FOA Ungdom: Fra metalkasser til papkasser – skab plads til alle!
FOA Ungdom ser frem til at følge det nye ungeløfte samt den nye EPX-uddannelse, om end der er længe til, at den bliver en realitet.I FOA-ungdom hilser vi aftalen om det nye ungeløft velkommen.
43.000 unge står uden for arbejdsmarkedet eller uddannelse. Det er en alt for stor del, der ikke passer ind i samfundets kasser. Derfor er det også særligt vigtigt, at regeringen sammen med SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre nu sætter fokus på dette.
Det kan ikke være borgeren, der i forvejen kæmper med forskellige udfordringer, der skal kunne passe ind i en kasse. Der skal vi som samfund kunne være med til at skabe denne kasse. Samfundet er i dag indrettet som en metalkasse, hvor det gælder om at passe ind og følge med, ellers står du uden for fællesskabet.
Man bør tænke samfundet meget mere som en papkasse, hvor der skal være plads til diverse udfordringer, og hvor der er plads til, at man lige laver en bøjning, så flest muligt bliver en del af fællesskabet og dermed kan være en del af fællesskabet.
FOA Ungdom håber, der bliver lavet en ordentlig evaluering af EPX efter nogle få år for at sikre, at vi ikke risikerer at tabe endnu flere unge på gulvet.
Med det nye ungeløft kommer også regeringens nye gymnasiale uddannelse EPX, som skal være med til at gøre folk klar til en erhvervsuddannelse. Ved første øjekast var jeg yderst bekymret for denne uddannelse, for hvad vil den gå ind og gøre? Hvad skal den stå i stedet for? Rigtig mange unge modnes ved at tage 10. klasse – jeg selv var en af dem, og jeg ville aldrig have været det år foruden. Nu har man lagt op til, at det skal vare to år, og det åbner en del døre til erhvervsuddannelser og en række af de professionsbacheloruddannelser, hvor vi mangler folk. Hvis man tager et år ekstra, vil den åbne døre til alle professionsbacheloruddannelser.
Særligt bider jeg mærke i, at der skal være virksomhedsbesøg, og man skal danne læring ud af disse besøg – dette har jeg en klar forventning om, at aftalepartierne også følger op, når man sender det ud til de enkelte uddannelsessteder.
I FOA Ungdom glæder vi os til at se, hvad dette fører med sig, og håber, der bliver lavet en ordentlig evaluering af denne del efter nogle få år for at sikre, at vi ikke risikerer at tabe endnu flere unge på gulvet.
Der bliver ligeledes sat en pulje penge af til at støtte High:five, hvilket jeg personligt sætter stor pris på.
I mit daglige arbejde har jeg med både straffede og tidligere straffede at gøre, og rigtig mange af dem har nogle håb og drømme om at komme videre og ikke længere være på offentlig forsørgelse. Men som det er i dag, er der alt for mange af dem, der bliver stoppet af, at der er en plet på deres straffeattest. Derfor er dette tiltag også et rigtig godt tiltag at støtte, da det kan være med til at få flere ud på arbejdsmarkedet, så flere oplever at blive en del af et fællesskab og ikke stå udenfor.
I dag er det danske retssystem desværre langt bagud, og derfor er der en del, der oplever, at ting, de har gjort for flere år siden, bliver de først straffet for, når de er ved at komme videre og netop er begyndt at have håb og drømme for deres liv. En del har måske stiftet en familie og har fået et job, men så kommer retssagen, og de skal ind og sidde for det, de måtte have gjort for flere år siden.
Så når der kigges på projekt High:five, er det måske også relevant at kigge ind i og tilføje flere midler til det danske retsvæsen, så man netop ikke skal vente flere år på at få sin straf og dermed reelt kunne komme videre.
Alt i alt ser vi frem til at følge det nye ungeløfte samt den nye EPX-uddannelse, om end der er længe til, at den bliver en realitet.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.