse i ældreplejen?
Når dagligdagen bliver for presset, så øges risikoen for fejl og svigt. Vi skal gøre alt for at undgå, at det sker, og når det sker, skal vi blive bedre til at sige det højt og tage den faglige snak med kollegaen.Mange siger, at der ikke sker forråelse i ældreplejen, men det gør der. Da TV2 tilbage i 2020 sendte dokumentaren ‘Plejehjemmene bag facaden’, vakte den stor opsigt. I dokumentaren fulgte man 90-årige Else Marie Larsen, der boede på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Man så, hvordan personale, som er uddannet til at yde omsorg overfor de borgere, som har mest brug for det, svigtede. Og hvordan der i sidste ende bliver brug magt, for at Else kan komme af med afføring.
Hvis jeg spørger mig selv: ”Er det her en ældrepleje, jeg vil arbejde i?” Så ville svaret være: “JA, det er det. Bare fordi der er nogle, som er ramt af omsorgstræthed, så er det ikke ensbetydende med, at alle andre er det.”
På den måde kan man godt sige, at jeg bare vil vise, at jeg godt kan mit job. Men jeg er sikker på, at de mennesker, som var med i den dokumentar, ikke har gået på arbejde og tænkt, at nu ville de gøre det her. Man skal huske – det er ikke onde mennesker men onde handlinger.
Svigt skal på ingen måder ske!!
Jeg er uddannet Social- og sundhedshjælper. Jeg har valgt at tage denne uddannelse, fordi jeg ved, at jeg hele tiden har villet noget med mennesker. Når jeg så ser den her slags dokumentar-udsendelse, så bliver jeg så ked af det, ikke bare på egne vegne men på hele fagets vegne. For vi har ikke fortjent det dårlige ry, den medfører. Jeg siger bare: “DET HAR VI SGU IKKE”, for vi kan så meget andet.
Og når der så igen i 2022 vises en dokumentar, hvor der sker endnu mere af samme slags, og hvor en plejer sidder og shopper tøj, mens en borgere er ved at dø, så bliver jeg helt paf. For hvornår har det her en ende? Hvad skal der ske, for at vi får øjnene op for det hele?
Jeg har på ingen måder det magiske ord for, hvordan det kan stoppe, men én ting ved jeg, og det er, at det fag, jeg har valgt sammen med en masse dygtige kolleger, betyder, at en masse ildsjæle hver dag går på arbejde og gør det allerbedste for de borgere, vi har. Det gør mit lille SOSU-hjerte glad.
Sig det højt, men gør det fagligt
Titlen som Social- og sundhedsassistent er en beskyttet titel, som kun må anvendes af dem, der er autoriserede. En SOSU-assistent kan miste sin autorisation ved grov overtrædelse, og dernæst har vedkommende mistet sin ret til at arbejde som SOSU-assistent.
Hvis nu man valgte at sige, at SOSU-hjælpere også fik en autorisation bare inden for omsorg, så tror jeg, at den faglighed, vi har som SOSU-hjælpere, ville betyde mere. For så har vi pludselig mere ansvar at leve op til. Ikke fordi vi ikke har det nu, men det kan på en eller anden måde få sat alt i et perspektiv, som vi måske ikke havde tænkt, da vi tog uddannelsen som SOSU-hjælper.
Så tænker du måske, hvordan kan det hjælpe på det hele? Ja, det kan ikke hjælpe på det hele, men det kunne være med til, at hvis vi som hjælpere ikke yder den rette omsorg, og det kommer så langt ud, at det fører til omsorgssvigt, så kan vi få taget vores autorisation, og vi kan ikke længere få job inden for sundhedsvæsenet.
Dagligdagen på arbejdspladsen kan mange gange blive meget presset, og der kan så opstå flere alvorlige fejl eller svigt. Men på grund af presset får vi måske ikke sagt det højt eller sat de rigtige ord på og løst det på en faglig måde. Så når vi kommer derud, hvor alt bare kan føles svært, og alt bare er noget møg, så er det der, du skal tage fat i din kollega og få taget den faglige snak.
Vi skal også være gode til at sige: ”Ved du hvad? Det, du gjorde der, det var pisse godt.” Vi skal simpelthen være bedre til at sige det højt, for hvis vi siger det højt, øger det kvaliteten af vores arbejde, og vi skal huske, at alt det, vi gør, skyldes en faglig overvejelse. Vi skal reflektere over alt, hvad vi gør, for vi kan meget hurtigt komme ind i en dårlig rytme, og det er der, hvor de fleste omsorgssvigt sker.
Så sig det højt, men husk at gøre det fagligt.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.