Hårdere straf til arbejdsgivere der sætter profit over mennesker og miljø
Hvorfor straffer vi ikke der, hvor vi rent faktisk ved, at det virker: Arbejdslivskriminalitet og miljøkriminalitet skal straffes hårdere, skriver Victoria Velásquez i denne blog.Arbejdsmiljøet er under pres i Danmark. Det er vores ansvar som samfund at beskytte arbejdere mod konsekvenserne, når arbejdsgivere forsømmer deres ansvar.
Alligevel ser vi gang på gang, at virksomheder slipper afsted med alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdsmiljøkriminalitet skal have konsekvenser – ikke for dem, der arbejder under farlige forhold, men for de arbejdsgivere, der sætter profit over menneskeliv og miljø.
Tag bare jordbjerget i sagen om Nordic Waste, hvor virksomheden har arbejdet uden de nødvendige tilladelser med store konsekvenser for miljø og folkesundhed. Denne sag afslører ikke bare en potentiel ligegyldighed over for regler, men også et alvorlig svigt fra tilsynsmyndighedernes side.
Hvis Arbejdstilsynet ikke udsteder de nødvendige påbud og kontroller, står vi med et system, der i praksis accepterer lovovertrædelser. Det stopper dog ikke her – for i sagen om Cheminova er det blevet fremhævet, at Miljøstyrelsen har så lidt kontrol over produktionen af sprøjtegifte, at det er umuligt at sige, hvilke stoffer der ender i vores vandmiljø.
Hvis vi ikke engang kan sikre, at miljøgifte bliver håndteret korrekt, hvordan kan vi så beskytte de arbejdere, der dagligt udsættes for disse stoffer? Det er en uacceptabel blindhed over for kemiske risici.
Manglende kontrol
Flere steder føres der ikke kontrol med kommunale miljøtilladelser, som burde forhindre virksomheder i at forurene vores vand med farlige stoffer. Når vi ser sådan en mangel på handling, må vi spørge os selv: Hvem står tilbage med konsekvenserne? Regningen lander i dag i skødet på arbejderne, som får deres sundhed ødelagt, og lokalsamfund, som risikerer forgiftet vand.
Det skal ikke kunne betale sig at bryde reglerne. Det kan det i dag, og det skal vi have lavet om.
Der er brug et opgør med slapheden over for arbejdsmiljøkriminalitet. Hvis en arbejdsgiver overtræder reglerne, skal straffen være hård og afspejle alvoren i deres handlinger. Arbejdsmiljø er ikke bare et spørgsmål om den enkelte arbejdsplads, men om vores fælles sundhed, sikkerhed og fremtid.
I Enhedslisten arbejder vi for en betydeligt styrket indsats mod arbejdsmiljøkriminalitet. Det indebærer:
- Hårdere straffe til arbejdsgivere der overtræder reglerne. Gentagne lovovertrædelser skal føre til langt strengere sanktioner, herunder markant højere bøder, mulighed for fængselsstraf og at miste ret til at drive virksomhed.
- Et stærkere Arbejdstilsyn som kan gribe ind med hurtige og effektive påbud, når loven overtrædes. Ressourcerne skal op, og tilsynene skal intensiveres. Tilsynet skal suppleres med et tilsvarende organ, en offentlig arbejdsmiljørådgivning, der kan hjælpe arbejdsmiljørepræsentanter som chefen.
- Mere kontrol med kemiske risici så vi sikrer, at ingen arbejder eller borger udsættes for unødvendig fare. Dertil skal arbejdsmiljørepræsentantens mulighed for at kunne gå ind og standse farligt arbejde styrkes.
Langt fra mål
Selv om vi i Enhedslisten har været med til at styrke arbejdsmiljøindsatsen fra Christiansborg, viser svigtene fra både Arbejdstilsynet og miljømyndighederne, hvor langt fra mål vi er. Derudover er en styrkelse af myndighederne ikke nok. Vi skal tage et markant opgør med de kapitalister, der groft tilsidesætter reglerne, samtidig med at vi styrker de lokale kræfter.
De tillidsvalgte skal have en central og styrket rolle i kampen for et bedre arbejdsmiljø – de er vores første forsvarslinje mod uretfærdighed og farlige arbejdsforhold. Hvis regeringen mener det alvorligt, når de siger, at Danmark skal have et sikkert arbejdsmiljø, så skal handling følge ord.
Lad os gøre det klart: Det skal ikke kunne betale sig at bryde reglerne. Det kan det i dag, og det skal vi have lavet om. For en fremtid der er tryg, retfærdig og bæredygtig – for os alle.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278