Energikrisen understreger pointen ved nødvendigheden af en høj CO2-afgift
Når valgkampen til folketingsvalget går i gang, så skal vi appellere til politikerne om at fastholde ambitionerne om at etablere en høj og bred CO2-afgift som et bærende element på løsningen af klimakrisen.De voldsomt stigende energipriser tvinger i disse måneder danskerne til at afsøge alle muligheder for at spare på energien og erstatte dyrere energiformer med billigere. For de mest udsatte så kan de voldsomme energiregninger endda tvinge dem fra hus og hjem.
I øjeblikket forsøger EU og de europæiske regeringer derfor at håndtere energikrisen ved at holde hånden under de borgere og virksomheder, som er mest sårbare overfor de voldsomme energipriser.
CO2-afgift
Men som et læserbrev af Camilla Cavendish bragt i Financial Times i slutningen af august så korrekt påpeger, så viser energikrisen os også med al tydelighed, at en høj CO2-afgift netop er et enormt vigtigt og måske endda det absolut nødvendigste virkemiddel, hvis vi skal håndtere den eskalerende klimakrise.
For samtidig med at de voldsomme energipriser truer med at sætte borgere på gaden, så betyder de, at investeringer i vind, sol, varmepumper og energibesparelser på rekordtid er blevet langt mere attraktive, og at efterspørgslen på disse teknologier nu er højere end nogensinde før.
Når valgkampen til folketingsvalget går i gang, så skal vi appellere til politikerne om at fastholde ambitionerne om at etablere en høj og bred CO2-afgift.
Men hvor de nuværende energipriser, som er fremtvunget af Putins krig i Ukraine, har medført energipriser svarende til – skønnet – mellem 600 – 850 dollars/ton CO2, så vil klimakrisen kunne håndteres med en CO2-afgift, der vil medføre langt mindre prisstigninger på energi.
Klimarådet vurderer, at en CO2-afgift på cirka 1500 kroner/ton (cirka 200 dollars/ton) vil være nødvendigt og tilstrækkeligt til at gøre os CO2-neutrale.
Det toneangivende Internationale Energi Agentur (IEA) vurderer ligeledes, at en nødvendig CO2-afgift skal ligge på omtrent 200-250 dollars/ton, altså godt 1500 kroner/ton.
Derfor, hvis vi skal løse klimakrisen, så skal vi altså indføre en CO2-afgift, som svarer til omkring en tredjedel af den “ekstra omkostning”, som den nuværende krig og medfølgende energikrise har bragt os i.
Kompenser de fattigste borgere
Og modsat i den nuværende energikrise, hvor det er Putin, andre fossileksporterende lande eller energivirksomheder, der profiterer på høje energipriser, så vil det med en høj CO2-afgift være staten, der inddriver afgiften, og det er derfor også staten, der beslutter, hvordan disse midler skal understøtte den grønne omstilling, dels ved at kompensere de fattigste borgere og ved at understøtte grøn omstilling generelt.
Det lyder ikke uoverkommeligt, og særligt ikke hvis det netop ledsages af tiltag, som hjælper de fattigste i at håndtere stigende priser, ligesom vi skal hjælpe virksomhederne med viden og andre incitamenter til at investere i CO2-venlige teknologier.
Så når valgkampen til folketingsvalget går i gang, så skal vi appellere til politikerne om at fastholde ambitionerne om at etablere en høj og bred CO2-afgift som et bærende element på løsningen af klimakrisen, og denne CO2-afgift skal naturligvis også gælde for landbrugssektoren.