Århundreders perfekte storm puster sig op
Jordens biologiske krise kombineret med en groggy verdensøkonomi - som følge af blandt andet to års coronanedlukning - (militær)konflikten mellem Vesten og Rusland, samt medfølgende energikrise, skubber os dag for dag stadigt længere ind i det, der ligner århundreders største, perfekte storm.Den 19. juli kulminerede årets hedebølge nummer to i Vesteuropa med en ny varmerekord i England på 40,3 grader. Utrolige 1,6 grader højere end den forrige. Dagen efter satte vi herhjemme ny varmerekord for juli måned.
Forud var gået en uge med ekstremt høje og livstruende temperaturer, først på Den Iberiske Halvø og siden i Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland med mere. Og med et væld af temperaturrekorder.
Portugal tangerede den nationale rekord på 47 grader, Spanien knapt en grad ”koldere”.
Hedebølgen skabte store, farlige skovbrande. Først på den Iberiske halvø, hvor situationen blev forværret af at områdets vinterregn er udeblevet og skove og anden vegetation er knastør.
Over 80 procent af Portugal er i ekstrem eller meget stor fare for at bryde i brand.
Mellem 1. Januar og 3. juli – altså inden den aktuelle hedebølge med mange nye skovbrande – gik over 700 kvadratkilometer skov op i røg alene i Spanien; det dobbelte af gennemsnittet de seneste 10 år.
I USA er det hele som bekendt meget større. Og meget værre, også når vi snakker skovbrande.
Med de seneste brande er 2.000 kvadratkilometer skov brændt i Spanien i år.
Alene i Gironde-området i Frankrig er over 200 kvadratkilometer skov ædt af flammer siden 12. juli. 36.000 mennesker evakueret i den forbindelse.
Central- og Østeuropa, ikke mindst Grækenland, er også hårdt ramt.
EU’s klimaobservationsprogram Copernicus har netop opgjort antallet af naurbrande i Europa i år til knapt 2000. Det er fire gange så mange som gennemsnittet for de seneste 15 år.
Vi nærmer os rædselsåret 2017, hvor el Niño skabte europæisk skovbrandsrekord med 10.000 kvadratkilometer afbrændt skov. Det internationale samfund bør allerede nu forberede sig på den næste el Niño.
Italien udsendte tidligere på måneden en usædvanlig national tørkealarm. Vandmængden i landets største flod, Po-floden, er reduceret til en fjerdedel og afgrøderne i Italiens vigtigste landbrugsområde er visnet væk. 2 milliarder euro vurderes afgrødetabet at løbe op i.
Til yderligere forværring er verdens manglen på brødkorn på grund af krigen i Ukraine, der er en væsentlig årsag til at 346 millioner alene i Afrika er truet af sult, oplyste Røde Kors i starten af juli.
Verdens ældste træer risikerer at brænde
I USA er det hele som bekendt meget større. Og meget værre, også når vi snakker skovbrande. Midt i juli blev der udsendt varsel om akut brandfare i 12 stater. Omtrent en tredjedel af USAs befolkning berørt. Præsident Joe Biden tæt på at erklære national klimakrise, udtalte John Kerry den 24. juli.
Også i år er Californien hårdt ramt. Alvoren i vedvarende tørke på ottende år understreges af, at nogle af verdens ældste og største træer, de berømte sequoias – op til 3.000 år gamle, 83 meter høje og 11 meter i diameter – for andet år i træk er i fare for at brænde og dø.
Skovbrand er dog kun en del af en voksende domino-naturkrise. Højere temperaturer betyderfor eksempel at alt for mange træbiller overlever vinteren og dræber alarmerende mange træer. Store døde skovområder blandt andet i Nordamerika opsuger således ikke længere C02, men udleder det, skriver Jim Robbins i en stor artikel publiceret 29. juni på BBC’s hjemmeside.
Den aktuelle hede, tørke og skovbrandene i Sydvesteuropa og Californien er ekstra bekymrende, fordi vi kun er halvejs igennem sommeren. Skybruds-perioden er slet ikke komme rigtigt igang endnu, og jeg tør godt spå, at vi også her har rekorder i vente.
Til trods for at snart sagt alle alarmlamper lyser rødt er det et kæmpe tabu at udtrykke og erkende, at hverken demokrati eller frie markedsmekanismer kan løse den kæmpekrise verden står i.
A la 13. og 14. juli sidste år i vestlige Tyskland og Belgien, hvor knapt 200 mennesker druknede i syndflodsagtig skybrudregn.
Den fortsatte mangel på realitetssans overfor Jordklodens biologiske liv understreges af at millioner af sol-, sex- og alkoholhungrende turister, der især den seneste måned er valfartet til Middelhavslandene via blandt andet sammenbrudstruede lufthavne.
Lemmingeadfærden viser, at det store flertal – og dermed vor stadig mere populistiske/demokratiske ledelse – næppe nogensinde vil være i stand til at ændre adfærd og gøre det vækstreducerende nødvendige og afbøde den fremadskridende klimakatastrofe. Vi driver således med stadig større hast og voldsomhed mod kulturens kollaps.
Det store vildførte flertal vil sandsynligvis fortsat lade sig styre af primitive behovsreflekser, kynisk udnyttet af storkapitalen med flere.
Jordens biologiske krise kombineret med en groggy verdensøkonomi – som følge af blandt andet to års coronanedlukning – (militær)konflikten mellem Vesten og Rusland, samt medfølgende energikrise, skubber os dag for dag stadigt længere ind i det, der ligner århundreders største, perfekte storm.
Til trods for at snart sagt alle alarmlamper lyser rødt er det et kæmpe tabu at udtrykke og erkende, at hverken demokrati eller frie markedsmekanismer kan løse den kæmpekrise verden står i.
Rystet FN-generalsekretær
I februar udsendte FN’s Klimapanel sin seneste, 6.000 sider lange, klimarapport, der fik generalsekretær António Guterres til at udtale:
– Jeg har læst utallige rapporter i mit liv, den her er den mest uhyggelige af dem alle.
Og hvad kan et lille land som Danmark og hver enkelt af os reelt gøre fra eller til?
Enhver troværdig regering burde forlængst have gjort meget mere end man har. For eksempel gjort al (forbedret) kollektiv transport gratis, eller meget billig. Lynstartet en storbyafvikling og landsbygenoplivning inklusive hurtig indførelse af grøn borgerløn til alle, der ønsker at leve biologisk bæredygtigt og materielt lavtforbrugende. Som jeg selv, og Dovne Robert, eksempelvis.
Eksproprieret tilstrækkeligt med landbrugsarealer fra Danmarks alt for få og alt for store jordejere. Så alle, der ønsker det kunne komme igang med en ægte bæredygtig genbefolkning af det åbne kultiverede land, der udgør totredjedele af Danmark (a la 1930’ernes statshusmandsbrug)
Alle gode revolutioner er begyndt håbløst små og chanceløse.
Og i samme moment giver den vilde natur lov til at genetablere sig de naturligste steder. Uden brug af den på nuværende tidspunkts populære kommercielle naturgenopretning.
Men man kan selv gøre en del. Små, konkrete nytænkende, bæredygtige skridt, der tager udgangspunkt i virkeligheden lige foran egen næsetip viser sig ofte bedre end de forkromede fakegrønne regeringstiltag. I sidste ende er ”regime chance” dog uafvendeligt.
Tag cyklen eller toget. Sælg din bil. Er dit job godt nok til dig, medskabninger og efterkommere? Vælg den ofte dårlige forretning, det levende liv og menneskeligt fællesskab – fremfor penge, falsk tryghed, magt. ”Love over gold” som hippierne sagde. Men vær ikke naiv.
Al gældsafvikling er positiv. Og genbrug. Bliv skralder og gå imod det amoralske madspild i den rige verden. Praktiser civil ulydighed. Samarbejde med alle, der tør tænke positivt, livsbekræftende nyt. Ud med al ubrugelig vanetænkning. Alle gode revolutioner er begyndt håbløst små og chanceløse. Tænk bare på Gandhi og hans barfodsprotestbevægelse, der smed det britiske imperium ud af deres stjålne kolonijuvel, Indien.
Realistisk set kan vi desværre ikke regne med, at selv den på mange måder velmenende danske regering vil gøre det nødvendige. Slet ikke lige nu, op til et Folketingsvalg med 4,7 millioner materielt forkælede vælgere, hvoraf det store flertal ikke ønsker økonomiske forringelser, efter i årtier at være hjernevasket til overforbrugskonceptet ”So ein ding muss ich auch haben”.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278