Det er mandag den 24. januar. Klokken er 6.45, og mørket ligger tungt over Amager Fælled denne vintermorgen. Kun enkelte cykellygter lyser lidt op.
Ved foden af Bjerget på Amager Fælled, der trods navnet blot er en mindre bakke, har samlet sig omkring 50 mennesker, der er pakket godt ind, klar til at modstå kulden i flere timer. De bærer skilte med billeder af mange af dyrene på Amager Fælled og bannere, der opfordrer til at bevare hele Fælleden.
Amager Fælleds Venner har indkaldt til markering i protest mod udmelding fra bygherre Fælledby P/S om, at de denne mandag vil starte med at fælde træer og buske i krattet i det store område, der går under betegnelsen Tornsangerland. Området er en del af det planlagte byggefelt.
Det er helt uacceptabelt, hvis krattet ryddes. Hele krattet er levested for stor vandsalamander.
Knud Erik Hansen, talsmand Amager Fælleds Venner
Planerne om at rydde området vækker stor vrede blandt naturvenner. Krattet er levested for over 100 eksemplarer af den fredede padde stor vandsalamander, der er beskyttet af EU’s habitatsdirektiv.
Der lever også mange forskellige fugle og andre arter i og omkring krattet. Det gælder blandt andet den opsigtsvækkende skovhornugle.
– Det er helt uacceptabelt, hvis krattet ryddes. Hele krattet er levested for stor vandsalamander. De buske og træer, som Fælledby nu vil fælde, skaber gode levesteder for vandsalamandere, der trives under buske og tæt på træstammer, hvor der er skygge, fugt og ved at gemme sig i, siger Knud Erik Hansen, talsmand for Amager Fælleds Venner.
Naturvenner: Tilladelse er ikke på plads
Han er med til dagens markering og byder velkommen til deltagerne, der er mødt frem med meget kort varsel. Protesten blev først meldt ud søndag eftermiddag.
– Tak til alle jer, der er mødt frem så tidligt i dag. Det er vigtigt, at vi er her og viser, at vi er nogle, der ikke accepterer, hvad de gør, erklærer Knud Erik Hansen.
Ifølge miljøbeskyttelseslovene er det forbudt at ødelægge et område, der er levested for stor vandsalamander.

Knud Erik Hansen oplyser, at Miljøstyrelsen tidligere har givet Fælledby en dispensation fra de love, der beskytter stor vandsalamander. Men den dispensation udløb den 1. oktober 2021. Det forlyder, at Miljøstyrelsen har lavet en ny dispensation i stor hast.
Han understreger, at selvom Miljøstyrelsen giver en ny dispensation, vil det være imod VVM-tilladelsen at rydde krattet nu. En VVM skal vurdere et anlægsprojekts virkning på miljøet.
– Det står udtrykkeligt i VVM-tilladelsen, at alle vandsalamandere skal være indsamlet, inden krattet bliver ryddet. Samtidig præciseres det, at indsamling skal finde sted, mens vandsalamanderne er aktive, det vil sige fra april til september, hvor de ikke er i vinterdvale. Både VVM-tilladelse og Miljøstyrelsens dispensation skal overholdes. En dispensation er ikke en tilladelse til at overskride bestemmelserne i VVM’en, siger Knud Erik Hansen.

– Til april er der så yngletid for fuglene, der må de heller ikke rydde træer og buske, hvor mange fugle har reder. Det betyder reelt, at Fælledby tidligst kan rydde Tornsangerland til august, hvor yngletiden er overstået, tilføjer han.
Talsmanden oplyser, at Amager Fælleds Venner har skrevet til teknik- og miljøborgmesteren, Miljøstyrelsen og Fælledby for at orientere om, at det vil være i strid med VVM-tilladelsen at gå i gang med rydningen af krattet nu.
Lidt optimisme og klagesang
Udsigten til, at der er lidt mere tid til at arbejde med at få stoppet ødelæggelsen af naturområdet, giver lidt forsigtig optimisme i forsamlingen. Mange har ellers været langt nede, efter at klagenævnene i december kom med deres afgørelse, som åbnede for, at byggeriet af de planlagte 2000 boliger med tilhørende butikker og institutioner kan gennemføres i Tornsangerland og på den tilstødende Lærkeslette, hvor maskinerne allerede har været i gang.
Her i Tornsangerland findes den største nattergalebestand i Københavns Kommune. Her kan vi også se munk, græshoppesanger og andre sangere. Skovhornuglen overvintrer her. Mange fugle risikerer at miste deres levested.
Nikolaj Noel Christensen, Dansk Ornitologisk Forening, København
Flere af de faste deltagere i Klagekoret er mødt frem. Koret blev dannet i foråret 2021 og mødes fast hver tirsdag klokken 16 foran lågen til det indhegnede byggeområde på Lærkesletten.
“Nu kræver vi, sæt Lærkesletten fri”, synger koret denne mørke januarmorgen. De snupper også lige vandsalamandersangen.
Imens kører en politibil forbi. Ordensmagten er på pletten og følger protesten.
Mange fugle er afhængige af området
Nikolaj Noel Christensen fra Dansk Ornitologisk Forening i København tager ordet. Han gør klart, at stor vandsalamander ikke er den eneste art, der vil blive ramt, hvis krattet bliver ryddet.

– Her i Tornsangerland findes den største nattergalebestand i Københavns Kommune. Her kan vi også se munk, græshoppesanger og andre sangere, der kommer på træk fra Afrika. Skovhornuglen overvintrer her. Mange fugle risikerer at miste deres levested, siger Nikolaj Noel Christensen.
Kort efter flyver en skovhornugle tæt forbi i sin jagt på mad. Den store fugl skaber fascination blandt de fremmødte.
Det vækker begejstring, da en af demonstranterne opdager, at Fælledby har lagt en pressemeddelelse op på deres hjemmeside med besked om, at arbejdet med at indhegne og fælde kratområdet først starter i uge fem, altså i næste uge. Så er der en uge ekstra til at lægge pres på kommunen og Miljøstyrelsen i forhold til, at VVM-tilladelsen skal overholdes.
Med lidt ekstra optimisme i bagagen sætter de omkring 50 demonstranter sig i bevægelse og går hen mod den såkaldte Nattergalesti, der går langs Tornsangerland med et tæt krat på den anden side, hvor nattergalene har reder i ynglesæsonen.
Happening og blokade
Men inden forsamlingen når derned, opdager de, at stort set alle buske og træer i Tornsangerland er blevet indhegnet med røde og hvide afspærringsbånd som tegn til, at her skal ikke ryddes.

Foto: Klaus-Henrik Andreasen
Ellers har Fælledby stort set kun afmærket en række kvasbunker i området på den måde, fordi de mener, at det er de enste levesteder af høj værdi for stor vandsalamander, og som derfor ikke må røres.
Det er aktivister fra Extinction Rebellion og Arternes Ambassade, der har været endnu tidligere på færde end demonstranterne. Aktivisterne ankom til stedet klokken 5.45 og har ud over opsætning af afspærringsbånd låst sig fast til et af de større træer i området. Flere sidder oppe i trækronen, mens andre har låst sig fast til stammen med kæder.

– Med bånd omkring alt krat og alle træer har vi fredet Tornsangerland. Vi mener, at en fredning er en fredning, siger Ida Dalsgaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion.
Hun hentyder her til, at Lærkesletten og Tornsangerland tidligere var fredet, men blev affredet af Folketinget tilbage i marts 2019 uden om fredningsmyndighederne og efter pres fra Københavns Kommune.
Arternes Ambassade har søndag også politianmeldt Fælledby for at overtræde internationale og danske frednings- og naturbeskyttelseslove ved at arbejde uden gældende VVM-tilladelse.
Et unikt sted for fugle
Demonstranterne bevæger sig videre og kommer til Nattergalestien. Her er godt udsyn over Tornsangerland, der er et stort lysåbent skovområde med spredt bevoksning af lave og mellemhøje træer og buske, forskellige græsser, urter og tagrør samt flere områder med fugt og vand i bunden.
Det er optimalt for mange fuglearter, oplyser Troels M. Krogh, der er med på turen. Han har i over 20 år været guide på mange af Dansk Ornitologisk Forenings fugleture i København og omegn.

– Tornsangerland er et fantastisk sted med mange forskellige fugle. Her er optimale livsbetingelser for mange små fugle. Det er vigtigt for dem, at der næsten ingen høje træer er her, hvor større fugle kan holde udkig efter deres reder. Her kan de trygt opfostre deres unger. Du finder ikke et område som det her andre steder i København. Her kan du for eksempel opleve massevis af tornsangerhanner flyve rundt i ottetaller for at imponere hunnerne, fortæller Troels M. Krogh.
Ud over tornsangere og nattergale yngler en række andre fuglearter her som for eksempel kærsanger, løvsanger, havesanger, græshoppesanger, gulbug og gøg.
I både Danmark og resten af Europa er disse fuglearter i kraftig tilbagegang. Derfor mener Troels M. Krogh, at Københavns Kommune ligesom alle andre myndigheder har et ansvar for ikke at ødelægge optimale levesteder for fugle, vandsalamandere og andre arter.
– For 40 år siden var der for eksempel 1,2 millioner løvsangerpar, der ynglede i Danmark. I dag er der 200.000 tilbage. Bygges der i Tornsangerland, vil alle de nævnte ynglefugle forsvinde fra området, og nogle af fuglearterne vil forsvinde helt fra København, siger Troels M. Krogh.

Foto: Troels M. Krogh
– Det samme oplever vi med nattergalene, hvor bestanden her på Amager Fælled er blevet omkring halveret siden 2009, indskyder Nikolaj Noel Christensen fra Dansk Ornitologisk Forening København.
De to fugleeksperter understreger, at Tornsangerland på grund af de optimale forhold også fungerer som spisekammer for mange af de fugle, der yngler på andre dele af Amager Fælled. Og at det påvirker mange andre områder, når man ødelægger nogle levesteder, fordi naturen fungerer i et samspil, der kræver plads og sammenhæng.

Tilbage ved Bjerget slutter demonstrationen.
– Det har en betydning, at vi er tilstede, og at der er opmærksomhed omkring, hvad Fælledby gør. Vi følger, hvad der sker, og mødes igen herude. Der kommer besked ud, slutter Knud Erik Hansen med at sige.
Aktivister stopper forsøg på fældning
De fleste demonstranter forlader stedet, mens enkelte bliver tilbage. Aktivisterne fra Extinction Rebellion og Arternes Ambassade er her også endnu. De er kravlet ned fra træet, da alt tyder på, at det ikke bliver fældet i dag. I stedet bevæger de sig rundt på området og holder øje med, hvad der sker.

Foto: Gitte Hesselmann
Pludselig bliver der lagt an til at sætte hegn op og spærre nogle af stierne i området af. Aktivisterne er lynhurtige til at sætte sig og blokere en af stierne. Flere af dem låser sig fast med kæder.
I løbet af dagen ændrer Fælledby P/S i sin pressemeddelelse på hjemmesiden og oplyser nu, at arbejdet går i gang mandag den 24. januar og ikke i næste uge som tidligere meldt ud.
Vi har fået stoppet alt arbejde i dag og kommer igen i morgen.
Ida Dalsgaard Nicolaisen, Extinction Rebellion
Ud på på eftermiddagen forsøger nogle arbejdere da også at starte med at fælde træer og krat med motorsave.
– Vi er en del aktivister, der går med dem, vi slår ring om dem og står tæt ved træerne. Samtidig fortæller vi, at vores protest intet har med dem at gøre. Under de betingelser kan de ikke arbejde og stopper, fortæller Ida Dalsgaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion.
Aktivisterne forhindrer også, at der bliver sat mere hegn op ved at lænke sig til hegnet, og da arbejderne forsøger at køre mere trådhegn ud gennem tre nylavede åbninger i hegnet omkring byggeområdet på Lærkesletten, blokerer de alle åbninger og forhindrer udkørsel.
– Vi har fået stoppet alt arbejde i dag, og det tyder på, at arbejderne er gået hjem nu, fortæller Ida Dalsgaard Nicolaisen klokken 15.30 over en telefon.
Extinction Rebellion og Arternes Ambassade fortsætter deres aktioner i morgen tirsdag den 25. januar. Alle, der har lyst til at være med, er velkomne til at dukke op.
Koordinationsgruppen for Amager Fælleds Venner har møde mandag aften for at diskutere kommende aktiviteter.
Fælledby siger, de har tilladelser
Fælledby erklærer, at de har alle de nødvendige tilladelser til at fælde krat og træer i Tornsangerland.
De skriver på hjemmesiden, at de har “afholdt tilsynsmøde med deltagelse af Københavns Kommune og Miljøstyrelsen, hvor fremgangsmåden og de konkrete aktiviteter er gennemgået og godkendt. Miljøstyrelsen har desuden udstedt et notat, som beskriver, at der ikke er behov for særlige dispensationer, idet der er taget alle nødvendige hensyn i planlægningen af arbejdet.”

Den melding undrer Amager Fælleds Venner, da reglerne siger, at der altid skal være en dispensation, hvis man vil ødelægge et levested for stor vandsalamander. Samtidig skal VVM-tilladelsen, som siger, at vandsalamanderne skal indsamles inden rydning af krattet, også overholdes, påpeger foreningen.
Amager Fælleds Venner vil lægge maksimalt pres på Københavns Kommune og Miljøstyrelsen for at få overholdt de betingelser, der er fastlagt i VVM-tilladelsen.
Sagen skal op i Københavns Borgerrepræsentation den 3. februar, og Enhedslisten har indkaldt til samråd i Folketinget om Fælledbys planer.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.