Et sundt arbejdsmiljø er et must
Et godt arbejdsmiljø er en afgørende forudsætning for at udvikle 'superstjerner' blandt håndværkere.I dagens samfund ser vi desværre, at mange kendte håndværkere prioriterer egen karrierefremgang højere end at tage ansvar for de, der lider under dårlige arbejdsvilkår.
Det er på høje tid, at vi anerkender og hædrer faglig dygtighed på en mere seriøs måde – og derfor mener jeg, at tømrerfaget bør have en beskyttet titel.
En beskyttelse eller autorisation af tømrerfaget kan udelukke dårlige arbejdsgivere og brodne kar i branchen. Ved kun at udstede cvr. (virksomheds identifikationsnummer, red.) til en mester med autorisation sikrer man, at eksempelvis tag arbejde, der er farligt, kun udføres af faglærte.
I dag kræver arbejdet som elektriker eller VVS’er autorisation. Huse risikerer at brænde ned, hvis ikke elektrikeren gør sit arbejde ordentligt. Dårligt VVS arbejde kan give vandskader, og har tømreren ikke styr på sit håndværk, kan bygninger eller tage falde sammen, samtidig med at tømrere sørger for brandsikring.
Der eksisterer en undersøgelse, som viser, at over 40 procent af alle lærlinge oplever, at tonen på arbejdspladsen er for hård.
Jeg tror også, at en autorisationsordning kan være med til at dæmme op for byggesjusk og komme social dumping til livs, da man ville kunne afvise håndværkere, som ikke har den nødvendige uddannelse. Dette skal ikke ekskludere vores udlandske kollegaer, men man kan lave et samarbejde, hvor man kan efteruddanne vores kammerater, så de også kan blive “autoriserede”.
Endelig er det hårdt at tage en erhvervsuddannelse, og det skal anerkendes. “Mester” titlen er beskyttet. Det samme skal “tømrer” være.
Med en beskyttet titel vil man gøre konkurrencen større tømrere imellem, og skabe mere kærlighed til at forbedre sig. Samtidig vil man gøre det mere attraktivt at blive håndværker. Og det er det, regeringen skriger efter.
Man skal starte et sted, og det første skridt bør være at fokusere på sproget og den kultur, vi skaber i vores fag. Jeg vil gerne påpege, at der eksisterer en undersøgelse, som viser, at over 40 procent af alle lærlinge oplever, at tonen på arbejdspladsen er for hård. Det er således ikke, som enkelte har fremført, et udtryk for “brodne kar” – det er et samfundsproblem, der kræver opmærksomhed og handling.
Selvfølgelig er det værdifuldt at have flere perspektiver, og jeg anerkender også dem, der har et privilegeret udgangspunkt. Men mens de sidder på deres positioner og omgiver sig med de “kendte”, er min første prioritet altid at sikre, at dem, der er i vanskeligheder, får den nødvendige støtte.
Jeg har på en tidligere arbejdsplads selv oplevet at blive behandlet rigtig rigtig dårligt og gik ned med stress og depression. Så for mig er det vigtigt at sørge for, at alle lærlinge har det godt, at de tager ansvar for sig selv og deres rettigheder.
At skabe et godt arbejdsmiljø for alle bør være fundamentet, for det er i et sundt arbejdsmiljø, at vi kan udvikle de “superstjerner”, vi alle stræber efter at blive.
Et dårligt arbejdsmiljø vil aldrig føre til bæredygtig succes.
Denne blog er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278