Flere i arbejde kræver flere job
En rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser endnu engang, at antallet af ledige job er afgørende for, om flygtninge kommer i arbejde, skriver Signe Færch i denne blog.Endnu en rapport bekræfter, at folk tager arbejde, når der er job at få.
Rockwool Fondens Forskningsenhed har undersøgt, hvordan sænkede ydelser (den såkaldte “starthjælp” fra 2002) påvirkede nytilkomne flygtninges chancer for at komme i job. Tidligere har forskerne konkluderet, at starthjælpen fik nogle flygtninge lidt hurtigere i arbejde, men at den ikke havde nogen effekt på langt sigt.
Nu kan de så vise, at flygtninge bosat i kommuner med mange ufaglærte job klarede sig markant bedre på arbejdsmarkedet end flygtninge i andre kommuner.
Når der er job at få, kommer flere i arbejde, og de beholder oftere jobbet i mange år efter ankomsten til Danmark – den positive effekt bliver dog mindre og mindre over årene.
Overordnet set kan man konkludere, at lave ydelser ikke hjælper folk i job, men tværtimod gør det sværere for folk at håndtere deres udfordringer og komme ind på arbejdsmarkedet.
Samtidig havde starthjælpen en negativ indflydelse på flygtninges chancer for at blive på arbejdsmarkedet i længere tid, hvis de boede i områder med få ufaglærte job.
Den absolut ikke overraskende pointe er, at antallet af ledige job er afgørende for, om folk kan få et arbejde.
Tidligere undersøgelser peger i samme retning – for eksempel måtte Finansministeriet for nogle år siden erkende, at kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen stort set ikke havde nogen effekt på beskæftigelsen.
En anden og afgørende pointe fra Rockwool Fondens studie er, at den lave starthjælp gjorde folk fattige og øgede kriminaliteten.
De afledte sociale konsekvenser af at sænke ydelserne bliver ofte overset af politikerne, men det er en fejl. Fattigdom gør alt sværere herunder også at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og kriminalitet koster både ofre, gerningsmænd og samfundet dyrt.
Overordnet set kan man (igen) konkludere, at lave ydelser ikke hjælper folk i job, men tværtimod gør det sværere for folk at håndtere deres udfordringer og komme ind på arbejdsmarkedet.
Det håber jeg, at politikerne vil tage alvorligt, når de skal ændre ydelserne og beskæftigelsessystemet.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.