I et tidligere blogindlæg (20.6.2022) skrev du: “Den netop beskrevne situation og ulykkelige udvikling bekræfter blot endnu engang, at den neoliberale politik og dens kasinokultur har spillet fallit og skal erstattes med socialisme.”
Nu anbefaler du at arbejdernes pensionsopsparing bruges til den grønne omstilling. Det er ikke socialisme!
Socialisme er samfundets overtagelse af produktionsmidlerne og statsapparatet, med en samlet plan for økonomien som er demokratisk vedtaget med arbejdernes medbestemmelse og godkendelse.
Hvad hjælper det at arbejderne investerer deres pensionsopsparing, når vi ikke har indflydelse på den samlede investeringspolitik.
Dit forslag minder om 1970´erne ØD – økonomisk demokrati, hvor arbejderne skulle købe sig til indflydelse!
Arbejderne investerer i sig selv
Muligheden for ambitiøse, langsigtede investeringer – for eksempel i den grønne omstilling gennem havvindmølleparker – kan med pensionsopsparingen virkeliggøres på et økonomisk forsvarligt grundlag.Godt 800.000 arbejdere bruger nu en del af deres pensionsopsparing på at hjælpe den grønne omstilling virkelig godt på vej, skabe og sikre i tusindvis af arbejdspladser og har samtidig udsigt til et fair afkast til deres pensionsopsparing. Med samarbejdsaftalen mellem Esbjerg Havn og PensionDanmark sættes der en tyk streg under fagbevægelsens stærke engagement i klimaspørgsmål, grøn omstilling og grønne jobs. Investeringen på syv milliarder kroner vil sikre, at Esbjerg Havn er klar – så hurtigt som muligt – til at bidrage til at realisere de politiske ambitioner om en gigantisk udbygning af havvind i Nordsøen i de kommende år og årtier.
Klimaspørgsmålet hører hjemme på arbejdspladsen og i fagbevægelsen. Omstilling fra neden som fagforeningsstrategi for job og klima er noget, vi har presset på for gennem lang tid.
Mange af PensionDanmarks og 3F’s medlemmer vil få direkte og beskæftigelsesmæssigt udbytte af investeringerne, der vil forstærke Esbjergs position som en af de vigtigste europæiske havne for havvind. Investeringer, der sikrer rammerne for færdiggørelse og udskibning af havvindmøller. Og sikrer faciliteter, der skal muliggøre fangst og efterfølgende lagring af den klimaskadelige CO2 i undergrunden i Nordsøen samt kunne udnytte vindstrøm til produktion af brint, som på forskellig vis kan erstatte klimaskadelig fossil energi og brændstof.
Investeringsaftalen viser, hvordan samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter – den danske model – igen er med til at sikre danske arbejdspladser og virksomheder og Danmarks udviklingsmuligheder. På samme vis som et konstruktivt samarbejde på Esbjerg Havn mellem arbejdsmarkedets parter garanterer fair balance, fleksibilitet og stærk vækst – og dermed også er en væsentlig faktor bag investeringsaftalen med PensionDanmark. På Esbjerg Havn kalder vi det for “Esbjerg standard”, at man med rettidig omhu og åbenhed mellem parterne kan sikre faglært arbejdskraft til fremtidens projekter. Når udlandet banker på, spørger de næsten kun om én ting: skilled labour. Og det kan Esbjerg-netværket af arbejdsgivere, lønmodtagerorganisationer og uddannelsesinstitutioner levere, hvilket er sket gennem de sidste 15 år.
Over de seneste godt 30 år har de demokratiske og overenskomstbærende danske fagforeninger sammen med arbejdsgiverne målrettet opbygget betydelige pensionsopsparinger til tryghed i alderdommen for arbejderne og til stor gavn for samfundsøkonomien. Muligheden for ambitiøse, langsigtede investeringer – for eksempel i den grønne omstilling gennem havvindmølleparker – kan med pensionsopsparingen virkeliggøres på et økonomisk forsvarligt grundlag.
For fire år siden forpligtede den danske pensionsbranche sig til at investere yderligere svimlende 350 milliarder kroner i den grønne omstilling frem mod 2030. PensionDanmarks dugfriske aftale med Esbjerg Havn om investeringer på syv milliarder kroner er et glimrende eksempel på, hvad denne målrettede investeringsstrategi vil betyde for Danmarks klimaindsats.
Når fællesskabet i PensionDanmark investerer godt 800.000 medlemmers pensionsopsparing, sker det naturligvis med omtanke og forsigtighed. Men samtidig med et ønske om også på lang sigt at sikre danske arbejdere både en tryggere pensionstilværelse og bidrage til at løse samfundets alvorlige udfordringer. Det gælder i forhold til klimaet, bæredygtigt erhvervs- og boligbyggeri, grøn omstilling og ikke mindst energiproduktion.
FN har for nylig skabt de 17 verdensmål for at sikre, at verdens befolkning sammen står imod de enorme udfordringer, vi står over for: Klima, en befolkning på vej mod 10 milliarder, krig med større våben. Verdenssamfundet ønsker at kæmpe sammen og har lavet et system til at vejlede og måle. Og vi er nødt til at lykkes, selvom det kan virke umuligt, når man står foran beslutningen. Thomas Piketty siger selv, at “det, der er utænkeligt den ene dag, kan være realistisk den næste dag.” Jeg plejer selv at sige, at “virkeligheden er altings prøve”, og vi står over for store prøvelser i disse år. Men at vi kan tage store skridt i den rigtige retning som på Esbjerg Havn, giver håb for de næste skridt.
Klimaspørgsmålet hører hjemme på arbejdspladsen og i fagbevægelsen. Omstilling fra neden som fagforeningsstrategi for job og klima er noget, vi har presset på for gennem lang tid. Både fordi det handler om menneskehedens overlevelse, og fordi krav om klimajobs gennem sociale investeringer og omstilling kan forbinde faglige hverdagskrav med klimaspørgsmålet, som ellers føles overvældende stort. Det ville være en vigtig del af at skabe en modkraft til de kapitalinteresser, der i øjeblikket driver menneskeheden mod afgrunden.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278