tak for godt og meget relevant indlæg . CO2 er dog den mindste del af “problemet” …virker som banker i endnu stigende grad er blevet regulerbare .
Bankrøvere – de bør betale en særskat, og måske en CO2-afgift
Forventningerne til overskuddet efter skat stiger, hver gang bankerne fremlægger nye delregnskaber. De 10 største banker spåede her i efteråret, at de ville tjene 10 milliarder kroner mere i 2023, end de forventede ved årets start.Danske banker vil i 2023 tjene mere end nogensinde, det siger alle bankanalytikere. Forventningerne til overskuddet efter skat stiger, hver gang bankerne fremlægger nye delregnskaber. De 10 største banker spåede her i efteråret, at de ville tjene 10 milliarder kroner mere i 2023, end de forventede ved årets start. Danske Bank mente, de ville tjene 15 eller 17 milliarder kroner, nu går skønnet helt op til over 20 milliarder kroner i overskud efter skat for 2023.
Selv erhvervsminister Morten Bødskov har været kritisk over for bankerne og talt for at hæve renterne på kundernes indskud, men han har intet gjort i praksis.
De rekordstore overskud tjener de på danskerne. Forskellen mellem renten, når vi sætter penge i banken, og renten vi betaler, når vi låner penge, er eksploderet. Har bankerne ikke fundet lånere til kundernes indskud, sætter de det overskydende beløb i Nationalbanken. Det giver en rente, der typisk er den tredobbelte af den, bankkunderne får. På den måde tjener bankerne risikofrit et milliardbeløb – betalt af danskernes bank. Dertil kommer bankernes gebyrer. Da renterne var lave, sagde bankerne, de var nødt til at hæve gebyrerne. For eksempel steg Danske Banks gebyrindtægter i faste kroner – ifølge Berlingske – til næsten det femdobbelte fra 1995 til 2022. Og det i en periode hvor vi mere og mere laver bankforretningerne selv i netbanken uden at gå i banken. Nu er renterne steget, men gebyrerne er ikke faldet, tværtimod er gebyrerne på et år steget med næsten 14 procent. Endnu en pengemaskine.
Med rekordindtjeningen kan aktionærerne se frem til enorme udbytter. For første halvår 2023 udbetalte Danske Bank 59 procent af overskuddet til aktionærerne. En stor del af disse udbytter går til udlandet. I Danske Bank er over 40 procent af aktierne ejet fra udlandet. 21 procent er ejer af Mærsk-koncernen. Aktionærerne laver vel at mærke intet for at score de udbytter, der er på vej. Skatten på udbytterne bliver for en stor del nul, fordi aktionæren bor i udlandet.
Udsigten til bankernes store overskud får naturligvis venstrefløjen til at foreslå, at bankerne skal betale mere i skat. Selv erhvervsminister Morten Bødskov har været kritisk over for bankerne og talt for at hæve renterne på kundernes indskud, men han har intet gjort i praksis. I Berlingske har økonomisk redaktør Ulrik Bie skrevet om bankerne: “Jeg vil ikke kalde bankerne grådige … men pengene fosser altså lidt rigelig ind.” Også medstifter af Saxo Bank Kim Fournais har advaret mod udviklingen. Det gør han med en henvisning til andre lande som Italien, der vil lave en særskat på bankerne. Det har eller planlægger flere lande som Spanien, Ungarn, Kroatien, Letland, Kroatien, Tjekkiet og Storbritannien at gøre. Men i Danmark har regeringen ingen planer i den retning, siger skatteminister Jeppe Bruus til Børsen.
Ud over eller nærmere sammen med en særskat på bankernes indtjening kunne man se på bankernes CO2-udslip. De fleste vil nok sige, at udslippet ikke er stort fra driften af en bank. Men bankerne investerer massivt i sorte virksomheder som indvinding af fossile brændsler. Ikke alene har de investeringer i eksisterende indvinding, de låner også penge ud til at finde nye olie- og gasfelter, der kan sættes i produktion. Det sidste er imod alle anbefalinger for at bremse den globale opvarmning. Lad os igen tage Danske Bank. De har selv beregnet, at bankens udlån og investeringer er ansvarlige for et udslip af CO2, der er næsten lige så stort som Danmarks samlede udslip inklusive landbrug, industri og husholdninger. Hvis bankerne fik en CO2-afgift, ville det få dem til at skifte fra fossile investeringer til grønne investeringer. Ud over miljøgevinsten vil det være en måde at inddrage en del af bankernes enorme overskud på. Det vil givet være populært i befolkningen.
Dette er et blog-indlæg, der alene er udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.