EMMA-kriterierne er det mest oversete pres på unge erhvervsskoleelever
EMMA-kriterierne er en belastning for unge, der med en erhvervsuddannelse starter et nyt kapitel i deres liv. Erhvervsskolernes ElevOrganisation foreslår at fjerne kriterierne om faglig og geografisk mobilitet.Hver gang der starter en masse unge mennesker på vores ungdomsuddannelser, vil de møde nye udfordringer, få nye venner og i det hele taget starte et nyt kapitel i deres liv. Men for alle de unge der starter på erhvervsuddannelserne, gemmer der sig et monster i skyggerne, nemlig EMMA-kriterierne. Men hvad er det overhovedet. EMMA-kriterierne er en forkortelse for en række krav som en erhvervsskoleelev skal leve op til for at kunne få en plads i skolepraktik, skulle det ske de ikke får en praktikplads.
E står for egnet, det vil sige man har bestået grundforløbsprøven inden for det pågældende fag.
M står for mobilt geografisk, hvilket betyder at hvis får tilbudt læreplads inden for en radius af 150 km af hvor man bor, så skal man tage den eller kan man ikke komme i skolepraktik.
Det kan ikke være rigtigt, at man kan tillade sige at sige til unge, der ønsker at blive uddannet smed, at det kan de ikke, fordi der er nogen, der tænker, de skal være tømrer.
M står for mobilt fagligt, det betyder at får man tilbudt en læreplads inden for det hovedområde man ønsker at være inden for så skal man tage den. Hvis man ønsker at blive dyrepasser, men for tilbudt en læreplads som slagter og ikke tager den, kan man ikke komme i skolepraktik.
A står for aktivt søgende, altså at man søger lærepladser men hjælp fra skolen.
At man skal være egnet og aktivt søgende, er helt okay, det er fair nok der er krav til hvad man kan når man skal videre i sin uddannelse. Men hvor filmen knækker, er ved de to M’er. Vi synes, det er fedt, når unge vil rejse fra den ene ende af landet til den anden for den perfekte læreplads for dem. Men det er et meget stort krav at stille en 16 eller 17-årig, der kommer direkte fra folkeskolen af. Eller en far til to med hus og kæreste, der blot ønsker videreuddannelse.
Lad os tage et konkret eksempel. Man kommer lige fra folkeskolen, bor i Århus og drømmer om at blive slagter, så vil man hurtigt opdage, at det kan man kun blive i Roskilde. Dog vælger man at hoppe ud i det og flytter til Roskilde. Her har man så et år til at få venner og danne sig et nyt fællesskab, men så falder hammeren igen. Der er kun en læreplads i Odense, og hvis man ikke river hele sit liv op ved roden igen, er det bare surt show, og du kan ikke komme videre med drømmeuddannelsen.
Det er et enormt pres at lægge på mange unge mennesker, der blot ønsker at forfølge en drøm. Det er ikke i orden. Én ting er, at alle erhvervsuddannelser ikke ligger i hele landet. Det giver god mening, hvis der ikke er så mange elever. Men en anden ting er, at vi tvinger unge til at flytte hjemmefra, selv hvis de ikke er klar for at få en praktikplads. Der er ikke nogen, der siger til en 1. g’er, at de skal flytte 150 km for at kunne komme i 2. g.
Man skal ikke tvinges over til en uddannelse, man ikke ønsker. Det kan ikke være rigtigt, at man kan tillade sige at sige til unge, der ønsker at blive uddannet smed, at det kan de ikke, fordi der er nogen, der tænker, de skal være tømrer. Det er simpelthen ikke fair. Det presser de unge, der går på vores erhvervsuddannelser. Ikke nok med at de godt ved, at skolepraktik ikke er lige så godt som en rigtig læreplads, så skal de også tvinges ud i andre fag, end det de drømmer om.
Vi er dødtrætte af EMMA-kriterierne, der gør hverdagen sværere for elever, der allerede har gået gennem en stor forandring. De har nemlig åbnet et nyt kapitel i deres liv. Det er ikke i orden, at vi lægger ekstra unødvendigt pres på de elever.
Vi er dog med på, at der skal være kriterier, man skal opfylde, så man ikke bare går og dovner den. Derfor foreslår vi, at vi skifter EMMA ud med EEA. Så skal man være Egnet, Engageret og Aktivt søgende. Det giver de unge noget at sigte imod, men uden at lave systematisk pres på erhvervsskoleelever.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.