For mange ledelseslag i det offentlige
Skær det administrative fedt og de mange ledelseslag væk, før hele systemet kollapser under sin egen vægt.Det offentlige har efterhånden udviklet sig til en organisme, hvor ledere formerer sig hurtigere end løsninger: mellemledere, områdeledere og kvalitetskonsulenter. Ofte har de travlt med vagt definerede ansvarsområder, der også ofte overlapper andres områder – med stor forvirring til følge. Imens sakker kerneopgaven håbløst bagud. I stedet for at støtte medarbejderne, spilder lederne ofte tiden på at opfinde nye procedurer, flere møder og flere krav om dokumentation. Alt sammen pakket ind i tomme buzzwords og slidte managementfraser, der gør intet for borgerne, men alt for lederens eget CV.
Sandheden er brutal: Jo flere ledere inden for det offentlige, jo dårligere arbejdsmiljø.
Det er ikke bare ineffektivt; det er direkte ødelæggende for arbejdsmiljøet i det offentlige. Der er blevet skabt en ledelseskultur, der fjerner sig mere og mere fra virkeligheden. Når beslutninger træffes bag lukkede døre af folk, der sjældent – hvis nogensinde – har prøvet at stå ude på gulvet, mister medarbejderne både retning, indflydelse og motivation.
Stress og mistrivsel er konsekvenserne. Det er ikke tilfældigt, at velfærdsfagene kæmper med rekruttering og høj medarbejderudskiftning. Hvem gider blive i et job, hvor ens faglighed konstant undergraves af meningsløse systemer og ledere, der er mere optagede af pseudokomplekse procedurer end af mennesker?
Sandheden er brutal: Jo flere ledere inden for det offentlige, jo dårligere arbejdsmiljø. Hver ny leder betyder ofte flere kontrolinstanser, længere beslutningsveje og mere afstand mellem medarbejdere og borgere. Hver ny leder betyder endnu en barriere mellem dem, der arbejder for velfærden, og dem, der har brug for den.
Skær det administrative fedt og de mange ledelseslag væk, før hele systemet kollapser under sin egen vægt.
Velfærd skabes ikke i mødelokaler eller i ledelseslag. Den skabes af mennesker, der har hænderne i arbejdet og hjertet med i opgaven. Hvis vi ønsker et offentligt system, der fungerer, skal vi stoppe med at producere flere ledere – og begynde at støtte dem, der faktisk løser opgaverne.
Der er selvfølgelig brug for ledelse: gode personaleledere og gode faglige ledere, der kan sætte en retning for medarbejderne. Men mine erfaringer viser, at en god leder er lidt som en, der spiller curling. Lederen skal feje foran medarbejderen, så denne kan få de bedste rammer for at udføre sit arbejde. Detailstyring og kompleksitet i for mange ledelseslag fejer ikke ordentligt foran medarbejderen, men skaber mere rod og styring, hvor det ikke er nødvendigt.
Denne blog er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.