Brødrene Price og A Hereford Beefstouw: Asociale og usolidariske arbejdsgivere
Ved at frigøre sig for 3F-overenskomsten forringer Brdr. Price og A Hereford Beefstow på den ene side løn- og arbejdsforhold for deres ansatte. Samtidig øger ejerne deres eget overskud og forsøger gennem denne asociale handling at underbyde de øvrige restauranter i branchen, som overholder de indgåede overenskomster.Så er den igen gal med manglende forståelse for det at være en del af den danske samfundsmodel og som arbejdsgiver sikre sine ansatte gennem en overenskomst.
Sidste gang var det den landsdækkende kæde Jensens Bøfhus, og denne gang er det blandt andet de landskendte TV-kendisser Brødrene Price samt den lige så kendte restaurantkæde A Hereford Beefstouw, som har opsagt deres overenskomster, som de synes har et forkert indhold.
Et indhold, som de ikke mener, det er rimeligt at skulle betale sine ansatte. De bruger som begrundelse, at overenskomsten er forældet og burde have et helt andet indhold.
Gennem denne asociale handling forsøger de at underbyde de øvrige restauranter i branchen og med deres form for social dumping af lønninger at presse deres arbejdsgiverkolleger, som overholder de indgåede overenskomster.
Jeg er sikker på, at vi også i 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation har mange medlemmer rundt om på de enkelte arbejdspladser, som synes, netop deres overenskomst burde have et andet indhold, og derfor også kan mene, at overenskomsten er forældet og mangler mange goder.
Men nu er de enkelte overenskomster trods alt indgået som et resultat af forhandlinger mellem fagforeningen og arbejdsgiverforening på de enkelte fagområder. Efterfølgende har de været sendt til afstemning blandt såvel fagforeningens medlemmer som arbejdsgiverne og her blevet vedtaget – hvorfor de jo er gældende, med det indhold de har, indtil den næste forhandling.
Hvis de stakkels ejere af de nævnte restauranter ikke er enig i indholdet, bør de i stedet rejse deres kritik over for den hovedorganisation – Horesta – som på vegne af branchen forhandler overenskomsterne på deres område.
Og må så forsøge at samle opbakning fra Horestas øvrige medlemmer, så man på denne måde sikrer sig et flertal for sine synspunkter. På nøjagtig samme måde som vi i 3F må gøre blandt vores medlemmer. Disse synspunkter og krav må så forsøges gennemført ved næste overenskomstforhandling.
Konsekvensen af, at man ikke får det, man ønsker/kræver, kan så ende i en større konflikt omkring overenskomstens indhold for hele branchen – og dermed for alle ansatte medlemmer af 3F samt alle arbejdsgivere, som er medlem af Horesta.
Men det er jo ikke det, de nævnte restauranter gør.
I stedet frigør de blot sig selv for overenskomsten med det resultat, at løn- og arbejdsforhold for netop deres ansatte bliver kraftigt forringet. Uden nogen form for godkendelse af de ansatte, hvis forhold nu forringes. Og med det resultat, at man som ejer i stedet øger sit overskud med det, man nu sparer i betaling til sine ansatte.
Samtidig forsøger man gennem denne asociale handling at underbyde de øvrige restauranter i branchen og med deres form for social dumping af lønninger at presse deres arbejdsgiverkolleger, som overholder de indgåede overenskomster.
Det er sgu da usolidarisk og viser deres mangel på holdning til at være en del af det fællesskab, som de til dagligt nyder godt af som en del af den danske samfundsmodel.
Først forringer de løn- og arbejdsforhold for de ansatte, som gennem årene har sikret virksomhedens daglige drift og indtjening, dernæst vil de forsøge at ansætte nye medarbejdere til lavere lønninger. På den måde sætter de resten af branchen under pres og nærmest opfordrer dem til at gøre det samme.
Jeg har da selv tidligere spist i såvel Brødrene Prices restaurant i Tivoli og hos A Hereford Beefstouw og erindrer da ikke, at deres priser var specielt lave. De var vel nærmest på et niveau, så man kan sige, at maden var godt betalt, men som gæst kunne jeg med sindsro betale prisen, for jeg vidste jo, at der var ordnede løn- og arbejdsforhold gennem en overenskomst for de ansatte. At jeg så bidrog til en ekstra indtjening hos ejerne var så en del heraf.
Men med deres nu udviste mangel på respekt over for sine ansatte og manglende solidarisk holdning til deres kolleger i branchen og branchens fremtid generelt glæder jeg mig til at spise andre steder næste gang, jeg gæster de byer, hvor Brødrene Price og A Hereford Beefstouw udøver deres form for social dumping og manglende samfundssind.
Og det samme gælder naturligvis også Jensens Bøfhus, hvor det samme har været gældende i blot endnu længere tid.
Dette er et blog-indlæg, der alene er udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.