Meget tankevækkende og på mange måder helt nyt for bl.a. mig …..
Absurd misbrug af ord og begreber: En plantage kaldes en skov, og træ fra plantager kaldes bæredygtigt
Tag ikke fejl: Træ fra plantager kan certificeres som bæredygtigt. Så når alle COOP's havemøbler, bøger, aviser, magasiner og prisskilte i hele Danmark er certificeret med FSC, så er så godt som alt træet produceret i plantager, der – ud over at være brandfælder og sugerør ned i det mange steder sparsomme grundvand – også er blottet for biodiversitet.Denne sommer har vi hørt om voldsomme og langvarige skovbrande i Sydeuropa i en størrelsesorden ud over det sædvanlige. Brandene sker på en baggrund af ekstrem tørke forårsaget af klimaforandringerne.
EU’s Copernicus Center, som overvåger ændringer i atmosfæren fra satellitter, målte i juni, juli og august ekstremt store kulstofemissioner fra sommerbrande i Spanien, Portugal og Frankrig. De fandt, at udledningerne af kulstofpartikler frem til 11. august var omkring 4,5 millioner tons. Omregnet til CO2-ækvivalenter svarer det til 16,5 millioner tons.
Skovbrandene er således på samme tid en følgevirkning af klimaforandringerne og bidrager yderligere til klimaforandringerne. Det er en ond cirkel.
Plantager er ikke skove
Det hele kompliceres yderligere af, at store arealer med skov ikke nødvendigvis er skov, men derimod plantager. Det kan være monokulturer af eksempelvis fyrretræer eller eukalyptus, som er hurtigvoksende træer, der plantes meget tæt – begge dele noget, der gør beplantningerne udsatte for skovbrande og som for øvrigt også forværrer tørken, da deres hurtige vækst trækker alt vand ud ad jorden.
Hvis vi fortsætter med overforbruget, bliver der flere skovbrande.
Som følge af træindustriens jagt på billigt træ tilplantes nemlig store arealer, hvor træernes ved er mindre kompakt end langsommere voksende træers ved. Så det bliver hurtigere tørt, når der er tørke. Og når de er plantet så tæt, kan ilden let og hurtigt sprede sig. Den tætte beplantning udtørrer samtidig jorden endnu hurtigere, så træerne bliver endnu mere tørre. Det er endnu en ond cirkel.
Alligevel kaldes disse plantager for skove, og etableringen af plantager kan regnes som noget, der er med til at modvirke klimaforandringerne.
Og tag ikke fejl: Træ fra sådanne skove (læs: plantager) kan certificeres som bæredygtigt. Så når alle COOP’s havemøbler og alle bøger, aviser, magasiner og prisskilte i hele Danmark er certificeret med FSC, så er så godt som alt træet produceret i plantager, der – ud over at være brandfælder og sugerør ned i det mange steder sparsomme grundvand – også er blottet for biodiversitet.
Det er vist ikke lige det, de fleste forestiller sig, når de hører ordet bæredygtigt træ.
Biomasse til energi kommer også fra plantager
Læg så oveni, at EU hvert år afbrænder enorme mængder af træ til energi, som går under betegnelsen “biomasse”. EU tilskynder endda til afbrænding af træ ved at kalde det “vedvarende energi”, og EU-landene uddeler milliarder af skatteydernes penge som subsidier til afbrændingen. Emissionerne herfra udgør årligt omkring 311 millioner tons, altså cirka 20 gange så meget som fra dette års skovbrande i Spanien, Portugal og Frankrig.
Omring halvdelen af det træ, der brændes, er “primær” træagtig biomasse, det vil sige skovbiomasse taget direkte fra skove eller plantager. Den anden halvdel er “sekundær” træagtig biomasse, det vil sige primært rester fra savværker.
Men uanset om det er det ene eller det andet, der brændes af, er en stor del af biomassen et produkt af en ikke-bæredygtig plantagedrift eller endda rovdrift på naturlige skove. Alligevel kaldes det – i hvert fald i Danmark – for ”bæredygtig biomasse”.
Skovbrandene og afbrændingen af træ til energi udleder kulstof direkte til atmosfæren. Men begge dele har endnu en skadelig effekt i forhold til klimaet: Nemlig den der opstår, når træer er væk, for hvis de var blevet ved med at stå der, kunne de jo fortsætte med at optage CO2.
Skovbrande har også noget med forbrug at gøre
Jeg håber, det er lykkedes mig at beskrive, at der er en hel række af sammenhænge mellem skovbrande og den måde, vi producerer og forbruger træ. Det er filtreret ind i hinanden. Og vi har et kæmpe overforbrug af træ.
Afbrændingen af træ retfærdiggøres med, at det ”kun” er restprodukter fra den øvrige træproduktion, der brændes. Men hvis disse restprodukter blev anvendt til eksempelvis møbelplader eller papir, ville det mindske det samlede globale forbrug af træ til gavn for klima og biodiversitet. Hvis vi fortsætter med overforbruget, bliver der flere skovbrande.
Både skovejerne og dem, der aftager træet til produkter og energi, har travlt med at greenwashe deres praksis – ikke mindst nu, hvor der er en afstemning på vej i EU-parlamentet den 13. september. Her overvejes det at tage det meste træbiomasse ud af direktivet om vedvarende energi. Vi må håbe, at politikerne vil stå op imod industriens interesser.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.