Hvor mange af de 80 traffickede mennesker var kvinder? I forhold til at få det ind på lystavlen hos flere 8. marts, er det nok en god idé at få tal på kvindeandelen, da der jo netop er en kønnet skævhed hér.
Det ER forfærdeligt og forkasteligt, at det her foregår lige midt i vores samfund, at kvinder handles på tværs af grænser og der ikke bliver gjort noget rigtigt ved det fra myndighedernes side. Jeg glæder mig til næste 8. marts, og håber også at se emnet oppe blandt parolerne.
Der mangler fokus på menneskehandel i Danmark
Sidste år blev 80 mennesker officielt vurderet som ofre for menneskehandel af de offentlige myndigheder. Reelt er tallet højere. Alligevel faldt der lige præcis nul domme for menneskehandel.Siden sidst jeg skrev, er sommeren blevet til efterår, et efterår med endeløse grå novemberdage. I Reden International betyder det, at vi for tiden har travlt med at sikre, at alle vores brugere har vintertøj til de lange kolde nætter på gaden. Vi modtager fine frakker, halstørklæder og huer fra søde danske kvinder, som gerne vil give det, de ikke længere selv skal bruge, til de kvinder der trænger.
Bag hver donation gemmer der sig en modtager. Et konkret, levende menneske, som bliver stående på gaden, når vi andre haster forbi på vej hjem fra job eller studie. For kvinden giver frakken en følelse af normalitet og pålidelighed midt i en situation, der er alt andet end normal og pålidelig.
Vi er taknemmelige for donationerne, samtidig med at vi fra vores arbejde ved, at der skal mere til end en frakke for at give kvinderne oplevelsen af, at de som mennesker har værdi i samfundet.
Anti-trafficking dag
Den 18. oktober var det EU’s årlige anti-trafficking dag. Som det er med mange slags mærkedage, så tillader de os at stoppe op, huske, mindes og sætte fokus det rette sted. I år synes jeg, at vi skal hæfte os ved særligt to tal:
- I 2021 blev 80 mennesker officielt vurderet som ofre for menneskehandel af de offentlige myndigheder. Alligevel faldt der lige præcis nul domme for menneskehandel. Til de 80 mennesker skal der lægges et stort mørketal af mennesker, som vi og andre sociale organisationer på området er i berøring med, men som endnu ikke kan eller vil vurderes officielt handlede. Heldigvis ser tallene for domme i 2022 lidt bedre ud med nogle få domme. Men det er et område, som fortsat kræver en høj prioritering, når vi ser på antallet af kvinder, som er udsat for menneskehandel.
De mange ofre for menneskehandel er de facto retsløse. Kontrolleret af en bagmand, transporteret til Danmark og udsat for vold, nedværdigelser og overgreb. Godt nok iført en god uldfrakke, men ikke desto mindre uden reelle rettigheder som borger. Når kvinderne udsættes for vold og overgreb, anmelder de nemlig næsten aldrig overgrebene af frygt for udvisning og bagmanden.
Vi skal presse på for, at sager om menneskehandel betragtes som den alvorlige forbrydelse, det er, og efterforskes på den måde.
At tallene ser sådan ud for domme i dette land leder til min næste pointe om, hvad der er værd at stoppe op og tænke over ved dette års anti-trafficking dag.
EU’s anti-trafficking dag er nærmest ukendt i Danmark, på trods af at trafficking eksisterer i bedste velgående; på gaden i København, i flækker rundt omkring i landet og i industrikvarterers kældre.
8. marts skal handle om ofre for menneskehandel
På andre mærkedage som kvindernes internationale kampdag den 8. marts skal man også kigge langt for at se kvindelige ofre for menneskehandel komme til syne i parolerne. Det betyder en forpasset mulighed for at sætte fokus på, at alvorlige menneskekrænkende handlinger finder sted. Med manglende fokus og opmærksomhed får bagmændene lov til at operere mere frit, og både ofrene for menneskehandel og os som samfund taber på det.
Den nye handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2022-2025 er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Med planen styrker vi de opsøgende sociale indsatser og indkvarteringstilbud til ofre for menneskehandel.
Efterforskningen styrkes med en national samlet indsats i en ny enhed i Rigspolitiet. Det håber vi i fremtiden vil betyde, at der falder flere domme for menneskehandel og menneskeudnyttelse i Danmark. I Danmark skal det nytte noget at anmelde en bagmand.
Når vinterfrakken kan hænges væk i marts, og det bliver kvindernes kampdag 2023, har min nye forstander og jeg allerede givet hinanden hånd på, at denne dag skal handle om de kvinder, hvis liv og rettigheder vi taler alt for lidt om. Så gør jer klar til nye paroler til fordel for en gruppe af kvinder, vi efter vores mening taler alt for lidt om.
Den dag vil vi sammen med gode samarbejdspartnere løfte flaget og skabe politisk opmærksomhed på denne gruppe af kvinder. Vi håber, du har lyst til at hjælpe os og bakke op. For menneskehandel skal højere op på den politiske agenda. Og vi skal alle hjælpe med at spotte et menneske handlet til udnyttelse, række ud og presse på for, at sager om menneskehandel betragtes som den alvorlige forbrydelse, det er, og efterforskes på den måde.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.